23 °

max 23 ° / min 12 °

Nedjelja

05.05.

23° / 12°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

21° / 13°

Srijeda

08.05.

22° / 14°

Četvrtak

09.05.

18° / 14°

Petak

10.05.

22° / 13°

Subota

11.05.

20° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Rumuni uz Carigrad: Vartolomej u Bukureštu služio liturgiju

Svijet

Tag Gallery
Comments 1

Rumuni uz Carigrad: Vartolomej u Bukureštu služio liturgiju

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

Piše: Vladimir Jovanović

„Ovih dana, kao rezultat brojnih, dugotrajnih i upornih zahtijeva crkvenoga tijela u Ukrajini, Vaseljenska patrijaršija, ispunjavajući svoju dužnost i privilegiju, po pravilima Svetih kanona, odlučila je da Kijevu – drevnoj eparhiji Carigrada – dodijeli autokefalni status”, kazao je Vartolomej, patrijarh carigradski, koji boravi u pośeti Rumuniji.

U rumunskoj prijestonici slave 100-ogodišnjicu ujedinjenja rumunskih zemalja i formiranja moderne države. Tim povodom je u Bukureštu osvećen novi saborni hram – Hram spasenja rumunske nacije (Catedrala Mântuirii Neamului Românesc).

Vartolomej, sa svojim arhijerejima, pozvan je od patrijarha rumunskoga Danijela Čobotea da kao glavni gost uveliča proslavu.

U pozadini sukoba između Moskve i Carigrada, Rumunska pravoslavna crkva, koja okuplja preko 16 miliona vjernika, na taj način demonstrira jedinstvo sa Carigradom. Sinod u Carigradu će zasijedati od 27. do 29. novembra i „potvrditi svoju odluku da dodijeli tomos o autokefaliji Pravoslavnoj crkvi Ukrajini”.

Rumuni imaju crkvene sukobe sa Rusima u Moldaviji, te sa Srbima oko jurusdikcije nad vlaškom nacionalnom manjinom u Srbiji.

Patrijarh Vartolomej se u Bukureštu obratio i Sinodu Rumunske crkve. Od postojećih 14 kanonskih pomjesnih crkava, rekao je, njih 9 su autokefalije dobile odlukama Carigradske patrijaršije, a među njima i Rumunska crkva.

Rumuni su samovlasno 1865. proglasili svoju Crkvu autokefalnom. Bili su u raskolu sa Carigradom do 1885, kada im je Carigrad posebnim tomosom ipak priznao autokefaliju.

Vartolomej je danas održao prvu liturgiju u novosagrađenome sabornome hramu u Bukureštu.

Hram spasenja rumunske nacije je druga po gabaritima pravoslavna crkva u svijetu. Visina hrama je 96 m ili oko 114 m sa krstom. Pravcem istok-zapad hram se proteže 88 m, a u pravcu śever-jug 52 m.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR