10 °

max 19 ° / min 9 °

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

22° / 13°

Srijeda

01.05.

19° / 14°

Četvrtak

02.05.

19° / 12°

Petak

03.05.

15° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Bajden obavještajcima: Istražite hakovanje, miješanje Rusije u ove izbore i Navaljnog

Izvor: EPA- EFE/Al Drago/ POOL

Svijet

Comments 0

Bajden obavještajcima: Istražite hakovanje, miješanje Rusije u ove izbore i Navaljnog

Izvor: Hina/Jutarnji

Autor: Antena M

  • Viber

Američki predsjednik Džo Bajden tražiće petogodišnje produženje sporazuma o kontroli nuklearnog naoružanja Novi START s Rusijom, potvrdila je u četvrtak Bijela kuća.

"Predsjedniku je već odavno jasno da je sporazum Novi START u interesu nacionalne sigurnosti Sjedinjenih Država. A ovo produženje ima još više smisla kada je odnos s Rusijom suparnički kakav je u ovom trenutku", kazala je na brifingu portparolka Bijele kuće Džen Psaki.

Takođe je rekla da je Bajden američke obavještajne službe "zadužio" za potpunu procjenu hakovanja Solar Windsa, miješanja Rusije u izbore 2020., rusku upotrebu hemijskog oružja protiv opozicionog čelnika Alekseja Navaljnog i navodno plaćanje napada na američke vojnike u Avganistanu.

"Čak i kad radimo s Rusijom na unapređivanju američkih interesa, istovremeno radimo i na tome da Rusija odgovora za svoje nepromišljene i kontradiktorne postupke", rekla je Psaki.

Sporazum o kontroli naoružanja koji bi trebalo da istekne 5. februara, ograničava Sjedinjene Države i Rusiju na posjedovanje najviše 1550 razmještenih strateških bojevih glava.

Takođe, ograničava posjedovanje razmještenih raketa i aviona koji ih mogu nositi.

U slučaju da se ugovor ne produži prestala bi sva ograničenja za raspoređivanje američkih i ruskih strateških nuklearnih bojevih glava i sistema koji ih nose, što bi potencijalno moglo podstaći novu trku u naoružanju, upozorili su stručnjaci za politiku.

Kremlj je u srijedu saopštio da je i dalje sklon produženju bilateralnog sporazuma te da će pozdraviti napore za postizanje dogovora koje je obećala administracija novoizabranog predsjednika. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR