10 °

max 19 ° / min 9 °

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

22° / 13°

Srijeda

01.05.

19° / 14°

Četvrtak

02.05.

19° / 12°

Petak

03.05.

15° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Tramp nominovao Ejmi Koni Beret za sudiju Vrhovnog suda

Izvor: EPA/EFE

Svijet

Comments 0

Tramp nominovao Ejmi Koni Beret za sudiju Vrhovnog suda

Izvor: Hina/N1

Autor: Antena M

  • Viber

Američki predsjednik Donald Tramp nominovao je Ejmi Koni Beret za sudiju Vrhovnog suda, umjesto preminule Rut Bejder Ginsburg.

"Danas mi je čast da nominujem jedan od najsjajnijih i najdarovitijih umova u našoj državi Vrhovnom sudu. Ona je žena neuporedivih dostignuća, visokog intelekta, izvrsnih referenci i nepopustljive odanosti Ustavu", rekao je Tramp na svečanosti u Bijeloj kući.

Očekivalo se da će Tramp odabrati 48-godišnju Beret, koja je bila favorit republikanaca zbog njenih pređašnjih stavova o abortusu, imigracijama i pravu na oružje.

Kandidati za Vrhovni sud moraju biti potvrđeni većinom u Senatu koji trenutno kontrolišu republikanci.

Vođa republikanske većine u Senatu Mič Mekonel pozdravio je nominaciju u izjavi kojom je jasno dao do znanja da će Senat glasati za Trampov izbor.

"Sudija Ejmi Koni Beret izuzetno je impresivna pravnica i izuzetno dobro kvalifikovana kandidatkinja za Vrhovni sud SAD. Kao što sam i rekao, ova će nominacija biti izglasana na Senatu iduće sedmice“, rekao je on.

Demokrate nastoje da odlože odluku te smatraju da bi pobjednik na predsjedničkim izborima u novembru trebalo da odluči o doživotnom imenovanju među devet članova Vrhovnog suda.

Liberali se plaše promjene ideološke i filozofske ravnoteže na sudu, što bi moglo dovesti do promejna po pitanjima poput zdravstvene zaštite i abortusa.

Brinu se da bi Beret, u slučaju da bude potvrđena, mogla da ukine pravo na abortus u zemlji, zajedno sa poništavanjem plana zdravstvene zaštite koji je donio bivši predsjednik Barak Obama.

U saopštenju je demokratski predsjednički kandidat Džo Bajden kritikovao Beret i njeno protivljenje planu zdravstvene zaštite, poznatom kao "Obamacare".

"Senat ne bi trebalo djelovati po pitanju slobodnog mjesta, sve dok američki narod ne odabere sljedećeg predsednika i sljedeći Kongres", rekao je Bajden.

"Svaki glas za potvrđivanje ove kandidatkinje je glas za ukidanje zdravstvene zaštite", rekla je predstavnica demokrata Nensi Pelosi.

Berret, majka sedmoro djece iz Luizijane i pobožni katolik, ideološka je suprotnost sudiji koju bi trebalo da naslijedi.
Na svečanosti na kojoj je nominovana Beret je rekla da će "voditi računa o tome ko je došao prije nje“.

Beret je takođe rekla da će služiti po principima svog bivšeg šefa, pokojnog sudije Vrhovnog suda i zvijezde konzervativaca Antonina Skalije.

"Sudija mora primenjivati zakon onako kako je napisan. Sudije nijesu kreatori politike i moraju biti odlučni u odbacivanju bilo kakvih stavova o politici koje imaju", rekla je time potvrđujući Skalijevu pravosudnu filozofiju.

Ginsburg, koja je 27 godina provela na sudu, bila je liberalna ikona te se zalagala za ženska prava i jednakost polova.

Tramp je već imenovao dvojicu sudija Vrhovnog suda u manje od četiri godine, a oboje se smatraju konzervativcima.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR