30 °

max 40 ° / min 25 °

Srijeda

28.07.

40° / 25°

Četvrtak

29.07.

40° / 26°

Petak

30.07.

39° / 25°

Subota

31.07.

39° / 23°

Nedjelja

01.08.

40° / 24°

Ponedjeljak

02.08.

36° / 23°

Utorak

03.08.

36° / 21°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
SAD pristale da "odblokiraju" Sjeverni tok 2, a Njemačka da pomogne Ukrajini

Izvor: EPA-EFE

Svijet

Comments 0

SAD pristale da "odblokiraju" Sjeverni tok 2, a Njemačka da pomogne Ukrajini

Autor: Antena M

  • Viber

Vašington i Berlin postigli su sporazum o dovršetku izgradnje gasovoda "Severni tok 2", vrijednog 11 milijardi dolara, što je bila trnovita, dugogodišnja tačka spora između dva saveznika.

Sporazum postignut između SAD i Njemačke ima za cilj ulaganje od 200 miliona eura u energetsku sigurnost Ukrajine, kao i u održivu energiju širom Evrope. 

Kijev je zvanično pokrenuo inicijativu konsultacije sa Evropskom unijom i Njemačkom o "Severnim toku 2", za koji kaže da ugrožava ukrajinsku bezbjednost, krši princip diverzifikacije Ukrajinske energetske unije, rekao je ukrajinski šef diplomatije.

Na osnovu sporazuma, Njemačka je pristala da investira u ukrajinsku infrastrukturu zelene tehnologije, a SAD će prestati da blokiraju gasovod.

"Ako Rusija pokuša da koristi energiju kao oružje ili 'počini dalje agresivne radnje protiv Ukrajine', Njemačka će preduzeti mjere na državnom nivou i zalagati se za efikasne mjere na nivou EU, uključujući sankcije za ograničavanje ruskih izvoznih mogućnosti u Uniju u energetskom sektoru", rekao je visoki zvaničnik Stejt departmenta novinarima.

Zvaničnik Stejt departmenta, koji je zatražio da ostane anoniman dodao je da će SAD zadržati privilegiju uvođenja sankcija i u slučaju da Rusija koristi energiju kao sredstvo prinude.

Dodao je da su Sjedinjene Države i Njemačka "odlučno posvećene suverenitetu i teritorijalnom integritetu" Ukrajine i da su zbog toga blisko konsultovale Kijev po tom pitanju.

Njemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas kaže da mu je laknulo zbog dogovora o "Sjevernom toku 2".

"Laknulo mi je što smo pronašli konstruktivno rješenje sa SAD u vezi sa 'Sjevernim tokom 2'. Pomoći ćemo Ukrajini da izgradi zeleni energetski sektor i pogurati u narednom periodu da se osigura tranzit gasa kroz Ukrajinu", napisao je Mas na Tviteru. 

Kada bude završen, Sjeverni tok 2 će se prostirati na 1.230 kilometara od Rusije do Njemačke, što ga čini jednim od najdužih gasovoda na svijetu. Prošlog mjeseca, Kremlj je rekao da je ostalo samo 100 kilometara do završetka projekta.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR