14 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 6°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

15° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
UN o američkim protestima: Prigovori moraju biti saslušani i riješeni

Izvor: Screenshot

Svijet

Comments 0

UN o američkim protestima: Prigovori moraju biti saslušani i riješeni

Autor: Antena M

  • Viber

Pritužbe tokom protesta koji su izbili u stotinama američkih gradova moraje biti saslušane i riješene ako zemlja želi da krene dalje od svoje tragične istorije rasizma i nasilja, izjavila je Visoka komesarka UN za ljudska prava Mišel Bašelet.

„Moraju se čuti glasovi onih koji pozivaju na okončanje ubistava nenaoružanih Afroamerikanaca. Treba čuti glasove koji pozivaju na okončanje policijskog nasilja. A glasove koji pozivaju na okončanje endemskog i strukturalnog rasizma koji obrušava američko društvo potrebno je čuti“, rekla je Bašelet.

„U svakom trenutku, posebno tokom krize, zemlji su potrebne vođe koje će nedvosmisleno da osude rasizam; da razmišljaju o onome što je dovelo ljude do tačke ključanja; da slušaju i da uče; da preduzmu radnje koje zaista rješavaju nejednakosti“, rekla je ona.

Protesti, koji su započeli kao odgovor na ubistvo Afroamerikanca, Džordža Flojda, dok je 25. maja bio u policijskom pritvoru, su nastavljeni i proširili su se na više od 300 gradova u SAD-u.

Postoje vjerodostojni izvještaji o nepotrebnoj i nesrazmjernoj upotrebi sile od strane službenika za sprovođenje zakona, uključujući neselektivnu i neprimjerenu upotrebu manje smrtonosnog oružja i municije.

Suzavac je, navodi se u dokumentu UN-a, korišćen za rastjerivanje mirnih demonstranata, a na demonstrante i novinare, koji nisu predstavljali neposrednu prijetnju, ispaljeni su gumeni meci i kugle sa biberom. Ova taktika je korišćena u nekim slučajevima u kojima su se mnoge žrtve povlačile.

Najmanje je 200 prijavljenih incidenata sa novinarima koji prate proteste a koji su fizički napadnuti, zastrašeni ili proizvoljno uhapšeni, uprkos tome što su njihovi novinski podaci jasno vidljivi.

„Ono što se dešava je napad bez presedana na novinare. U nekim slučajevima su napadnuti ili čak uhapšeni dok su bili uživo u programu. To je još šokantnije s obzirom na to da su sloboda izražavanja i medija osnovni principi u SAD-u, centralni za identitet zemlje“, rekla je Bašelet.

„Pozivam vlasti na svim nivoima da osiguraju da se poruka jasno razumije - novinari moraju biti u mogućnosti da obavljaju svoj važan posao bez napada ili represije.“

U nemirima je poginulo nekoliko ljudi, uključujući i policajca, desetine su povrijeđene, a brojna imovina uništena. 

„Kao što sam već rekla, nasilje, pljačka i uništavanje imovine i četvrti neće riješiti problem policijske brutalnosti i ukorijenjene diskriminacije. Ponavljam pozive demonstrantima da miroljubivo izraze svoje zahtjeve za pravdom a policiju pozivam da ne raspiruje situaciju upotrebom pretjerane sile“, rekla je visoka komesarka.

Ostatak saopštenja čitajte na ovom LINKU.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR