16 °

max 16 ° / min 6 °

Petak

19.04.

16° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

12° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ocjene nakon predsjedničke debate: Tramp je fašizam pred našim vratima

Izvor: epa

Svijet

Comments 5

Ocjene nakon predsjedničke debate: Tramp je fašizam pred našim vratima

Autor: Antena M

  • Viber

Priredila: Biljana Jovićević

“Naša je demokratija je u užasnoj opasnosti - više nego ikad od Građanskog rata, više nego nakon Perl Harbora, više nego tokom kubanske raketne krize”, napisao je u kolumni za The New York Times (NYT) - Tomas Fridman (Thomas L. Friedman), čuveni američki novinar, trostruki dobitnik Pulicera, odmah po završetku prve debate uoči predsjedničkih izbora koji će biti održani 3. novembra.

Osim aktuelnog američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump), Fridman je oštro je kritikovao Facebook i Twitter koji su, kako je rekao, postali pogonsko gorivo za uništavanje stubova demokratije – istine i povjerenja.

Analiza britanskog The Guardian-a poručuje da je svjedočeno “nacionalnoj blamaži” i stoga “plači voljena zemljo”, kao i da će, ako Tramp ostane predsjednik, ovo moći biti prva rečenica “nekrologa za Ameriku”.

Fridman: Naša je demokratija u strašnoj opasnosti

“Predsjednik Tramp je nepogrešivo jasno stavio do znanja posljednjih sedmica – i čak još jasnije na debati u utorak, da postoje samo dva izbora pred biračima 3. novembra – i da izbor Džoa Bajdena (Joe Biden) nije jedan od njih. Predsjednik nam je rekao na bezbrojne načine da će -ili on biti reizabran ili će delegitimizovati izbore –tvrdnjom da je glasanje poštom – dugotrajna časna tradicija koja je i republikance i demokrate uvodila u Bijelu kuću i bila od koristi samom Trampu – nevažeće,” stoji u kolumni NYT.

Kako kaže Fridman, Trampovi motivi ne mogu biti transparentniji nego što jesu. Ako ne osvoji “electoral college” on će blatiti rezulate tako da bi ishod morao biti odlučen samo u Vrhovnom sudu ili u Predstavničkom domu (gdje delegacija svake države dobija samo jedan glas). U obje instance u ovom trenutku ima prednost, sa čime se hvalisao cijelu prošlu sedmicu.

“Ne mogu ovo jasnije reći: Naša je demokratija u strašnoj opasnosti - većoj opasnosti nego što je bila još od Građanskog rata, većoj opasnosti nego nakon Pearl Harbora, većoj opasnosti nego tokom kubanske raketne krize i većoj opasnosti nego tokom Watergatea”, upozorio je Fridman.

Potom je ponovio ono što je protekle sedmice više puta rekao u analizama gostujući na više televizija. Novinarsku karijeru je počeo kao strani dopisnik pokrivajući Drugi libanski građanski rat i to je imalo ogroman uticaj na njega, jer je vidio šta se događa sa državom kada u njoj sve postane politika, kada kritična masa političara stavi stranku ispred države, kada razumni ljudi, ili naizgled razumni ljudi, misle da se mogu savijati ili kršiti pravila - i ići do kraja - i da sistem neće pući.

“Ali kada ekstremisti krenu da idu do kraja, a umjereni se jednostavno sklone, sistem može pući. I puknut će. Vidio sam kako se to dogodilo. Volio bih mislim da se tako nešto u Americi ne bi moglo dogoditi. Volio bih to misliti ... ali jako sam, jako zabrinut”, naveo je.

Fejsbuk i tviter oruđa koja uništavaju istinu i povjerenje

Fridman je osim na Trampa veliki dio krivice svalio na Facebook i Twitter koji su postali “gigantski motori za uništavanje dva stuba demokratije-istine i povjerenja”.

“Da- socijalne mreže su dale glas onima koji ga nijesu imali. To je dobra stvar i može istinski obogatiti transparentnost. Ali oni su takođe postali ogromne, neuređene septičke jame teorija zavjere koje kruže i u koje vjeruje šokantan - i sve veći - broj ljudi. Te društvene mreže uništavaju kognitivni imunitet naše nacije - njegovu sposobnost razdvajanje istine od laži”, piše Tom Fridman.

U datim okolnostima i situaciji kada je čak i nošenje maski postalo politika, Džo Bajden je jedini izbor iako nije bez mana, smatra Fridman, za koga je pozitivno što je Demokratska partija prošavši kroz unutrašnji izbor i zahvaljujući vođstvu, kako kaže, “starijih afroameričkih muškarca i žena u Južnoj Karolini odbacila demokatsko-socijalističkog kandidata (Bernia Sandersa) i rekla da želi umjerenog ujedinitelja po imenu Džo Bajden”.

Fridman, naime, vjeruje da Bajden može privući i dio još preostalih, mada je riječ o zaista malom broju, umjerenih republikanca (desni centar) koji bi zajedno mogli raditi na opšte dobro.

“Doduše, Bajden nije blistao u noćašnjoj debati. Avaj, ja ga nijesam vidio da blista niti u jednoj debati. Ali ne sumnjam da bi ljudi, vrijednosti i integritet koje bi on doveo u vladu, bili kvalitet koji ova nacija zaslužuje”.

Fridman se u kolumni za The New York Times, ugledni dnevnik sa kojim je predsjednik Amerike u konstantnom ratu od kako je ušao u Bijelu kuću - i koji je u nedjelju objavio Trampov dugo skrivani poreski karton, obratio i njegovim pristalicama.

“Ako vam je Trampov monstruozni nastup ostavio osjećaj da želite još četiri godine njegova predsjedništva - da će poštovati ishod izbora ako bude protiv njega, da će ponovno ujediniti zemlju, da će ponosno obavljati predsjedničku dužnost i okružiti se kvalitetenim ljudima koje ova zemlja zaslužuje - tada smo vi i ja gledali različite debate”, napisao je i zaključio:

“Da bi se povratio privid jedinstva i razumnosti, Bajden mora pobijediti”.

Gardian: Tramp se postarao da debata bude nacionalno poniženje

Analiza britanskog The Guradiana pak je naslovljena: “Donald Tramp se postarao da prva predsjednička debata bude nacionalno poniženje”. Autor Dejvid Smit (David Smith) obrazlaže: “Samo jedan čovjek iz daleka je djelovao predsjednički na pozornici debate u Klivilendu, država Ohajo, a to nije bio aktuelni predsjednik”.

“Plači, voljena zemljo. Donald Trump je osigurao da prva američka predsjednička rasprava u utorak, bude najgora u američkoj istoriji- nacionalno poniženje. Ostatak svijeta - i budući istoričari - vjerovatano će gledati i plakati” piše The Guardian-ov novinar.

“Vjerovatnije nego ne, prema istraživanjima javnog mnjenja, Trampov će protivkandidat Džo Bajden pobijediti na izborima u novembru i vratiti republiku sa ivice ponora. Međutim, ako Tramp bude ponovno izabran, ovaj mračni, zastrašujući san u groznici, težak za gledanje, sigurno će biti prva rečenica nekrologa za Ameriku”.

Smit je, potom, rekapitulirao cijelih sat i po do sada neviđene predsjedničke debate u kojoj je Tramp prekidao, buncao, bjesnio, sipao laži i slično. Osvrnuo se i na veoma važno:

“Oh, i dobio je priliku da osudi bijele supremaciste, ali im je umjesto toga rekao da ‘ostanu i budu na čekanju’", zaključuje.

Suočen sa neravnopravnim maltretiranjem, prema ocjeni The Guardian-ovog analitičara, Bajden je pokazao samokontrolu i čvrsto stajao nogama na zemlji.

Hoćeš li umuknuti, čovječe

“Govorio je u ime desetina miliona Amerikanaca kad je zahtijevao: ‘Hoćeš li umuknuti, čovječe?’ – što je Bajdenova kampanja izbacila kao slogan na majici prije nego što je debata uopšte završena”.

Podsjetimo, noć su definisale uvrede i lični napadi, a voditelju je emisija izmakla kontroli.

„Teško je doći do riječi pored ovog klovna" konstatovao je Bajden, za kojeg se može reći da je u nekoliko navrata upao u Trampovu zamku, ali je to bilo gotovo nemoguće izbjeći.

Tramp je još jednom odbio da se obaveže da će priznati ishod izbora ako ih izgubi, iznoseći, kako su zabilježili novinari koji su provjeravali činjenice, niz laži, netačnih i varljivih optužbi o glasanju poštom – sugerišući bez nuđenja dokaza, masovnu prevaru prilikom glasanja.

Tramp je odbio da odbaci „bijele supremaciste“ a pitanja o ekstremno desnom nasilju umjesto odgovora pretvarao je u napade na „ljevičarske demonstrante“.                

Za ekstremno desničarsku neofašističku grupu „Ponosni momci” (Proud Boys) američki predsjednik je rekao da „stoji i da je spremna” (stand back and stand by).

Na eskplicitno pitanje voditelja, da li je spreman da osudi „bijele supremaciste“ i milicija grupe koje su viđene posljednjih mjeseci na ulicama Amerike, Tramp je odgovorio:

„Ponosni momci stoje i spremni su! Ali reći ću vam, neko nešto mora da učini povodom Antife i radikalnih ljevičara“.

Neofašisti jutros slave Trampa

 Ova grupacija je noćas/jutros na Twitteru slavila podršku koju su dobili od Trampa.

„Tramp im je u suštini poručio j… se“! To me tako usrećilo", napisao je prominentni desničar Majk Bejker (Mike Baker) iz „Ponosnih momaka“. Ostali članovi neofašističke grupacije su ponosno postavili Trampov odgovor na svojim nalozima:„Stand back and stand by“.

Bajden je retvitovao njihovo slavlje uz poruku: "Ovo je Amerika Donalda Trampa!"

Zastupnica demokrata u Predstavničkom domu SAD-a, Aleksandija Okasio–Kortez (Alesandria Ocasio- Cortez/ AOC) nazvala je aktuelnog američkog predsjednika, nakon debate, bez ustezanja - „bijelim supremacistom“:

„Donald Tramp je bijeli supremacista. Ljudi su upozoravali na to već dugo. Ismijavani su, nazivani hiperboličnim i radikalnim- ne zato što nijesu bili u pravu, već je zato što nijesu mogli da prihvate da je naša zemlja izabrala supremacistu za predsjednika. Ovo je fašizam na našim vratima" , napisala je AOC - liderka progresivnog krila Demokratske stranke.

Tramp je bio toliko agresivan i nepristojan da su čak i republikanci koji ga podržavaju, kao što su bivši senator Rik Santorum (Rick) i bivši guverner Kris Kristi (Chris Christi), po okončanju debate zaključili da se „predsjednik preigrao“.

Bajden ima jasnu prednost

Bajden, prema istraživanjima javnog mnjenja ima značajnu prednost nad Trampom, uključujući i u nekim takozvanim „swing states“ u kojima se odlučuje rezultat američkih izbora, poput Pensilvanije, gdje vodi 9 poena ispred Trampa. Na državnom prosjeku ta prednost je uoči debate postojano iznoslila 7,5 posto.

Američki izbori za predsjednika i Kongres su 3. novembra i demokrate imaju pristojne šanse da odnesu pobjedu, uključujući možda i da osvoje većinu u Senatu, prema sadašnjim istraživanjima javnog mnjenja. Tramp, međutim, za razliku od svojih republikanaca, odbija da se obaveže na miran prenos vlasti. Ponovio je to u posljednjih sedmicu- već treći put. 

Inače više od milion i 200.000 birača je već izašlo i glasalo, riječ je dominantno o demokratskim pristalicama i manjem broju republikanaca. Kako su zabilježili hroničari, to je 300.000 više nego što je izašlo na birališta u ovo doba 2016. godine.

The Guardian-ov Dejvid Smit, na kraju svoje analize je zaključio da je “skoro univerzalna presuda o debati bila - izražena riječima CNN-ove Dene Baš (Dana Bash) - da je to bio jedan "shitshow". Mislim da prijevod nije potreban.

Komentari (5)

POŠALJI KOMENTAR

Ctrl

@Cinjenice Osim podrske,zahvaljujuci ruskoj pomoci i umijesanosti je i dosao na vlast.Kina je podrzavala mozda iz konkurentskih razloga,a ostali zbog izrazenog ruskog uticaja u tim zemljama.

Jocki

Ja Sam to smece(fb I Twitter) odavno batalio...ne vjerujem da Sam dosao u situaciju da ovo gazem ali: ZAIGRACE MECKA I PRED VASIM VRATIMA.

Beba

Svašta ću da čujem. I taj Medojević svašta lupeta. Ne zna mu se ni ko je, niti koga zastupa. Prolupao je kroz, kao i Tramp