30 °

max 33 ° / min 22 °

Četvrtak

05.08.

33° / 22°

Petak

06.08.

31° / 18°

Subota

07.08.

35° / 19°

Nedjelja

08.08.

37° / 22°

Ponedjeljak

09.08.

39° / 24°

Utorak

10.08.

39° / 23°

Srijeda

11.08.

36° / 21°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Tramp: Ako izgubim, možda ću morati da napustim zemlju

Svijet

Comments 0

Tramp: Ako izgubim, možda ću morati da napustim zemlju

Autor: Biljana Jovićević

  • Viber

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) izjavio je na predizbornom skupu u Džordžiji da će „možda morati da napusti zemlju“ ako izgubi izbore.

„Možete li zamisliti ako izgubim“ Tramp je rekao u petak veče. „Neću se osjećati tako dobro. Možda ću morati da napustim zemlju, ne znam“.

Izborni tim njegovog rivala, demokratskog kandidata Džo Bajdena (Joe Biden)već je od te poruke napravio spot koji se nalazi na njegovom Twitter nalogu, a Trampove riječi se cijelog dana ponavljaju na društvenim mrežama.

Uz video je samo kratko napisao:Obećavaš?

Tweetujući Trampa i profesor sa Univerziteta Berkli(Berkeley), Robert Reih (Reich), koji je radio u nekoliko administracija demokratskih predsjednika SAD-a, inače oštar kritičar aktuelnog američkog predsjednika i blizak senatoru Berniju Sandersu, kaže:

„Kao da Americi treba drugi razlog od ovog da glasa za Bajdena“.

Na skupu u Džordžiji, Tramp se neprekidno rugao Bajdenu i ustvrdio da bi ga bilo sramota da izgubi od bivšeg američkog potpredsjednika kojeg on zove „uspavani Džo“ (Sleepy Joe).

Prema svim posljednjim istraživanjima javnog mjenja, Tramp je daleko iza Bajdena u ovoj izbornoj utrci, ali je u septembru uspio da prikupi 247 miliona dolara donacija za kampanju, što je ipak znatno manje od sume koju je u istom mjesecu sakupio Bajden- 383 miliona.

Tramp kaže da nema namjeru više da prikuplja donacije.

„Mogao bih da prikupim novac. Bio bih najveći sakupljač donacija na svijetu, ali jednostavno to ne želim“.

I pored ovog hvalisanja Tramp je posljednjih mjeseci pod žestokom kritikom zbog načina na koji se odnosi prema pandemiji koronavirusa, od koje je u SAD-u, inficirano više od osam miliona ljudi, a 220.000 umrlo, a The New York Times je izašao prije dvije sedmice sa podacima o Trampovom poreskom kartonu koji je uporno sakrivao, koji su doveli u sumnju njegove tvrdnje da je milijarder, i pokazali da cijelu deceniju nije plaćao porez, te da je 2016. i 2017. platio samo 750 dolara.

Stoga njegove sugestije o mogućem odlasku iz zemlje prilično zvone.

Kako navodi CNN, ako Tramp izgubi izbore suočiće se sa mnogo većim problemima nego što je pakovanje iz „zapadnog krila“ (west wing) Bijele kuće.

Bez zaštite koju je sebi mogao priuštiti kao predsjednik, Tramp će postati ranjiv na brojne istrage koje se vode protiv njega. Istražitelji se bave njegovim finansijskim poslovanjem kao privatnog građanina- protiv njega kao pojednica a istražuju i njegove komapnije.

Takođe se suočava sa tužbom za klevetu koju je izazvalo njegovo negiranje optužbi za napad koje su iznijele brojne žene, uključujući i E. Džin Kerol (E. Jean Carroll), bivšu kolumnistkinju Elle Magazine-a, koja ga je optužila za silovanje. Za borbu protiv nje u sudovima predsjednik Tramp koristi Ministarstvo pravde (DOJ). Tu su i optužbe da je korumpirao predsjedničku funkciju za lično bogaćenje.

Osim toga tu su i mnogobrojne druge istrage koje se vode protiv njega i pravne bitke koje u njegovo ime vode njegovi privatni advokati.

Samo 18 dana uoči istorijskih predsjedničkih izbora u Sjedinjenim Državama, Tramp večeras održava predizborni skup u Mičigenu, koji je jedna od saveznih država u kojima se odlučuju izbori takozvane „swing states“.

U toj je državi vlast pod kontrolom demokrata a guvernerka Mičigena, Grečen Vitman (Gretchen Witman) predsjednikova je česta meta napada. Prije destak dana FBI je otkrio zavjeru protiv nje i uhapsio i optužio 13 muškaraca, pripadnika takozvane „milicije“, kako se u Americi odnedavno nazivaju naoružane i organizovane grupe ljudi, najčešće Trampovih pristalica. Ova grupa se tereti za pokušaj otmice guvernerke i inciranje nasilja i terorizma.

Tramp je ouči skupa u Mičigenu ponovo napao guverneru Vitman koju optužuje da je autokrata zato što primjenjuje stroge mjere za zaustavljanje pandemije koronavirusa, iako je državni tužilac prilikom iznošenja optužnice rekao da su upravo takve poruke motivisale ovu grupu da pokuša oteti guvernerku, da joj, kako su namjeravali „sude“.

I na skupu koji je upravo u toku Tramp ponovo huška masu protiv guverenerke Vitman.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR