9 °

max 23 ° / min 9 °

Nedjelja

28.04.

23° / 9°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 15°

Utorak

30.04.

24° / 13°

Srijeda

01.05.

21° / 14°

Četvrtak

02.05.

17° / 13°

Petak

03.05.

16° / 11°

Subota

04.05.

15° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Njemački epidemiolog tvrdi: Omikron je pravi božićni poklon, kraj pandemije je na vidiku?!

Izvor: Pixabay

Svijet

Comments 0

Njemački epidemiolog tvrdi: Omikron je pravi božićni poklon, kraj pandemije je na vidiku?!

Izvor: Jutarnji.hr

Autor: Ana Ašanin

  • Viber

Dok svijet strahuje od novog soja koronavirusa, njemački epidemiolog i kandidat za budućeg ministra zdravlja tvrdi da je pojava omikrona zapravo "božićni poklon" čovječanstvu.

Ljekari u Južnoj Africi navode da novi soj koronavirusa - omikron, izaziva blage simptome, poput glavobolje i umora, i da za sada niko od njega nije preminuo ili je hospitalizovan.

Njemački zdravstveni stručnjak, profesor Karl Lauterbah, klinički epidemiolog i kandidat za budućeg ministra zdravlja tvrdi da bi, na osnovu ovih prvih izvještaja, omikron mogao da bude pravi "božićni poklon" koji će možda čak i ubrzati kraj pandemije.

Kako prenosi Dejli mejl, Lauterbah je sugerisao da ogroman broj mutacija – čak 32 na proteinu šiljaka – može da znači da će zaraza biti mnogo manje smrtonosna, u skladu s načinom na koji se razvija većina drugih respiratornih virusa, ali da je vakcinacija neophodna u odbrani od virusa.

S njim se slaže i profesor Pol Hanter, stručnjak za zarazne bolesti na Univerzitetu Ist Anglija, koji smatra da bi Lauterbahova teorija "mogla da se pokaže kao istinita".

Hanter je rekao i jako mutirana varijanta nije potpuno neprepoznatljiva za imunološki sistem onih koji su vakcinisani ili preležali bolest, što je takođe pozitivan znak.

Naučnici već dugo upozoravaju da je malo vjerovatno da će koronavirus ikada biti iskorijenjen, već će preći u blaži virus sličan prehladi, piše DM.

Međutim, stručnjaci upozoravaju da im je potrebno najmanje dvije sedmice kako bi se utvrdilo kakve će posljedice imati varijanta omikron, a toliko je potrebno i za potvrdu da li je ovaj mutirani soj zaista zarazniji od delte, odnosno, da li je li otporan na vakcine.

Nova varijanta prvi je put otkrivena proše sedmice, a većina slučajeva je koncentrisana je u Južnoj Africi, gdje je broj dnevnih infekcija u subotu skočio na 6.048, što je 20 puta više u odnosu na 306 pozitivnih testova koji su registrovani dvije nedjelje ranije. Broj umrlih ostao je na istom nivou, za sada - u subotu ih je zabilježeno 20.

Ljekari kažu da su simptomi među pacijentima blagi i uključuju ekstremni umor, bolove u mišićima i glavobolju, bolno grlo i suvi kašalj.

Međutim, prvi slučajevi omikrona do sada su pronađeni kod mlađih ljudi, koji i inače imaju blaže simptome virusa, pa bi simptomi i njihova težina mogli biti drugačiji sa širenjem novog soja među starijima.

"Ono što vidimo u Južnoj Africi izuzetno je blago. Zaraženi su se dobro oporavili kod kuće i ozdravili su u roku od dva do tri dana", rekla je za BBC dr Anželik Koci, predsjednica Južnoafričkog ljeklarskog udruženja i osoba koja je prva uočila novu varijantu kod pacijenta.

Lauterbah je, kako prenosi britanski tabloid, naveo da bi omikron kao manje teška verzija virusa bio stvarno "rani božićni poklon", ali upozorava na činjenicu da je samo šest posto stanovnika Južne Afrike starije od 65 godina.

U Njemačkoj je, pak, situacija suprotna. Profesor Hanter kaže da su izvještaji o manje teškim simptomima još uvijek na nivou "anegdote" i da se u njih ne može previše pouzdati.

"Ako zaista izaziva manje teške bolesti, to je vjerovatno posledica prethodnog imuniteta ili od infekcije ili vakcine", rekao je on Dejli mejlu.

Glavni američki epidemiolog, dr Entoni Fauči rekao je da će proći oko dvije nedjelje dok stručnjaci ne dobiju preciznije informacije o prenosivosti i ozbiljnosti bolesti, prenio je Jutarnji list.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR