20 °

max 20 ° / min 13 °

Utorak

16.04.

20° / 13°

Srijeda

17.04.

15° / 9°

Četvrtak

18.04.

13° / 7°

Petak

19.04.

13° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 7°

Ponedjeljak

22.04.

13° / 5°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Njujork tajms pisao o ruskoj tajnoj službi koja želi da destabilizuju Crnu Goru

Izvor: Foto: Wikipedia

Svijet

Comments 2

Njujork tajms pisao o ruskoj tajnoj službi koja želi da destabilizuju Crnu Goru

Autor: Marija Mitrović

  • Viber

Jedinica tajne ruske obavještajne službe, poznata kao 29155, u više navrata djelovala je u cilju destabilizacije Evrope, piše Njujork tajms.

Kako navode, šrvo je uslijedila kampanja destabilizacije u Moldaviji, nakon čega se desilo trovanje trgovca oružjem u Bugarskoj, a zatim spriječen puč u Crnoj Gori.

Prošle godine je pokušan atentat na bivšeg ruskog špijuna u Britaniji koristeći nervni otrov.

Njujork tajms navodi da su vlasti u početku vidjele napade kao izolovane, nepovezane.

Zapadni bezbjednosni zvaničnici zaključili su da su ove operacije, i potencijalno mnoge druge, dio koordinisane i aktuelne kampanje koja za cilj ima destabilizaciju Evrope, koju je sprovela elitna jedinica unutar ruskog obavještajnog sistema vješta za subverziju, sabotažu i atentat, piše Njujork tajms.

Dalje ovaj list navodi da je grupa djelovala najmanje deceniju, ali da su je zapadni zvaničnici tek nedavno otkrili. Navodi se da je nejasno koliko često se jedinica mobiliše te se ne zna kad i gdje će ona napasti.

Tajms navodi i kako se ruski predsjednik Vladimir Putin aktivno bori protiv Zapada svojim brendom takozvanog hibridnog ratovanja - mješavinom propagande, hakerskih napada i dezinformacije - kao i otvorene vojne konfrontacije.

Kako navode, jedinica se nalazi u okviru komandne hijerarhije ruske vojne obavještajne agencije, široj javnosti poznate pod nazivom G.R.U.

List dalje navodi da su zapadne obavještajne agencije prvi put identifikovale jedinicu nakon neuspjelog puča u Crnoj Gori 2016. godine, koji je uključivao i plan da se ubije tadašnji premijer Milo Đukanović.

Tajms podsjeća da je Putin 2006. godine potpisao zakon kojim se legalizuje ciljano ubistvo u inostranstvu, ali i da je iste godine tim ruskih ubica upotrijebio radioaktivni izotop za ubistvo Aleksandera V. Litvinenka, još jednog bivšeg ruskog špijuna, u Londonu.

Iako se malo zna o samoj jedinici 29155, kako navodi ovaj list, u javnim ruskim zapisima ima tragova koji sugerišu veze sa širom hibridnom strategijom Kremlja.

Direktivom ruskog Ministarstva odbrane iz 2012. dodijeljene su nagrade tri jedinice za „posebna dostignuća u vojnoj službi“. Jedna je bila jedinica 29155. Druga je bila jedinica 74455, koja je imala ulogu u američkim predsjedničkim izborima. Treća je bila jedinica 99450 za koju se vjeruje da su oficiri bili umiješani u aneksiju Krimskog poluostrva 2014. godine.

Kako navodi Njujork tajms, Skripalj je preživio pokušaj atentata, kao i Gebrev, bugarski trgovac oružjem. Pokušaj državnog udara u Crnoj Gori privukao je ogromnu pažnju, ali na kraju nije uspio. Godinu dana kasnije, Crna Gora je ušla u NATO.

Sigurnosni zvaničnici kažu da tek treba da otkriju druge, uspješnije operacije.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

XXL

Hoce li se javnosti konacno reci sto su celnici ДФ -а 2016 g tako cesto putovali u Moskvu, sta su tamo radili, sa kim su se i zasto sastajali i o cemu su razgovarali ?

Crnogorac

Mnogi govore o prijateljstvu između Crnogoraca i Rusa. Zaboravljaju da je to rusko „prijateljstvo“ bilo vrlo opasno kad god se nije „igralo po ruskim notama“. Rusi su dva puta pokušali da ubiju Petra I jer im se usprotivio, a učestvovali su u ubistvu knjaza Danila, jer se okrenuo zapadu-Francuskoj.