14 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

18.04.

14° / 8°

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 4°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 7°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Češka protjeruje 18 ruskih diplomata zbog eksplozije municije 2014.

Svijet

Comments 0

Češka protjeruje 18 ruskih diplomata zbog eksplozije municije 2014.

Izvor: Beta

Autor: Jelena Ćetković

  • Viber

Češka je protjerala 18 ruskih diplomata zbog sumnje da su oficiri ruske službe GRU bili umiješani u eksploziju magacina municije u Vrbjeticama u Češkoj u jesen 2014. godine, kada su poginula dva čovjeka.

Vicepremijer Jan Hamaček koji privremeno obavlja i funkciju ministra spoljnih poslova, obavijestio je ruskog ambasadora da 18 diplomata iz ruske ambasade mora da napusti Češku u roku od 48 sati.

Protjerani su svi zaposleni u ambasadi Rusije u Pragu koji su, prema češkim saznanjima, ruski obavještajci iz službi GRU i SVR.

Češki premijer Andrej Babiš rekao je na vanrednoj konferenciji za novinare da je Češka suverena zemlja i da na ta saznanja „bez presedana“, mora da reaguje.

„Na osnovu nedvosmislenih dokaza iz istrage naših bezbjednosnih snaga moram da konstatujem da postoji osnovana sumnja da su oficiri ruske tajne službe GRU umešani u eksploziju magacina sa oružjem u Vrbjeticama 2014. godine“, kazao je Babiš.

Premijer je dodao da je obavijestio i češkog predsjednika Miloša Zemana i da je i on saglasan sa odlukom o protjerivanju ruskih diplomata.

Prva eksplozija u magacinima oružja u Vrbjeticama na jugu Češke dogodila se 16. oktobra 2014. godine i tada su poginule dvije osobe, a zatim je eksplodirala municija u još jednom magacinu 3. decembra iste godine.

Vicepremijer Hamaček trebalo je u ponedjeljak da putuje u Moskvu da pregovara u nabavci vakcina Sputnjik V, ali mu tu posjetu premijer Babiš u posljednjem trenutku nije dozvolio.

On je rekao danas novinarima da se Češka nalazi sada u sličnoj situaciji kao Velika Britanija u slučaju pokušaja trovanja 2018. godine.

Češka će objaviti poverljivi dokument

Češka vlada će skinuti oznaku strogo povjerljivo i sjutra objaviti izvještaj češke bezbjednosne službe BIS i dokaze za osnovanu sumnju da su agenti ruske službe GRU umiješani u eksplozije municije u magacinima u Vrbjeticama 2014, zbog kojeg su češke vlasti protjerale 18 diplomata iz ruske ambasade u Pragu.

„Dokument će razmotriti vlada u ponedjeljak zato što ga ostali ministri nijesu vidjeli. Vlada će skinuti oznaku poverljivo pa javnost može sama da stvori sliku“, kazao je danas češki premijer Andrej Babiš.

Novi dokazi da su u eksplozije municije prije sedam godina u kojima su poginula dva čovjeka umiješana dvojica agenata GRU, inače već osumnjičeni za pokušaj trovanja bivšeg ruskog agenta Sergeja Skripalja 2018. godine u Velikoj Britaniji, biće tema sastanka šefova diplomatija članica Evropske unije u ponedjeljak, potvrdio je portparol Evropske komisije Peter Stano.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR