23 °

max 36 ° / min 22 °

Utorak

11.08.

36° / 22°

Srijeda

12.08.

34° / 23°

Četvrtak

13.08.

34° / 23°

Petak

14.08.

33° / 23°

Subota

15.08.

32° / 23°

Nedjelja

16.08.

32° / 22°

Ponedjeljak

17.08.

32° / 22°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Rusija vraća Ukrajini tri broda zaplijenjena kod Krima

Izvor: EPA-EFE/ANDRE COELHO

Svijet

Comments 0

Izvor: BETA/AFP/N1

Autor: Marija Mitrović

  • Viber

Rusija vraća Ukrajini tri broda zaplijenjena kod Krima

Ruski zvaničnici najavili su da se spremaju da vrate Ukrajini tri broda zaplijenjena prije godinu dana kod Krima.

"U skladu sa dogovorom postignutim sa ukrajinskom stranom u toku je prebacivanje tri ukrajinska broda iz luke Kerč do mjesta za transfer ugovorenog sa Ukrajinom", saopštila je granična straža ruske tajne službe zadužena za Krim za rusku agenciju Interfaks.

Taj izvor je rekao da će predaja brodova biti obavljena 18. novembra, bez davanja drugih detalja. U video snimku koju je objavila televizija Krim 24, vidi se kako ruska obalska straža vuče tri ukrajinska broda preko Kerčkog moreuza. Vidi se kako prolaze ispod Krimskog mosta koji je iznad moreuza i koji je Rusija izgradila da se poveže sa Krimskim poluostrvom, pripojenim 2014.

Ruske vlasti su krajem novembra 2018. zaplijenile tri ukrajinska ratna broda koja su pokušala da uđu u Azovsko more preko Kerčkog moreuza koji ga odvaja od Crnog mora. To je bio prvi direktni oružani incident dvije zemlje čiji odnosi prolaze kroz ozbiljnu krizu od 2014.

Dvadeset četiri ukrajinska mornara, uhapšena tom prilikom, predata su Ukrajini u velikoj razmjeni zatvorenika između dvije zemlje u septembru. Objava o vraćanju brodova stigla je uoči najavljenog samita na kome treba da se sastanu ruski, ukrajinski, francuski i njemački zvaničnici 9. decembra u Parizu da pokušaju da riješe sukob na istoku Ukrajine. Samit je najavilo francusko predsjedništvo. Samit se održava u Normandijskom formatu, po imenu francuske oblasti gdje je održan prvi skup takvog tipa 2014. godine i treba da okupi predsjednike Francuske Emanuela Makrona, Rusije Vladimira Putina, Ukrajine Volodimira Zelenskog i njemačku kancelarku Angelu Merkel.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR