11 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 15°

Utorak

30.04.

24° / 15°

Srijeda

01.05.

23° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Pipci ruskog uticaja primakli se Angeli Merkel, Hodorkovski otkrio mnoga imena evropskih ruskokolonaša

Izvor: Epa

Svijet

Comments 0

Pipci ruskog uticaja primakli se Angeli Merkel, Hodorkovski otkrio mnoga imena evropskih ruskokolonaša

Autor: Biljana Jovićević

  • Viber
Rusija je regrutovala bliske saradnike njemačke kancelarke Angele Merkel i tako ušla u njen “unutrašnji krug” , kao i u austrijsku obavještajnu službu, ustvrdio je na video- saslušanju pred Komitetom za vanjske poslove Evropskog parlamenta 10. maja, ruski biznismen u egzilu Mihail Hodorkovski,

Rusija je infiltrirana u sve pore Evropske unije od njenih zajednički institucija, do vlasti i obavještajnih službi mnogih država članica, među njima i u najuži krug njemačke kancelarke Angele Merkel, koja je bila glavni proponent sankcija EU bloka za Rusiju, posvejdočio je Evropskom parlamentu ruski biznismen u egzilu, Mihail Hodorkovski, nekad najbogatiji čovjek Rusije, oštar kritičar predsjednika Vladimira Putina koji ga je 10 godina držao u zatvoru.    

On je u verbalnom svjedočenju izostavio imena saradnika Merkel i austrijskog obavještajnog oficira, ali je zato poimenice prozvao mnoge političare, uključujući neke sadašnje i bivše europoslanike, tužioce i biznismene koji pripadaju širokoj ruskoj mreži koja operiše u EU i Africi.

Uz svjedočenje je poslanicima EP na zaštićenom websajtu omogućio uvid u 60 strana dosijea, koji je, međutim, dostupan i jednom europralamentarcu direktno prozvanom da je ”marioneta Kremlja”.

Rusija je regrutovala bliske saradnike njemačke kancelarke Angele Merkel i tako ušla u njen “unutrašnji krug” , kao i u austrijsku obavještajnu službu, ustvrdio je na video- saslušanju pred Komitetom za vanjske poslove Evropskog parlamenta 10. maja, ruski biznismen u egzilu Mihail Hodorkovski, upozoravajući da su oni samo dio šire pro-Kremlj mreže u državama članicama EU. Ta mreža, prema njegovim riječima, a kako je prenio Euobserver, proširena je i na Češku, Kipar, Francusku, Grčku, Latviju, Litvaniju i Poljsku.

Lov Kremlja na evropsku elitu

To je, prema Hodorkovskom, urađeno tako što je ruski oligarh Vladimir Jakunin u Njemačkoj registrovao takozvani think-thank "Dijalog civilizacija", koji se “koristi za identifikovanje potencijalnih saveznika Kremlja među evropskom elitom”.

Tako “jedan od Jakuninovih … izvora, na koje se poziva u svojim izvještajima Kremlju, čini dio užeg kruga Angele Merkel,” ustvrdio je Hodorkovski.

Podsjetimo, serija skandala sa korupcijom nedavno je potresla Njemačku, što je dovelo do ostavki nekoliko parlamentaraca iz vladajuće Hrišćansko-demokratske unije (CDU) i pada rejtinga stranke, prema istraživanjima javnog mnjenja uoči opštih izbora koji će biti u septembru. To je takođe otvorilo pitanje uticaja autoritaraca i njhovih režima te posbeno globalnih igrača poput Rusije i Kine na njemačku politiku.  

Bivšeg austrijskog biznismena Jana Marsaleka, prema svjedočenju Hodorkovskog, Rusija je takođe koristila da bi regrutovao “jednog visokopozicioniranog austrijskog obavještajnog oficira” i bio domaćin zabava na kojima su sakupljane informacije o drugim šefovima službe bezbjednosti i političarima.

Hodorkovski na javnom saslušanju pred Komitetom EP  nije imenovao osobu iz povjerljivog kruga kancelarke Merkel, kao ni ime visokorangiranog asutrijskog obavještajca zbog osjetljivosti ovih slučajeva.

“Neke od informacija iznešenih ovdje naši izvori ne mogu potvrditi na sudu zbog straha za svoje živote i živote njihovih porodica (u Rusiji)” naveo je Hodorkovski.

No kako navodi Euobserver, istog dana kada je Hodorkovski svjedočio pred EP, njegova nevladina organizacija "Dosije centar" (Dossier Centre) čije je sjedište u Velikoj Britaniji, objavila je detaljan izvještaj na 60 stranica koji je dostupan evropskim parlamentarcima preko zaštićenog websajta.

Špijunska čorba "Putinovog kuvara" 

U međuvremenu, prema njegovim riječima i Jevgenij Prigožin (poznat pod nadimkom “Putinov kuvar”), još jedan ruski tajkun blizak Kremlju, takođe je nanosio štetu Evropi.

Prigožinove aktivnosti uključivale su nabavku njemačkih komponenati za rusko "oružje za masovno uništavanje" i regrutovanje njemačkih političara kako bi dali legitimitet za sporne izbore u Rusiji prijateljski nastrojenim državama u Africi.

Prigožinove čuvene “fabrike trolova” (IRA /Internet istraživačka agencija) umiješane su u podsticanje anti-francuskog raspoloženja u afričkim državama” i pokušajima “izazivanja diplomatskog konflikta između Francuske i Italije”.

Prigožinovi ljudi pokušali su u Grčkoj da formiraju pro-Kremlj političku stranku oko grčkog političara centra Konstantin Gabaeridisa, otkrio je Hodorkovski.

Među onima koje je imenovao i prozvao kao “marionete Kremlja” su dva desničaska francuska političara, jedan sadašnji Tijeri Mariani (Thierry) i jedan bivši Amerik Šupad (Aymeric Chaupade) evropski parlamentarac.  

Šupad je, kako je naveo, pomogao upoznavanje francuskih političara sa kontaktima Kremlja i “čak nudio usluge ‘tajnog pisanja’ (ghost –writing / pisanje u nečije drugo ime) Jakuninu”.

Ruska mreža u Češkoj Republici uključuje visokorangirane zvaničnike češke vlade”, kao i poslanika komunista Zdeneka Ondračeka.

Podsjetimo, prošlog mjeseca je Češka protjerala 18 ruskih diplomata za koje se sumnja da su obavještajci ruske vojne obavještajne službe GRU i SVR i da su bili umiješani u eksploziju magacina municije u Vrbjeticama u Češkoj u jesen 2014. godine, kada su poginula dva čovjeka.

Pipci Rusije od Kipra do Baltika

Ruska peta kolona na Kipru uključuje Eleni Loizodiu, bivšu tužiteljicu koja je “godinama nezvanično savjetovala ruske vlasti, dajući im insajderske informacije i koja je intervenisala u zakonske procese u ime Kremlja” tvrdi Mihail Hodorkovski.

Bivši poljski poslanik Mateuš Piskorski (Mateusz) takođe je imao zadatak od jedne PR firme povezane sa Kremljom da “pronađe lojalne evropske poltičare” koje će pozivati na događaje koje je sponzorisala Moskva.

U Litvaniji je identifikovan Vigaudas Ušackas (Vygaudas), bivši ministar vanjskih poslova i ambassador EU u Rusiji, kao spin –doktor Kremlja i “prijateljski kandidat za predsjednika Litvanije”, takođe je objavljeno.

Latvija, prema riječima Hodorkovskog služi kao mjesto za odmor i zabavu elite Kremlja, gdje rodbina ruskih oligarha Jurija Kovalčuka i Nikolaja Tokareva, posjeduje nekretnine i dionice u lokalnim firmama.

“Tokarev i Kovalčuk su bili glavne veze u finansijskoj šemi za Putinovu palatu koja je tema filma Navaljnog (Aleksej)”.

Ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni, oštar kritičar predsjednika Vladimira Putina, koji je u avgustu prošle godine jedva preživio pokušaj trovanja u avionu, trenutno je na odsluženju kazne za jedno od brojnih krivičnih djela koje mu na teret stavljaju ruske vlasti, a za koje Zapad uveliko vjeruje da su politički motivisane. SAD su nedavno zbog Navaljnog uvele nove sankcije Rusiji. Hodorkovski se u svjedočenju  referisao na dokumenatrni film na YouTube-u u kojem je Aleksej Navaljni otkrio detalje o tajnoj i dobro čuvanoj raskošnoj privatnoj palati Vladimira Putina.

"Glavni mehanizam uticaja na evropsku političku i poslovnu elitu odnosi se na finansijsku korupciju", rekao je Hodorkovski, te poručio sljedeće:

"Spremni smo pružiti dokaze koje imamo na zahtjev odgovarajućih agencija za sprovođenje zakona, ali naravno nećemo dijeliti ove dokaze s onima koji su potencijalno povezani s Kremljom", dodao je, pozivajući se na dokumente i druge informacije koji su bili temelj njegovog svjedočenja u ponedjeljak.

Komitet EP za strana miješanja kao Odbor za bezbjednost Skupštine CG

Autor teksta u Euobserver-u, Endriju Retman (Andrew Rettman) konstatuje, da ukoliko je Hodorskovski zabrinut za zaštitu izvora, onda mora imati u vidu i da neki aktuelni članovi Evropskog parlamenta pred kojima je svjedočio mogu predstavljati prijetnju.

Već pomenuti i prozvani francuski desničar, europarlamentarac Mariani, član je Komiteta EP za strana miješanja i stoga ima privilegovani pristup dosijeu od 60 stranica koje im je Hodorkovski predstavio putem zaštićenog websajta.

I dok se ovaj francuski parlamentarac nije oglašavao u ponedjeljak, reagovao je njegov kolega i potpredsjednik njegove stranke Nezavisna i demokratska grupa, Žan-Lin Lakapel (Jean-Lin Lacapelle).

Hodorkovski je u toj oštroj reakciji optužen za "seriju atentata" i "pranje novca", te je ustvrdio da ga EP nije trebao pozvati da govori, rekao je Lacapelle, papagajski ponavljajući rusku propagandu.

Nekad najbogatiji čovjek u Rusiji, oštar kritičar ruskog predsjednika Vladimira Putina, proveo je u zatvoru 10 godina (2003-2013) zbog više različitih krivičnih djela za koja je osuđivan od prevare, utaje poreza, pranja novca i drugog. EU, SAD i druge zapadne države smatraju da su presude protiv Hodorskovskog politički motivisane iako ga je Putin pomilovao. Od izlaska iz zatvora živi u egzilu u EU i Britaniji.

Zbog ovog ispada Lakapele, izvinio mu se drugi francuski parlamentarac, liberal Bernar Geta (Bernard Guetta):

“Želio bih da izrazim svoje izvinjenje zato što sam čuo kako Vas je jedan od naših kolega napao na vrlo vulgaran i nefer način“.

Suštinska poruka za EU je pak sljedeća:  

“Evropska unija treba da očisti svoju sopstvenu kuću od hibridnog uticaja Kremlja, prljavog novca i korupcije”, rekao je litvanski parlamentarac i bivši premijer Andrius Kubilius.

“Ako želimo da promovišemo demokratski razvoj u Rusiji, treba da počistimo našu sopstvenu kuću” podcrtao je ovaj europarlamentarac i bivši premijer Litvanije.  

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR