6 °

max 9 ° / min 2 °

Srijeda

02.12.

9° / 2°

Četvrtak

03.12.

11° / 6°

Petak

04.12.

14° / 8°

Subota

05.12.

15° / 9°

Nedjelja

06.12.

16° / 7°

Ponedjeljak

07.12.

13° / 9°

Utorak

08.12.

11° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
I Kiparska crkva priznala autokefalnost Ukrajincima! Rusi ogorčeni

Svijet

Tag Gallery
Comments 9

Autor: Antena M

  • Viber

I Kiparska crkva priznala autokefalnost Ukrajincima! Rusi ogorčeni

Piše: Vladimir Jovanović

Arhiepiskop Nove Justinijane i cijeloga Kipra, poglavar autokefalne Kiparske pravoslavne ckvre Hrizostom II, danas je za vrijeme svete arhijerejske liturgije u Manastiru Bogorodice Hrizorske u Pafosu, po prvi put, tokom Velikoga vhoda, kada se Sveti darovi prenose sa Žrtvenika na Časnu trpezu, pročitao po redosljedu u diptihu i ime Njegova Blaženstva Mitropolita kijevskoga i cijele Ukrajine Epifanija – predstojatelja Pravoslavne crkve Ukrajine (PCU) – prenose grčke agencije.

Tim povodom, mitropolit Ilarion Alfejev, zadužen ispred Moskovske patrijaršije za vanjske odnose s pomjesnim crkvama, izjavio je za „РИА Новости”:

„Duboko smo ožalošćeni zbog ovoga nesrećnoga događaja!”

 

Dakle, Kiparska crkva se danas pridružila Vaseljenskoj i Aleksandrijskoj patrijaršiji, te Grčkoj pravoslavnoj crkvi, koje su ranije priznale PCU i s njezinim episkopatom stupile u evharistijsko zajedništvo (εὐχαριστία).

I Grčka crkva priznala autokefalnost Pravoslavne crkve Ukrajine!

ZVANIČNO: Aleksandrijska patrijaršija priznala autokefaliju Pravoslavnoj crkvi Ukrajine!

Tomos o autokefaliji PCU je od patrijarha Vartolomeja dobila 6. januara 2019, uprkos protivljenju Ruske crkve, koja je, do tada, imala kanonski priznatu jurisdikciju nad Ukrajinom.

Ruska crkva je zbog toga objavila potpuni prekid zajedništva s Vaeljenskom i Aleksandrijskom patrijaršijom, kao i prekid s onim episkopima Grčke crkve koji priznaju PCU.

Srpska pravoslavna crkva (SPC), podržavajući Ruse, nije prekidala zajedništvo s Vaseljenskom paatrijaršijom. Ali, Sinod SPC je preporučio svome kliru da ne saslužuje sa klirom Vaseljenske patrijaršije.

Beograd na korak od raskola sa pravoslavnom vaseljenom: Sveštenstvu SPC preporučeno da ne saslužuje sa Carigradom

Ruski patrijarh Kiril Gundjajev je ranije upozorio Srbe da „to što je patrijarh Vartolomej rekao o Makedoniji i Crnoj Gori (da priznaje jurisdikciju SPC – prim) uopšte ne garantuje da se ukrajinski scenario tamo neće ponoviti”.

„Makedonija i Crna Gora su sada nezavisne države, a to znači da aktuelnost kanonskih granica Srpske pravoslavne crkve, prema tomosu iz 1922. Fanar može lako osporiti”.

Kiril: Carigrad može opozvati tomos SPC iz 1922. i intervenisati u Crnoj Gori

Početkom ove godine, Vaseljenska patrijaršija prihvatila je da razmotri apelaciju Makedonske pravoslavne crkve – Ohridske arhiepiskopije (MPC-OA).  Očekuje se da Carigrad ukloni žig „raskolnika”, nametnut iz Beograda, i stupi s makedonskom jerarhijom u kanonsko jedinstvo – liturgijsko zajediništvo. Time se otvara put za vaseljensko priznanje autokefalije MPC-OA, pod drevnim nazivom: Ohridska arhiepiskopija.

Rasplet makedonskoga crkvenoga pitanja imaće, nolens-volens, pozitivne implikacije i na perspektivu obnove drevne autokefalije Crkve u Crnoj Gori.  Tomos Vaseljenske patrijaršije za SPC iz 1922, na dva mjesta, pominje AUTOKEFALNU CRNOGORSKU PRAVOSLAVNU CRKVU i njezino „ujedinjenje” sa crkvama Kraljevine Srbije i Karlovačkom.

Vraniškovski: Revizija tomosa za SPC iz 1922.

Najavljujući danas ruske „sankcije” protiv Kiparske crkve, mitropolit Ilarion Alfejev saopštava:

„Odluku će donijeti Sveti Sinod. Međutim, vjerujem da će kiparski arhiepiskop biti izbrisan iz diptiha Ruske crkve, odnosno njegovo pominjanje tokom bogosluženja biće prekinuto dok se ne razjasne sve okolnosti incidenta. To znači kraj evharistijskoga zajedništva sa određenom osobom, a ne sa Kiparskom crkvom kao takvom. Biće važno shvatiti: da li je to učinio sâm ili uz saglasnost Sinoda Kiparske crkve?”

„Za nikoga nije tajna da je Hrizostom II pod pritiskom Vaseljenskoga Patrijarha, koji je veoma zainteresovan da bar još jedna crkva prizna njegov bezakoni čin”, tvrdi Ilarion za „РИА Новости”. „Izvršen je pritisak Amerike, tamo su zainteresovani za slabljenje Ruske crkve i za suprotstavljanje grčkoga svijeta slovenskome svijetu”.

Antimos: Rusi pokušavaju da sruše drevni poredak Crkve

Hrizostom II (79) je danas, sa mitropolitom Pafosa, hirotonisao episkopa Pankratija, koga je Sinod Kiparske crkve izabrao na mjesto vikarnoga episkopa Mitropolije Pafos.

„Poslije niza inicijativa u pravcu pronalaženja opšteprihvaćenoga rješenja, koje, međutim, nijesu dale ni najmanje rezultate, kiparski arhiepiskop je donio veliku odluku. Redovno će pominjati mitropolita kijevskoga Epifanija, priznajući Autokefalnu Pravoslavnu crkvu Ukrajine u diptihu, spisku pravoslavnih crkava koje je priznala Kiparska crkva”, piše portal „Ορθοδοξια info”.

DIPTIH autokefalnih crkava od 451. do 1885. godine – CRNOGORSKA CRKVA na devetome mjestu

„Hrizostom II je najstariji predstojatelj neke autokefalne Crkve poslije onih na čelu drevnih patrijaršija (Vaseljenske, Aleksandrijske, Antiohijske, Jerusalimske – prim)”, navodi „Ορθοδοξια info”. „On se, od prvoga trenutka krize u Istočno-pravoslavnoj crkvi po pitanju ukrajinske autokefalije, trudio da održi ravnotežu. Preduzeo je niz inicijativa za stvaranje mehanizama za rješenje. Ali svaki put je nalećeo na totalno odbijanje Ruske crkve, koja je u svakoj prilici koristila ukrajinsku krizu da ospori primat Vaseljenske patrijaršije”.

„Situacija za arhiepiskopa Hrizostoma II nije bila laka ni unutar njegova Sinoda, čijih se nekoliko članova otvoreno protivilo odluci patrijarha Vartolomeja, efektivno podržavajući stavove Moskve. Mitropoliti Kikosa, Limasola i Tamasua, nikada nijesu krili svoje posebne odnose sa Ruskom crkvom: dali su nekoliko javnih izjava po tom pitanju, ne skrivajući da je njihov stav bio u pravcu nepriznavanja ukrajinske autokefalije”, piše „Ορθοδοξια info”.

''Maligni ruski uticaj u Crnoj Gori: Eksploatacija istorije, religije i ekonomije kao oružja''

U jednome intervju, Hrizostom Ii ispričao je svoj raniji razgovor sa patrijarhom Kirilom, poglavarom Ruske crkve:

„Kiril želi da bude prvi! Rekao sam mu da nikada neće biti prvi. Tokom proteklih 17 vijekova Vaseljenski Patrijarh je prepoznat kao prvi među svim pravoslavnim predstojateljima. Moraće ovo da razumije".

Kiparska pravoslavna crkva (Ἐκκλησίας τῆς Κύπρου) ima 10. mjesto u diptihu.

Njezina autokefalija je priznata još na III Vaseljenskome saboru, održanom 431. godine u Efesu. To znači da je Kiparska autokefalna arhiepiskopija preko hiljadu godina starija od Moskovske patrijaršije!

 

 

Komentari (9)

POŠALJI KOMENTAR

Johnny

Duboko su ožalošćeni sto se crkva bližnjeg susjeda oslobodila njihovog jarma. Pih….

Nikac

OBNOVA DREVNE AUTOKEFALNE CPC,rekose RUSI iSTINA VAZDA NA KRAJU I POBIJDI

Michel

Bravo za tekst! Prvo ukrajinska crkva, zatim uskoro i makedonska i na kraju crnogorska CPC. SPC na aparatima! Slijede im crni dani narednih 500 godina!