12 °

max 13 ° / min 11 °

Petak

03.05.

13° / 11°

Subota

04.05.

18° / 11°

Nedjelja

05.05.

21° / 11°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

20° / 13°

Srijeda

08.05.

18° / 13°

Četvrtak

09.05.

15° / 11°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Talibani tvrde da će napadi ISIS-a prestati kad Amerikanci odu

Izvor: EPA-EFE

Svijet

Comments 0

Talibani tvrde da će napadi ISIS-a prestati kad Amerikanci odu

Autor: Antena M

  • Viber

Napadi Islamske države u Avganistanu prestaće pošto američki vojnici odu iz zemlje ili će nova vlada obuzdati tu skupinu, rekao je talibanski glasnogovornik.

 Islamska država u Horasanu, koja već godinama izvodi smrtonosne napade u Avganistanu i Pakistanu, preuzela je odgovornost za napad počinjen u četvrtak kod vazdušne luke u Kabulu, gdje su se okupile hiljade ljudi u želji da pobjegnu iz zemlje nakon što su talibani preuzeli vlast.

U napadu je poginulo stotinjak ljudi, uključujući 13 američkih vojnika, i to samo nekoliko dana prije isteka roka za povlačenje američkih snaga 31. avgusta, nakon 20 godina rata u toj zemlji.

Skupina je preuzela odgovornost i za raketni napad na aerodrom u Kabulu u ponedjeljak.

“Nadamo se da će Avganistanci koji su pod uticajem Islamske države odustati od svojih akcija kada se uspostavi islamska vlada bez stranih sila”, rekao je glavni talibanski portparol Zabihulah Mudžahid, u intervjuu za AFP.

 Talibani su obećali formirati “inkluzivnu” vladu, ali tek kada strane snage napuste zemlju. “Važno je uspostaviti vladu, ali to zahtijeva puno strpljenja. Upravo vodimo konsultacije o formiranju vlade na odgovoran način”, rekao je.

 Zemlja u međuvremenu živi usporeno. Banke, državne službe i druge javne institucije velikim su dijelom zatvorene. Talibani su obećali poboljšati ekonomsku situaciju u zemlji, ali bez međunarodne pomoći i novca koji avganistanska središnja banka drži u inozemstvu budućnost zemlje, jedne od najsiromašnijih na svijetu, jako je komplikovana.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR