23 °

max 31 ° / min 20 °

Ponedjeljak

13.07.

31° / 20°

Utorak

14.07.

31° / 20°

Srijeda

15.07.

31° / 19°

Četvrtak

16.07.

31° / 20°

Petak

17.07.

30° / 20°

Subota

18.07.

28° / 20°

Nedjelja

19.07.

31° / 19°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Povišena radijacija na sjeveru Evrope, uzrok nepoznat

Izvor: EPA

Svijet

Comments 2

Izvor: RTS

Autor: Antena M

  • Viber

Povišena radijacija na sjeveru Evrope, uzrok nepoznat

Na sjeveru Evrope zabilježen je blago povećan nivo radijacije koji ne predstavlja opasnost po okolinu i zdravlje ljudi, a uzrok ove pojave još nije poznat, saopštila je Međunarodna agencija za atomsku energiju.

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi je u jučerašnjem saopštenju naveo da je nivo radijacije u sjevernoj Evropi veoma nizak i da ne predstavlja rizik po zdravlje ljudi i životnu sredinu, prenosi AP.

Agencija je juče od evropskih država zatražila da pruže relevantne informacije u vezi s ovom pojavom, a 29 zemalja je prijavilo da se na njihovoj teritoriji nije dogodilo ništa što bi moglo da bude uzrok povećanja nivoa radijacije na sjeveru kontinenta.

Slični nalazi došli su od još nekoliko država van Evrope, dok se Rusija ne nalazi na listi zemalja koje su podnijele izvještaj IAEA u vezi sa ovom situacijom.

Nacionalni institut za javno zdravlje i životnu sredinu u Holandiji je u petak saopštio da bi povećanje nivoa radijacije u sjevernoj Evropi moglo da bude prouzrokovano oštećenjem gorivnog elementa u nuklearnoj elektrani u Rusiji.

Međutim, nadležni organi u Rusiji su istakli da u dvije nuklearne elektrane koje se nalaze na sjeverozapadu zemlje nijesu primijećeni nikakvi problemi.

"Mi imamo apsolutno napredan sistem nadzora nivoa zračenja i nema nikakvih upozorenja na hitne slučajeve", rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, prenosi Rojters.

Grosi je izjavio da očekuje da će se još zemalja odazvati pozivu IAEA i dostaviti relevantne informacije, kao i da će agencija nastaviti da obavještava javnost u vezi s daljim razvojem situacije.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

maestro

Vjerovatno "tinja" Černobilj.

cinik

Biće da su se opet igrala malo braća Rusi...