15 °

max 21 ° / min 14 °

Utorak

16.04.

21° / 14°

Srijeda

17.04.

14° / 9°

Četvrtak

18.04.

14° / 8°

Petak

19.04.

14° / 6°

Subota

20.04.

15° / 5°

Nedjelja

21.04.

11° / 8°

Ponedjeljak

22.04.

13° / 7°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
EU najavila kada će otvoriti spoljne granice

Izvor: EPA-EFE/FELIPE TRUEBA

Svijet

Comments 0

EU najavila kada će otvoriti spoljne granice

Izvor: Tanjug/B92

Autor: Antena M

  • Viber

Ministri unutrašnjih poslova EU najavili su postepeno otvaranje spoljnih granica EU, do ćega bi trebalo da dođe početkom jula.

Ministri su najavili da će se otvaranje unutrašnjih granica Šengena zavrišti do kraja juna, a da slijedi postepeno otvaranje spoljnih granica EU, do čega bi trebalo da dođe početkom jula.

Na sastanku Savjeta EU ocijenjeno je da je ukupna epidemiološka situacija u EU 27 pozitivna, što će omogućti većini zemalja članica da 15. juna otvore svoje granice unutar Šengena, a ostale bi to trebalo da završe do kraja mjeseca.

"Vratićemo se potpuno funkcionalnoj Šengen zoni i slobodi kratenja građana najkasnije do kraja juna", kaže komesarka za unutrašnje poslove Ilva Johanson.

Ministri unutrašnjih poslova na video-konfrenciji založili su se da se prvo u potpunosti otvore unutrašnje granice Šengena, a da se zatim pređe na postepeno otvaranje spoljnih granica EU.

U Evropskoj komisiji kažu da će sljedeće sedmice predstaviti nove smjernice koje se odnose na funkcionisanje spoljnih granica EU.

Dodaje se da se neće produžavati preporuka o restrikciji putovanja "u i iz šengenskog prostora" koja važi do 15. jula.

"Međutim, sve zemlje članice su tražile dalje, kratko, produženje ovog perioda. To znači da se do kraja juna unutrašnje granice dižu, a do postepenog podizanja restrikcija na putovanja iz EU i u EU treba da dođe početkom jula", kaže komesarka Johanson.

U Briselu naglašavaju da otvranje spoljnih granica EU mora biti postepeno, kooordinisano, proporcionalno i nediskriminaciono, a zasnovano na kriterijima koje izdaje Evropski centar za prevenciju i kontrolu zaraze.

Napominje se da je trenutno ukupna slika epidemiloške situacije "vrlo pozitivna širom EU 27" i ocjenjuje da je to rezultat značajnih napora u zadržavanju virusa kovid 19.

Dodaje se da se i dalje treba pridržavati fizičke distance, ali da zdravstvne organizacije navode da nema potrebe za daljim restrikcijama na graničnim prelazima unutar Šengena.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR