Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Satelitski snimci otkrivaju: Kina još gradi ogromnu fabriku, a ona već radi

| Postavio/la: Marija Mitrović | Izvor: B92

Satelitski snimci otkrivaju: Kina još gradi ogromnu fabriku, a ona već radi Twitter

Satelitski snimci visoke rezolucije pokazuju da gradnja prvog kineskog nosača aviona pune veličine i brodogradilišta napreduje, objavio je Rojters.

Kako tvrde analitičari sa kojima je agencija razgovarala, taj brod biće prvi od nekoliko velikih plovila koja će biti proizvedena na tom mjestu.

Snimci brodogradilišta Đangnan izvan Šangaja napravljeni su prošlog mjeseca i Rojters ih je dobio od Centra za strateške i međunarodne studije (CSIS).

Analitičari CSIS-a ukazuju na prefabrikovane djelove, vodonepropusne pregrade i druge komponente lagerovane u blizini, prema kojima procjenjuju da bi trup trebalo da bude završen u roku od 12 mjeseci, nakon čega će vjerovatno biti prebačen u novonapravljenu luku gdje će biti uz dok dok ne bude gotov.

Ogromna nova luka na ušću Jancekjanga, sa dokom dugim skoro kilometar i velikim fabrikama za proizvodnju brodskih djelova, skoro je kompletno završena. Veličinom daleko nadmašuje postojeću luku u blizini u kojoj su građeni razarači i drugi bojni brodovi.

„Vidimo spor, ali stalan napredak u gradnji trupa, međutim, ono što mislim da je zaista iznenađujuće je istovremeni ubrzani rad na okolnoj infrastrukturi“, kazao je analitičar CSIS-a Metju Faniol, i dodao da je teško i zamisliti da se sve to gradi samo zbog jednog broda.

Vojni analitičar iz Singapura Kolin Koh kaže da moderna, namjenski napravljena fabrika na slabo naseljenom ostrvu Jangce može biti bezbjednija nego brodogradilišta Dalian na sjeveru Kine. Takođe bi mogla saradnji između komercijalnih i vojnih brodograditelja.

Kineska vojska nedavno je porinula četiri velike krstarice tipa 055 i prvi veliki nosač helikoptera, poznat kao tip 075.

Ostavi komentar

0/300