10 °

max 13 ° / min 10 °

Utorak

23.04.

13° / 10°

Srijeda

24.04.

15° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 11°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Kineski zakon izazvao zabrinutost u svijetu

Svijet

Comments 0

Kineski zakon izazvao zabrinutost u svijetu

Izvor: B92

Autor: Antena M

  • Viber

Usvajanje kineskog zakona o nacionalnoj bezbjednosti za Hong Kong izazvalo je duboku zabrinutost i žaljenja u svijetu i čvrstu odbranu kod kuće.

Zakon je izazvao sve veću podjelu između Kine i Sjedinjenih Država i nekih drugih zemalja zbog budućnosti Hong Konga, poluautonomne kineske teritorije koju je Britanija vratila Pekingu 1997. u okviru principa " jedna zemlja, dva sistema", koji je preciziran u zajedničkoj deklaraciji izmedju dvije države.

Japanski ministar spoljnih poslova Tošimitsu Motegi je rekao da je zakon "za žaljenje" jer je usvojen uprkos snažnoj zabrinustosti međunarodne zajednice i građana Hong Konga i da ugrožava kredibilitet načela "jedna zemlja, dva sistema".

Britanski premijer Boris Džonson rekao je da će odgovor na zakon saopštiti poslije detaljnog razmatranja "kako bismo vidjeli da li je u sukobu sa Zajedničkom deklaracijom između Velike Britanije i Kine".

Britanski ministar spoljnih poslova Dominik Rab izrazio je u Londonu zabrinutost i ocijenio da je zakon "ozbiljan korak".

"Čak i u ovoj fazi pozivamo Kinu da se povuče, da poštuje prava naroda Hong Konga i iskreno ispuni svoje međunarodne obaveze preuzete zajedničkom deklaracijom".

Tajvanska predsjednica Caj Ing-ven ocijenila je '"da će zakon "jako pogoditi" slobodu, demokratiju i ljudska prava i poručila da će Tajvan nastaviti da pruža pomoć građanima Hong Konga.

Šefica vlade u Hongkongu Keri Lam istakla je da je zakon usmjeren na nekolicinu "provokatora" koji krše zakon i da se neće odraziti na ljudska prava i slobode ogromne većine stanovnika Hong Konga.

"Zakon neće narušiti princip `jedna zemlja, dva sistema`'i visoki stepen autonomije Hong Konga".

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Džao Liđijen je rekao da je usvajanje zakona "isključivo kineska unutrašnja stvar i nijedna strana država nema pravo da se miješa".

"Kineska vlada je nepokolebljiva u odluci da štiti interese državnog suvereniteta, bezbjednosti i razvoja, da sprovodi politiku `jedne zemlje, dva sistema` i da se suprotstavlja svim spoljnim silama koje se miješaju u poslove Hong Konga", rekao je on.

Posljednji britanski kolonijalni guverner Hong Konga, Kris Paten, rekao je da "ova odluka označava kraj "jedne države, dva sistema " i da predstavlja veliku konfrontaciju između zakona koji se donose u Kini i nezavisnog sistema u Hong Kongu.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR