22 °

max 22 ° / min 9 °

Subota

27.04.

22° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 13°

Srijeda

01.05.

21° / 16°

Četvrtak

02.05.

19° / 13°

Petak

03.05.

18° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Sudan: Nakon puča novo vojno rukovodstvo

Izvor: Foto: Tanjug/AP

Svijet

Comments 0

Sudan: Nakon puča novo vojno rukovodstvo

Izvor: B92

Autor: Jelena Grbović

  • Viber

Nakon puča, sudanski vojni savjet rekonstruisao je vojni komandni savjet.

Naimenovao je novog načelnika generalštaba i njegovog zamjenika.

Za načelnika generalštaba naimenovan je general Hašem Abdel Mutalib Ahmed Babakr, a za njegovog zamjenika postavljen je general Mohamed Othman al-Husein. U međuvremenu, kako navodi Rojters pozivajući se na očevice, demonstranti su pokušali da spriječe razbijanje protesta ispred Ministarstva odbrane.

Demonstranti kampuju ispred tog ministarstva zahtijevajući brzu tranziciju na civilnu vlast poslije svrgavanja predsjednika Omara al-Bašira.

Vojnici su opkolili učesnike protesta sa tri strane, a traktori su bili pripremljeni da uklone kamenje i metalne barikade, ali su se demonstranti uhvatili za ruke i formirali ljudski lanac oko mjesta gdje se održava protest kako bi ih spriječili u tome.

Učesnici protesta kojih je, kako navodi Rojters, bilo oko 5.000, ali je još stizalo, uzvikivali su "Sloboda, sloboda" i "Revolucija, revolucija" i pozvali vojsku da ih zaštiti.

Ranije, Sudansko udruženje profesionalaca, glavni organizator protesta, pozvalo je ljude da se pridruže protestu i osujete svaki pokušaj da se on zaustavi.

Sudanska vojska je u četvrtak, nakon višemjesečnih protesta, svrgla sa vlasti Omara Al-Bašira, koji je vladao Sudanom od 1989. godine i osnovala Vojni savjet koji će upravljati zemljom u prelaznom periodu od najviše dvije godine.

Na čelo tog savjeta prvobitno je naimenovan ministar odbrane Ahmed Avad Ibn Auf, koji je, međutim, dan kasnije podnio ostavku, a umjesto njega je naimenovan general Abdelfatah Burhan.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR