11 °

max 16 ° / min 7 °

Petak

16.04.

16° / 7°

Subota

17.04.

15° / 10°

Nedjelja

18.04.

15° / 10°

Ponedjeljak

19.04.

13° / 8°

Utorak

20.04.

14° / 10°

Srijeda

21.04.

15° / 10°

Četvrtak

22.04.

14° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Bajden zadržava Trampov čvrst trgovinski pristup prema Kini

Svijet

Comments 0

Bajden zadržava Trampov čvrst trgovinski pristup prema Kini

Izvor: N1

Autor: Antena M

  • Viber

Američka sekretarka za trgovinu Đina Raimondo obavezala se da će nastaviti agresivni trgovinski rat administracije bivšeg predsjednika Donalda Trampa sa Kinom, rekavši da će raditi "što agresivnije kako bi zaštitila američke radnike i preduzeća od nelojalne kineske prakse".

Govoreći tokom brifinga za štampu u Bijeloj kući, Raimondo je rekla da su tarife nametnute tokom predsjednikovanja Donalda Trampa – a demokrate su ih u to vrijeme široko osudile – „u stvari pomogle u spašavanju američkih radnih mjesta u industriji čelika i aluminijuma“, prenosi Glas Amerike.

Generalno, SAD održavaju tarife na 66 odsto kineskog izvoza. Raimondo je rekla da su te tarife na uvoz potrebne da bi se izjednačili uslovi za međunarodnu trgovinu.

„Kineske akcije su nekonkurentne, prinundne, nedovoljne. Dokazali su da će učiniti sve“, rekla je.

„I zato planiram da koristim sve alate koji su mi na raspolaganju što agresivnije kako bih zaštitila američke radnike i preduzeća od nepoštenih kineskih praksi“, dodala je.

Prije tri godine, Tramp je uveo naplatu carina od 25 odsto na uvezeni čelik i 10 odsto na uvezeni aluminijum iz većine zemalja, tvrdeći da je osiguravanje opstanka domaće proizvodnje metala pitanje nacionalne bezbjednosti.

Američki robni deficit sa Kinom porastao je za 11,4 odsto od januara na 30,3 milijarde dolara u februaru, prema statistikama objavljenim u srijedu u Ministarstvu trgovine.

Istraživanje Pju risrč centra, sprovedeno prošle godine, pokazalo je da skoro devet od 10 odraslih osoba u SAD smatra Kinu konkurentom ili neprijateljem, a ne partnerom.

Amerikanci su, prema anketi, sve više zabrinuti zbog kineske tehnološke moći, njenih sajber napada na Zapad, nepoštovanja ljudskih prava i gubitka radnih mjesta u SAD za koji je kriv kineski uvoz.

Bajden je stvaranje infrastrukturnih radnih mjesta postavio kao prioritet svoje administracije, što je tema kojom se obratio javnosti u srijedu popodne u Bijeloj kući, tvrdeći da se Kina i drugi utrkuju ispred Sjedinjenih Država „koje pokušavaju da posjeduju budućnost“.

Bajden želi da mu zakonodavci odobre plan da ove decenije uloži dvije hiljade milijardi dolara za stvaranje miliona radnih mjesta.

Republikanci u Kongresu kažu da je preširok i da velik dio toga nema nikakve veze sa tradicionalnom infrastrukturom, poput poboljšanja usluge putničkih vozova, modernizacije aerodroma i popravljanja starih autoputeva i mostova. Opoziciona stranka se takođe nije saglasna sa rukovodstvom Demokratske stranke o načinu finansiranja plana, protiveći se povećanju stope poreza na dobit.

Lider republikanske manjine u Senatu Mič Mekonel rekao je u srijedu da se „nada da neće svaki pojedinačni demokrata“ podržati Bajdenov zakon za infrastrukturu i da će centristi u vladajućoj stranci „imati određenu skepticizam u vezi s ovim velikim rastom vlade“.

Predsjednik tvrdi da se za efikasno nadvladavanje Kine takođe moraju potrošiti stotine milijardi dolara na modernizaciju škola, uklanjanje olova u vodovodnim cijevima, izgradnju mreže punionica za električna vozila, širenje širokopojasnog pristupa Internetu i jačanje domaće proizvodnje poluprovodnika.

„Mislite li da Kina čeka investiranje u ovu digitalnu infrastrukturu za istraživanje i razvoj? Uvjeravam vas, ne čekaju. Ali oni računaju da će američka demokratija biti prespora, previše ograničena i previše podijeljena da bi išla u korak“, rekao je Bajden.

Kina je druga po veličini ekonomija na svijetu, ali predviđa se da će nadmašiti SAD kasnije tokom ove decenije ili početkom 2030-ih.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR