25 °

max 25 ° / min 17 °

Nedjelja

19.05.

25° / 17°

Ponedjeljak

20.05.

26° / 18°

Utorak

21.05.

27° / 17°

Srijeda

22.05.

20° / 15°

Četvrtak

23.05.

22° / 14°

Petak

24.05.

23° / 14°

Subota

25.05.

24° / 16°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Kijev: Nesposoban poraziti našu vojsku, Putin bombarduje nenaoružane - 78 djece stradalo u ruskoj invaziji

Izvor: EPA

Svijet

Tag VideoTag Gallery
Comments 1
Ukrajina tvrdi: Bjelorusija bi večeras mogla napasti, Rusi su nam oteli gradonačelnika, sve je snimljeno

Kijev: Nesposoban poraziti našu vojsku, Putin bombarduje nenaoružane - 78 djece stradalo u ruskoj invaziji

Autor: Antena M

  • Viber

Šesnaesti je dan ruske invazije na Ukrajinu. Gradovi Luck, Ivano-Frankivsk i Dnjepar su napadnuti, prvi put od početka ruske invazije. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je u video obraćanju demantovao ruske tvrdnje da je u Ukrajini razvijeno hemijsko oružje ili oružje za masovno uništenje. Satelitski snimci pokazuju da ruski vojnici polako napreduju i da su se ponovo rasporedili u šume, dok nastavljaju da napreduju prema glavnom gradu Kijevu. Kijev navodi i da je Rusija fingirala napad Ukrajine na Bjelorusiju i time napravila uvertiru za uključenje Bjelorusije u rat.

Dešavanja u Ukrajini pratite uživo na našem portalu.

23:00 Rusija će slati novo oružje Bjelorusiji

Rusija je danas potvrdila da će Bjelorusiji isporučiti najnovije oružje i vojnu opremu u bliskoj budućnosti, javlja Rojters pozivajući se na bjelorusku novinsku agenciju.

Službena bjeloruska novinska agencija Belta javila je da je riječ o dogovoru čelnika Rusije i Bjelorusije koji je postignut danas. Belta je takođe javila da su se ruski predsjednik Vladimir Putin i čelnik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko na sastanku u Kremlju dogovorili o zajedničkim koracima za međusobnu podršku u suočavanju sa zapadnim sankcijama, uključujući cijene energenata.

22:55 Ukupno 78 djece je ubijeno tokom ruskih napada

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski saopštio je ovu informaciju u obraćanju poljskom parlamentu u petak, prenosi dopisnik Ukrinforma.

22:22  U Mariupolju ubijena 1582 civila, Putin ide samo na nenaoružane

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba kaže da su 1582 civila poginula u 12 dana opsade Mariupolja.U tvitu je to opisao kao "najgoru humanitarnu katastrofu na planeti". 

Još je napisao i: “Nesposoban poraziti ukrajinsku vojsku, Putin bombarduje nenaoružane i blokira humanitarnu pomoć. Trebaju nam avioni da zaustavimo ruske ratne zločine!"

Kuleba je objavio fotografiju ukopavanja stradalih.

22:40 Putinov rat 'nikada neće biti pobjeda'

Američki predsjednik Džo Bajden kaže kako rat u Ukrajini "nikada neće biti pobjeda" za ruskog lidera ili njegove strateške ciljeve.

22:00  Ukrajinska djeca oboljela od raka otišla u Španiju, tamo će nastaviti liječenje

Danas je 25 ukrajinske djece oboljelo od raka otišlo iz Poljske u Madrid, gdje će nastaviti liječenje. Podsjetimo, prije nekoliko dana djeca oboljela od raka otišla su iz Ukrajine. Iako su ova djeca sigurna što se rata tiče, u opasnosti su zbog svog zdravstvenog stanja jer im je terapija prekinuta.

Osim toga, zvanični Madeić će pomoći sa 17.000 ležajeva za izbjeglice, saopšteno je danas iz španskog Ministarstva odbrane.

21:10 Ukrajina optužila Rusiju da je kidnapovala gradonačelnika Melitopolja

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine optužilo je ruske vojnike da su oteli gradonačelnika grada Melitopolja na jugoistoku zemlje, javlja BBC.

Zvaničnici su rekli da su ruski vojnici kidnapovali gradonačelnika Ivana Fedorova u petak popodne nakon što su ga lažno optužili za terorizam. Nije bilo moguće nezavisno potvrditi ove navode, javljaju svjetske agencije ali društvenim mrežama kruži snimak na kojem se navodno vidi otmica gradonačelnika.

„Otmica gradonačelnika Melitopolja je klasifikovana kao ratni zločin prema Ženevskim konvencijama i Dodatnom protokolu, koji zabranjuju uzimanje civilnih talaca tokom rata“, navodi se u saopštenju ukrajinskog Ministarstva spoljnih poslova koji prenosi BBC

20:40 Ukrajinski izaslanik u UN: Ukrajince sahranjuju u masovnim grobnicama

Ukrajinski izaslanik u UN Sergij Kislitsja osudio je Rusiju kao "agresorsku zemlju" zbog njenih laži, ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti.

"Šta će biti sljedeća meta? Još jedna stambena zgrada? Još jedno porodilište? Ruski vojnici su već sve to pogodili", poručio je Kislitsja.

On se osvrnuo i na situaciju u južnom, lučkom gradu Marijupolju koji je već danima pod opsadom i napadima ruskih snaga.

"Ruski neselektivni vazdušni napadi i granatiranje su skoro uništili Marijupolj i ubili 1.582 stanovnika grada, prema lokalnoj upravi. Prvi put od Drugog svjetskog rata ljude sahranjuju u masovnim grobnicama u ukrajinskim gradovima", poručio je izaslanik Ukrajine u UN.

Ostale vijesti u vezi sa situacijom u Ukrajini:

20:08 Ukrajina: Uzvratićemo ako ijedan bjeloruski vojnik pređe granicu

Visoki ukrajinski funkcioner rekao je da njegova zemlja suzdržana u vezi s Bjelorusijom, no da će Kijev uzvratiti ako ijedan bjeloruski vojnik pređe granicu.

Ranije je ukrajinski Centar za strateške komunikacije rekao da ne može isključiti mogućnost da bi Bjelorusija večeras mogla pokrenuti invaziju na Ukrajinu.

19:55 YouTube blokira kanale ruskih državnih medija u cijelom svijetu

19:30 UN: Ne znamo za postojanje programa razvoja biološkog oružja u Ukrajini

19:20 EU uvodi nove sankcije Rusiji

Evropska unija sjutra uvodi novi, četvrti paket sankcija Rusiji.

"Prvo, uskratićemo Rusiji status najpovlaštenije nacije na našim tržištima. To će ukinuti važne pogodnosti koje Rusija uživa kao članica WTO-a. Ruske kompanije više neće imati povlašteni tretman u našim ekonomijama", rekla je Ursula von der Lajen.

EU će "takođe raditi na suspenziji prava na članstvo Rusije u vodećim multilateralnim finansijskim institucijama, uključujući Međunarodni monetarni fond i Svjetsku banku. Osiguraćemo da Rusija ne može dobiti finansiranje, zajmove ili bilo koje druge pogodnosti od tih institucija".

"Blok će se takođe pobrinuti da ruska država i njene elite ne mogu koristiti kripto imovinu za zaobilaženje sankcija, te će zabraniti izvoz luksuzne robe iz EU u Rusiju", dodala je.

19:00 Kod Kijeva čečenski odredi za blokadu

Član parlamentarnog odbora ukrajinskog parlamenta Fedor Venislavski objavio je da su kod Kijeva postavljeni čečenski "odredi za blokadu" koji za cilj imaju spriječiti povlačenje ruske vojske.

Kako kaže, cilj tih odreda je i pucati po vojnicima koji se pokušaju povući. 

18:33 SAD optužuje Rusiju za potencijalne napade hemijskim ili biološkim agensima

Američka ambasadorka pri Ujedinjenim nacijama Linda Tomas-Grinfild je u obraćanju Savetu bezbjednosti u petak, 11. marta, rekla da Rusija ima dobro dokumentovanu istoriju upotrebe hemijskog oružja.

Tomas-Grinfild je navela da su SAD „ozbiljno zabrinute da Rusija možda planira da upotrijebi hemijske ili biološke agense protiv ukrajinskog naroda“.

Ona takođe vjeruje da bi Rusija mogla da koristi hemijske ili biološke agense „za atentate kao dio namještenog incidenta ili za podršku taktičkim vojnim operacijama“.

18:21 EU udvostručila vojnu pomoć Ukrajini na 500 miliona eura

Lideri Evropske unije (EU) složili su se 11. marta da pojačaju pritisak na Moskvu sastavljanjem novog paketa sankcija kako bi je kaznili za invaziju na Ukrajinu i da udvostruče vojnu pomoć EU Kijevu dok ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski poziva Brisel da "učini više" za njegovu zemlju.

18:15 Nakon "napada" na Bjelorusiju, očekuje se da će se večeras uključiti u rat

Ukrajinski državni centar za strateške komunikacije saopštio je da bi Bjelorusija danas mogla pokrenuti invaziju na Ukrajinu nakon sastanka u Moskvi između ruskog predsjednika Vladimira Putina i bjeloruskog čelnika Aleksandra Lukašenka, prenosi The Guardian.

Prema preliminarnim podacima, bjeloruske trupe mogle bi biti uvučene u invaziju danas u 21:00 sat, navodi se u saopštenju centra.

17:33 Bajdenov novi udar na Putina: sankcije oligarsima, kavijaru i vodki

Opširnije pročitajte OVDJE.

16:43 Ukrajina tvrdi da je ruski avion gađao Bjelorusiju iz ukrajinskog vazdušnog prostora

Ukrajinske vazdušne snage saopštile su u petak da su ruski avioni gađali bjelorusko naselje u blizini granice s Ukrajinom iz ukrajinskog vazdušnog prostora kako bi provocirali i pokušali uvući Bjelorusiju u rat. Ukrajina navodi da Rusija želi uvući Bjelorusiju u rat.

"Ovo je provokacija! Cilj je uključiti Oružane snage Bjelorusije u rat s Ukrajinom!”, navelo je zapovjedništvo ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva u saopštenju.

16:40 Član ukrajinske teritorijalne odbrane, bivši bokserski šampion i brat gradonačelnika Kijeva, Vladimir Kličko, kazao je za CNN da su ruske trupe danas napadale djelove u cijeloj zemlji, ali im je glavna meta glavni grad Kijev.

16:18 Snimak evakuacije iz Irpina, blizu Kijeva, koji je objavilo lokalno stanovništvo. 

15:26 UN: Rusi vrlo vjerovatno koriste kasetne bombe u naseljenim područjima

Kabinet UN-a za ljudska prava saopštio je da ima "vjerodostojne izvještaje" koji pokazuju da je ruska vojska u više navrata koristila zakonom zabranjene kasetne bombe u naseljenim područjima u Ukrajini, naglasivši da se takva praksa smatra ratnim zločinom.

15:01 Ubijen još jedan ruski general

Ukrajinski novinar objavio je kako je ukrajinska vojska ubila još jednog ruskog zapovjednika. Iako u ovom tvitu piše da to još nije potvrđeno, nešto kasnije objavio je da je ruska vojska potvrdila njegovu smrt.

14:58 Situacija u Černobilju i dalje nepromijenjena

Snadbijevanje nuklearnom energijom u Černobilju još uvijek nije obnovljeno uprkos tvrdnjama Rusije da su to popravili bjeloruski stručnjaci, saopštio je ukrajinski regulator za nuklearnu energiju.

Ukrajina je upozorila na povećan rizik od curenja radijacije u Černobilju, koji je okupiran od ruskih trupa, nakon što je tokom borbi prekinut visokonaponski kabl i isključena struja u elektrani.

14:52 Zelenski: Ukrajina je dostigla "stratešku prekretnicu" u ratu sa Rusijom

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u svom posljednjem obraćanju ukrajinskom narodu da je Ukrajina dostigla "stratešku prekretnicu" u ratu sa Rusijom. Govoreći na ulici sa ukrajinskom zastavom u pozadini, ukrajinski lider je rekao da je nemoguće reći koliko još dana imaju da oslobode ukrajinsku zemlju.

"Ali možemo reći da ćemo to učiniti, jer smo već došli do strateške prekretnice. Već idemo ka cilju, našoj pobjedi. Ukrajinci su ponosni ljudi, koji uvijek brane svoju zemlju i neće dati okupatoru ni parče svoje zemlje", dodao je on.

14:37 Najmanje 78 djece ubijeno u Ukrajini

Najmanje 78 djece je ubijeno u Ukrajini tokom ruske invazije od 24. februara, saopštila je ukrajinska ombudsmanka za ljudska prava Ljudmila Denisova. Denisova je rekla da su borbe oko opkoljenog grada Mariupolja, istočnog grada Volnovake i grada Irpina u Kijevskoj oblasti, značile da lokalne vlasti nijesu mogle da utvrde koliko je ljudi ubijeno ili ranjeno na tim mjestima.

13:11 Putin tvrdi da je postignut određeni napredak u pregovorima sa Ukrajinom

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da je postignut "određeni napredak" u pregovorima Moskve sa Ukrajinom, ali nije iznio više detalja, prenosi Rojters.

- Postoje određeni pozitivni pomaci, kažu mi pregovarači sa naše strane - naveo je Putin na sastanku sa bjeloruskim kolegom Aleksandrom Lukašenkom i dodao da se razgovara "praktično na dnevnoj bazi". Dodao je da će detaljnije o tome razgovarati sa Lukašenkom.

On je kazao i da su zapadne sankcije Rusiju samo učinile jačom, prenose mediji. 

12:05 Izbjeglo više od 2,5 miliona Ukrajinaca

Međunarodna organizacija za migracije saopštila je kako je približno 2,5 miliona ljudi izbjeglo iz Ukrajine otkako je Rusija počela invaziju prije više od dvije sedmice.

Broj izbjeglih ažuriran je jutros, a prema tim podacima više od 1,5 miliona izbjeglo je u susjednu Poljsku, dok oko 116.000 njih nisu Ukrajinci, već su u tu zemlju došli ranije iz država „trećeg svijeta“.

Visoki komesar UN-a za izbeglice Filipo Grandi takođe je dao podatak o ukupno 2,5 miliona izbjeglica i rekao kako agencija procjenjuje da je oko dva miliona ljudi raseljeno i unutar Ukrajine.

11:58 Guverner Harkova: Rusi pogodili psihijatrijsku bolnicu

Ruske snage pogodile su danas psihijatrijsku bolnicu u blizini istočnog ukrajinskog grada Izjuma, saopštile su regionalne ukrajinske vlasti.

Oleh Sinegubov, guverner Harkovske oblasti, izjavio je da je 330 ljudi bilo u bolnici i da je 73 evakuisano, prenosi agencija Reuters.

On je rekao da se utvrđuje broj žrtava, opisujući ovakav čin kao “brutalan napad na civile”.

Britanska agencija navodi da nije mogla odmah provjeriti tačnost ovog izvještaja.

9:56 Kijev: Rusi ubili više ukrajinskih civila nego vojnika

Ruske snage koje su izvršile invaziju na Ukrajinu, ubile su više ukrajinskih civila nego vojnika, tvrdi danas ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov, prenosi Rojters.

„Želim da se ovo čuje ne samo u Kijevu, već i širom svijeta“, kazao je on.

Ruska inavazija na Ukrajinu ušla je u treću sedmicu, a prema riječima potpredsjednice ukrajinske Vlade Irine Vereščuk, oko 1.300 civila je ubijeno samo u lučkom gradu Mariupolju tokom opsade, dok Moskva demantuje tvrdnje da gađa civilne ciljeve u Ukrajini, naveo je ranije Rojters.

9:54 Mariupolj na udaru artiljerije svakih 30 minuta

Gradonačelnik Mariupola Vadim Bojčenko kazao je kako je 400.000 ljudi zarobljenih u lučkom gradu koji je prošao kroz „dva dana pakla“.

„Svakih pola sata su avioni bili iznad grada Mariupolja i djelovali na stambene zgrade, ubijali civile – starije, žene, djecu“, objavio je na internetu.

Petro Andrušenko, savjetnik gradonačelnika, kaže kako Rusi žele „izbrisati naš narod“.

„Oni žele obustaviti sve evakuacije“, navodi on.

8:24 Savjetnik ukrajinskog predsjednika reaguje na nove napade

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak reagovao je na eskalaciju ruskih napada širom zemlje.

U tvitu je rekao: „Ukrajinski veliki gradovi ponovo su podvrgnuti razornim udarima."

On je dodao da je do prvog granatiranja došlo u Lucku, dok su tri „snažne eksplozije“ pogodile Ivano-Frankivsk, a Dnjepar je takođe bio na udaru.

„Ruski destruktivni rat protiv civila i velikih gradova se nastavlja“, rekao je on.

6:51 Zelenski: Da li ste odlučili da izvršite "dehemikalizaciju" Ukrajine? 

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski odgovorio je na ruske tvrdnje da Ukrajina uz pomoć SAD razvija hemijsko ili biološko oružje na svojoj teritoriji.

„Navodno, spremamo hemijski napad“, kaže on u video obraćanju.

„Ovo me zaista brine, jer smo više puta gvoorili: ako želite da znate planove Rusije, pogledajte za šta Rusija optužuje druge. Kakvi su to navodi o pripremanju hemijskih napada?“ nastavlja on.

"Da li ste odlučili da izvršite 'dehemikalizaciju' Ukrajine? Koristeći amonijak? Koristeći fosfor? Šta ste još pripremili za nas?"

„Nikakvo hemijsko ili bilo koje drugo oružje za masovno uništenje nije razvijeno na mojoj zemlji“, kaže on.

U svom obraćanju, on je takođe rekao da je uz pomoć ukrajinske vlade u četvrtak evakuisano 40.000 ljudi, što je ukupno 100.000 u posljednja dva dana.

6:48 Rusi tokom noći granatirali Luck i Dnjepar

Ukrajinske TV i mediji izvještavaju o eksplozijama u Lucku na sjeverozapadu, kao i u Dnjepru - gradu koji se nalazi na rijeci Dnjepar i glavnom uporištu u centralnoj istočnoj Ukrajini, prenosi BBC.

Nijedan od ovih gradova ranije nije direktno granatiran.

Sirene za vazdušni napad oglasile su se u nekoliko gradova u Ukrajini nekoliko sati prije eksplozija.

Ukrajinska državna služba za vanredne situacije (SES) saopštila je da je jedna osoba poginula u Dnjepru.

„Oko 6.10 ujutru... bila su tri vazdušna udara na grad, pogodila su vrtić i stambenu zgradu“, saopštio je SES.

Pogođena je i dvospratna fabrika obuće, koja se zapalila.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Labud Dabanović

Pi pa ovo izgleda da u Rusiju nema Rusa-kao i u Crnu goru što nema Crnogoroca.Ako ih ima a ćute i ne bilo ih.Bruka i za Ruse-bruka i za Crnogorce.