12 °

max 13 ° / min 8 °

Četvrtak

18.04.

13° / 8°

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

11° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 7°

Utorak

23.04.

12° / 11°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Desničarske stranke potvrdile: Želimo Berluskonija za italijanskog predsjednika

Izvor: EPA-EFE

Svijet

Comments 0

Desničarske stranke potvrdile: Želimo Berluskonija za italijanskog predsjednika

Izvor: Hina

Autor: Mia Zeković

  • Viber

Italijanske stranke desnog centra potvrdile su da žele da Silvio Berluskoni bude sljedeći predsjednik države i rekle su u zajedničkoj izjavi da će tražiti u parlamentu širu potporu za njega.

"Čelnici koalicije složili su se da je Silvio Berluskoni prava osoba za tu visoku dužnost u ovim teškim vremenima", rekli su šefovi desnog centra nakon sastanka u Berluskonijevoj rimskoj vili.

Demokratska stranka: Razočarani smo i zabrinuti

Italijanska Demokratska stranka (PD) lijevog centra, koja je kategorički isključila pružanje potpore Berluskonijevoj kandidaturi za šefa države, priopštila je da je razočarana i zabrinuta zbog te odluke.

Više od hiljadu parlamentaraca i regionalnih delegata počinje glasati 24. januara, a Berluskoni potencijalno stoji na putu premijeru Mariju Dragiju koji, izgleda, takođe želi tu prestižnu poziciju.

Nijedan od dva glavna bloka nema dovoljnu potporu da progura kandidata za šefa države i PD je pozvao sve stranke da pokušaju postići konsenzus o osobi koja ne izaziva tolike podjele kao 85-godišnji Berluskoni.

Pokret pet zvijezda, koji ima najveći broj parlamentaraca, ponovio je da nikada ne bi mogao podržati Berluskonija, koji je bio osuđen za poreznu prevaru, a i dalje je suočen sa suđenjem vezano uz bunga-bunga razvratne zabave.

"Danas je potrebno ostaviti po strani stranačku pripadnost, sve političke snage moraju se okupiti oko osobe koja može predstavljati Italijane i zemlju", rekao je potpredsjednik Pokreta Mario Turko.

Blok desnog centra uključuje Ligu, Italijansku braću i Berluskonijevu stranku Naprijed Italija. Iako su neki od njihovih pristalica izrazili svoje sumnje o Berluskoniju, u izjavi u petak obećava se da će pokušati dobiti široku podršku za njega među zastupnicima.

Takođe su pozvali bivšeg premijera da otvoreno kaže da želi tu dužnost. Berluskoni iza kulisa neumorno vodi kampanju kako bi uvjerio zastupnike da glasaju za njega. U tu svrhu mobilizovao je i svoje medijsko carstvo.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR