10 °

max 19 ° / min 9 °

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

22° / 14°

Srijeda

01.05.

17° / 14°

Četvrtak

02.05.

16° / 12°

Petak

03.05.

17° / 11°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Grupica hrabrih Avganistanki ne odustaje, opet su na ulici tražile ljudska prava

Izvor: EPA-EFE

Svijet

Comments 0

Grupica hrabrih Avganistanki ne odustaje, opet su na ulici tražile ljudska prava

Autor: Antena M

  • Viber

Grupa od 20 avganistanskih žena ponovno se odvažila izaći na ulice Kabula tražeći pravo na rad i studiranje usred sve mračnije perspektive koju im pruža talibanski islamistički autoritarizam.

Videozapisi koje su podijelili lokalni mediji prikazuju skupinu od dvadesetak aktivistica za ženska prava koje su se okupile ispred donedavne zgrade ministarstva za ženska pitanja u glavnome gradu Avganistana Kabulu te ondje glasno i hrabro traže poštovanje ženskih i ljudskih prava.

Talibani su nedavno ukinuli ministarstvo za ženska pitanja i zamijenili ga ministarstvom za pozive, usmjeravanje i promovisanje vrlina i sprječavanje poroka. To novoformirano ministarstvo time je postalo sjedište vjerske policije, čija je uloga jačanje smjernog ponašanja u javnosti i pridržavanje strogo  talibanskog načina tumačenja islama.

Za vladavine talibanskog režima devedesetih godina vjerska policija bila je strah i trepet u Avganistanu, s obzirom na to da je javno tukla i udarala žene koje su se usudile izaći van, a da pritom nisu pokrile tijelo i lice.

Zasad su talibani djevojkama zabranili pohađanje nastave u srednjim školama, a fakultetima dali uputstvo da predavanjima više ne smiju istovremeno prisustvovati i mladići i djevojke.

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR