13 °

max 20 ° / min 9 °

Subota

27.04.

20° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 12°

Srijeda

01.05.

20° / 15°

Četvrtak

02.05.

18° / 13°

Petak

03.05.

19° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Bivši urednik „Журнала Московской Патриархии”: Rusi izgubili bitku za Svetu Goru

Svijet

Comments 0

Bivši urednik „Журнала Московской Патриархии”: Rusi izgubili bitku za Svetu Goru

Autor: Antena M

  • Viber

Piše: Vladimir Jovanović

Nijedna prognoza razvoja situacije u Ukrajini nije uzela u obzir da bi Sveta Gora (sveštena planina Atos) mogla igrati ključnu ulogu u priznavanju autokefalije Pravoslavne crkve Ukrajine (PCU) od strane ostalih pomjesnih crkava. Možda je ovo jedno od većih iznenađenja – piše Sergij Valerijevič Čapnin, poznati ruski novinar, 2009-2015. odgovorni urednik „Журнала Московской Патриархии”, glasila Ruske pravoslavne crkve.

„Sveta Gora je poseban kult u Pravoslavnoj crkvi. Autoritet i status nekih od atoskih igumana je sasvim uporediv sa autoritetom i statusom predstojateljâ manjih pomjesnih crkava i nije slučajno te igumane patrijarh Vartolomej uvrstio u zvaničnu delegaciju Vaseljenske patrijaršije za intronizaciju mitropolita Epifanija, poglavara PCU”, ocijenjuje Čapnin.

Svetogorsku delegaciju na intronizaciji Epifanija predvodili su arhimanditi Jefrem Kucu i Aleksije Mandziris, nastojatelji svetogorskih manastira Vatoped (Βατοπέδι,) i Ksenofont (Μονή Ξενοφώντος). U Moskvi su prethodno čvrsto vjerovali da će Vatoped u povodu ukrajinskoga crkvenoga pitanja možda biti jezgro pobune protiv svoje nadležne vlasti u Carigradu.

Arhimandrit vatopedski Jefrem je u Rusiji dobio slavu velikoga duhovnoga starca i postao je ispovijednik značajnoga dijela kremaljske elite. Uoči izbornoga ciklusa 2011-2012. on je u Rusiju donio relikviju: Pojas Bogorodice. Misticizmu sklona kremaljska elita tome događaju pripisuje izborni trijumf Vladimira Putina i njegove partije. Procijenjuje se da su Rusi posljednjih godina u Svetu Goru, preko svojih oligarha, „investirali” novac u ekvivalentu od najmanje 200 miliona američkih dolara; značajno parče te sume dobio je Vatoped.

Dolazak Jefrema, arhimandrita vatopedskoga u Kijev, radi Epifanijeve intronizacije, za Ruse je otuda šok. Ali, 2. februara, noć uoči intronizacije, Jefremu, koji od ranije poboljeva od srca, pozlilo je u Kijevu i on je hospitalizovan. Te večeri ga je pośetio mitropolit Epifanij. Međutim, Jefrem je, par sati kasnije, pod nedovoljno poznatim okolnostima, iznajmljenim avionom, odletio za Švajcarsku na dalje liječenje.

Ukrajinska i ruska strana razmjenjuju optužbe o infiltracijama tajnih službi. Čapnin sada piše da je Jefrem, te noći, od strane Rusa – kidnapovan!

„Poslije otmice arhimandrita Jefrema iz Kijeva uoči Epifanijeva ustoličenja i njegova odlaska u Ženevu čarterom, postalo je jasno da je Moskovska patrijaršija povećala uloge, računajući barem na podjelu mišljenja na Atosu u odnosu na PCU. Kao odgovor, u istome Vatopedu, nekoliko dana kasnije, episkop PCU obavlja liturgiju!

Međutim, ruski mediji srećni izvještavaju da monasi, koji se ne slažu s tim, napuštaju Vatoped. Ispostavilo se da ti monasi nijesu iz bratije manastira. To su neke lutalice, kojima su, iz dobrote svoje duše, dozvolili u Vatopedu da tu borave. Kinot Svete Gore izrekao je vrlo jasnu izjavu: ‘Ostajemo na strani Vaseljenskoga Patrijarha i nećemo tolerisati njegovo poniženje’”, piše Čapnin.

„Ruska pravoslavna crkva je izgubila bitku za Atos”, konstatuje Čapnin. „Postavlja se pitanje: a na što je zaista tamo računala? Da li stvarno samo na novac kojim je hranila Svetu Goru posljednjih godina? Taj novac je sada postao toksičan. Atosu više nije potreban. A Ruska crkva, čini se, nema nikakvih drugih instrumenata. Odnos prema modernoj ‘ruskoj duhovnosti’ na planini Atos je krajnje skeptičan”.

„Antena M” ranije je izvijestila da je Pavel Juristi, episkop odeski i baltski autokefalne PCU, koji je na Svetoj Gori predvodio delegaciju PCU, saopštio da su obišli 16 svetogorskih manastira, koji se Bogu mole i za autokefalnu Crkvu Ukrajine. Emitovana je izjava igumana Esfigmena (Μονή Εσφιγμένου), koji je rekao da očekuju da ih pośeti i Blaženjejši Epifanij, poglavar PCU, kako bi se zajedno pomolili Bogu. Molitvena podrška autokefaliji PCU sa Svete Gore sada ohrabruje pomjesne crkve da u što skorijem periodu priznaju novu sestrinsku crkvu.

Izgleda da je i Hilandar, tamošnji srpski manastir, poput ruskoga Pantelejmona, pokušao da opstruiše pośetu Ukrajinaca. Tokom nedavna boravka u Moskvi, srpski patrijarh Irinej Gavrilović upitan je: kako će se oko ukrajinskoga crkvenoga pitanja postaviti Hilandar? „Srpska pravoslavna crkva ne raspolaže novim informacijama po tome pitanju”, kazao je Irinej za „РИА Новости” i dodao: „Nadam se da će tamošnji monasi ostati pri stavu koji zastupa i SPC".

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR