14 °

max 20 ° / min 13 °

Ponedjeljak

06.04.

20° / 13°

Utorak

07.04.

21° / 8°

Srijeda

08.04.

20° / 8°

Četvrtak

09.04.

21° / 10°

Petak

10.04.

23° / 10°

Subota

11.04.

23° / 11°

Nedjelja

12.04.

22° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Velika Britanija poručuje EU: Nećemo prihvatiti nadzor poslije Bregzita

Izvor: Foto: EPA-EFE/Toms Kalnins

Svijet

Comments 0

Izvor: Beta/N1

Autor: Marija Mitrović

  • Viber

Velika Britanija poručuje EU: Nećemo prihvatiti nadzor poslije Bregzita

Glavni pregovarač Velike Britanije za pregovore sa EU upozorio je da je taj blok potpuno promašio svrhu Bregzita, ako smatra da će zadržati određen nadzor nad djelovanjem Velike Britanije u novom dogovoru dvije strane.

EU je saopštila da želi najbolji mogući trgovinski odnos sa Velikom Britanijom, ali samo ako je fer utakmica za firme po raznim pitanjima od državnih subvencija do ekoloških standarda, i insistira na jasnim provjerama sprovođenja tih mjera. 

"Misliti da bismo mi mogli da prihvatimo nadzor EU po takozvanim pitanjima za jednaku utakmicu značilo bi da se jednostavno ne vidi svrha onog što mi radimo", rekao je britanski pregovarač Dejvid Frost, proizilazi iz odlomaka njegovog govora dostavljenog medijima.

U govoru na univerzitetu ULB u Briselu rekao je da je odbacivanje svakog miješanja EU u pravila i propise cilj cijelog projekta izlaska Velike Britanije iz EU poslije 47 godina.

On je takođe naglasio da nema šanse da će Britanija tražiti produženje prelaznog perioda dalje od kraja ove godine da bi se postigao dogovor sa Unijom. Mnogi smatraju da je vrijeme do kraja godine koliko je predviđeno da traje prelazni period, suviše kratko da bi se postigao trgovinski sporazum dvije strane. 

Mi ćemo 1. januara 2021. povratiti našu političku i ekonomsku nezavisnost u potpunosti, zašto bi htjeli to da odložimo, upitao se Frost.

Sa takvim izjavama Frost je jasno dao do znanja da je Britanija spremna da ode iz EU bez bilo kakvog dogovora radije nego da prihvati kompromis o ključnim pitanjima.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR