23 °

max 23 ° / min 15 °

Petak

17.05.

23° / 15°

Subota

18.05.

24° / 16°

Nedjelja

19.05.

26° / 15°

Ponedjeljak

20.05.

27° / 18°

Utorak

21.05.

27° / 18°

Srijeda

22.05.

23° / 16°

Četvrtak

23.05.

24° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Pentagon: Napredovanje ruske vojske stalo, napadaju škole i medicinske objekte

Izvor: EPA-EFE, Maxar

Svijet

Tag Video
Comments 1
Ruski napadi na škole, medicinske objekte, stambene zgrade…

Pentagon: Napredovanje ruske vojske stalo, napadaju škole i medicinske objekte

Autor: Antena M

  • Viber

Ključne vijesti 22. dana ruske invazije pogledajte u nastavku:


23:23 Rusi oteli ijoš jednog gradonačelnika

Viktora Tereščenka, gradonačelnika Velikoburlutske u regiji Harkov, zarobile su ruske snage, objavio je čelnik regionalne uprave Harkova Oleg Sinegubov.

"Viktor Nikolajevič je jednostavno otet sa svog radnog mjesta i odveden u lokalnu policijsku stanicu. Tamo ga drže i neće ga pustiti", rekao je Sinegubov.

Kako je rekao, mještani osuđuju taj čin, dodajući da radi na tome da se gradonačelnik oslobodi što prije. 

"Uskoro će naše okupirane teritorije ponovno biti naše", poručio je Sinegubov.
 

22:50 Japan upozorio: Četiri velika ruska ratna broda idu prema zapadu, putanja je neobična

Japanska vojska saopštila je da je uočila četiri velika ruska amfibijska ratna broda kako plove u blizini japanskih ostrva i kreću se prema zapadu, vjerojatno prema Evropi, javlja Reuters.

Slike amfibijskih transportera, koji se obično koriste za iskrcavanje ekspedicijskih snaga na obalu, koje je objavilo japansko ministarstvo obrane, pokazuju nešto što se čini kao velik broj vojnih kamiona na palubi.

"Njihov smjer sugeriše da je moguće da idu prema Evropi", rekao je portparol japanskog ministarstva odbrane. Upitan je li moguće da idu prema Ukrajini, rekao je da je to moguće.

22:22 Pentagon kaže da je napredovanje ruske vojske stalo

22:30 Rusija zaprepastila svijet odgovorom na situaciju u Mariopolju - Ukrajinci provociraju

21:50 SZO: Do sada 43 napada na zdravstvene ustanove u Ukrajini

Svjetska zdravstvena organizacija potvrdila je 43 napada na medicinske objekte u Ukrajini u kojima je poginulo 12 osoba i povrijeđeno više desetina, uključujući zdravstvene radnike, saopštio je danas generalni direktor szo Tedros Gebrejesus u obraćanju Savjetu bezbjednosti UN-a, prenosi Rojters.

„U svakom sukobu, napadi na zdravstvenu zaštitu predstavljaju kršenje međunarodnog humanitarnog prava“, naglasio je Tedros.

21:30 Ruska novinarka dala otkaz, odbila azil u Francuskoj

Urednica ruskog Kanala 1 Marina Ovsjanikova rekla je da je dala otkaz, ali i da je odbila ponudu za azilom u Francuskoj, nakon što je u programu uživo kritikovala narativ Kremlja o ratu u Ukrajini.

Nakon što se pojavila u kadru sa posterom na kojem je pisalo „Ne ratu“ i „Lažu vam“, Ovsjanikova je pritvorena i kažnjena sa 30.000 rublji (oko 200 eura).

21:13 Bijela kuća: Kina bi mogla poslati oružje Rusiji

Bijela kuća kaže da je zabrinuta da bi Kina mogla Rusiji poslati vojnu opremu za invaziju na Ukrajinu.

Portparolka Bijele kuće Jen Psaki kaže da će američki predsjednik Džo Bajden sjutra iskreno i otvoreno razgovarati s kineskim predsjednikom Si Đinpingom. Kaže i da neuspjeh Kine da osudi Rusiju "govori puno toga".

20:22 Novi napad na Kijev, poginulo najmanje dvoje

Najmanje dvije osobe poginule su u novom napadu koji su ruske snage izvele u glavnom gradu Ukrajine Kijevu.

Ukrajinska hitna služba saopštila je da su ruske snage večeras izvele napad na područje gdje se nalaze skladišta u mjestu Svjatošinskom.

U bombardovanju su život izgubile najmanje dvije osobe, a u toj regiji je izbio i požar.

Gusti oblak dima se dizao s mjesta napada, a vatrogasci su stigli na tu lokaciju i pokušavaju ugasiti vatru.

Ukrajinske vlasti do sada nisu dale detaljnije informacije o tom napadu.

20:00 Bajden ponovio: Putin je ubilački diktator i čisti nasilnik

Nakon što je juče (prvi put) nazvao Vladimira Putina "ratnim zločincem", američki predsednik Džo Bajden danas je kazao da je predsjednik Rusije "ubilački diktator, čisti nasilnik koji vodi nemoralni rat protiv naroda Ukrajine“.

19:35 U Černihovu ubijen američki državljanin, kažu SAD 

Američki stejt depatrment potvrdio je da se među današnjim žrtvama u ruskim napadima na Černihov pronašao i jedan američki državljanin, piše Gardijan.

19:19 Italijanska vlada saopštila je da će obnoviti pozorište uništeno u bombaškom napadu na ukrajinski Mariupolj

"Vlada je odobrila moj prijedlog da Ukrajini ponudimo resurse i sredstva za obnovu što je prije moguće. Pozorišta svih zemalja pripadaju cijelom čovječanstvu', napisao je na Twitteru italijanski ministar kulture Dario Franceschini nakon sastanka vlade.

19:00 Pregovori: Jedna od ključnih tačaka jeste kako riješiti teritorijalno pitanje okupiranog Krima i Donbasa

Više o tome pročitajte u zasebnoj vijesti

18:40  Turski ministar: Možda se Putin i Zelenski sastanu

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Čavusoglu danas se u Lavovu susreo s ukrajinskim kolegom Dmitrom Kulebom, i to dan nakon što je posjetio Moskvu i tamo razgovarao s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom. CNN prenosi kako je Čavusoglu, misleći na Vladimira Putina i Volodimira Zelenskog, izjavio sljedeće: "Postigne li se dogovor o pitanjima oko kojih vidimo mogućnost zbližavanja, možda će se dva čelnika susresti."

Čavusoglu je potvrdio kako su njegove nade u prekid vatre porasle nakon sastanka s objema stranama. No dodao je kako je "teško o tome govoriti kada je u pitanju rat". Otkrio je kako je Ukrajina predložila Tursku i Njemačku kao zemlje garante u predloženom "ugovoru o kolektivnoj sigurnosti".

"Tokom mojih jučerašnjih razgovora u Moskvi primijetio sam kako Rusija na to nema prigovora. Mogli bi prihvatiti taj prijedlog", rekao je Cavusoglu dodajući kako je turski predsjednik Erdogan juče razgovarao s Putinom te mu ponovio ponudu o ugošćivanju njega i Zelenskog u Istanbulu ili Ankari.

18:30 - Snimci na društvenim mrežama prikazuju kako gori nekoliko lokacija u Harkovu i Kijevu.

U Harkovu navodno gori fabrika odjeće i najveći trgovački centar u istočnoj Evropi, Barabašova.

18:18 Savjet Evrope prekida odnose sa Bjelorusijom

Savjet Evrope saopštio je danas da prekida odnose sa Bjelorusijom zbog "aktivnog učešća te zemlje" u invaziji Rusije na Ukrajinu.

Izvršno tijelo Savjeta Evrope, Komitet ministara, "odlučio je danas da suspenduje sve odnose sa Bjelorusijom. Komitet ministara suspenduje pravo zemlje da učestvuje na svim sastancima i aktivnostima organizacije", navodi se u saopštenju na sajtu Savjeta Evrope.

17:16 Preko 20 mrtvih u blizini Harkova

Najmanje 21 osoba ubijena je u vazdušnom napadu na školu i društveni centar u Merefi, u blizini opkoljenog grada Harkova, na zapadu Ukrajine.

Gradonačelnik Merefe Veniamin Sitov rekao je da se napad dogodio jutros neposredno prije zore.

16:17 Evropska svemirska agencija obustavila misiju s Rusijom

Evropska svemirska agencija (ESA) saopštila je da je obustavila zajedničku misiju s Rusijom za slijetanje rovera na Mars zbog invazije Vladimira Putina na Ukrajinu.

Poduhvat se planirao pokrenuti u septembru kako bi se izbušila površina Marsa u potrazi za znakovima života. 

"Kao međuvladina organizacija koja ima mandat da razvija i provodi svemirske programe uz puno poštovanje evropskih vrijednosti, duboko žalimo zbog ljudskih žrtava i tragičnih posljedica agresije na Ukrajinu. Prepoznajući uticaj na naučno istraživanje svemira, ESA je u potpunosti usklađena sa sankcijama koje su Rusiji uvele njene države članice", objavljeno je.

15:29 Lukašenko: Ako Zelenski odbije sporazum, ubrzo će potpisati kapitulaciju

Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je da Rusija nudi Ukrajini apsolutno prihvatljivu opciju za mirovni sporazum, javlja bjeloruska agencija BelTA.

On je istakao da "Rusija neće izgubi ovaj rat i da Japan bolje od njega zna kako se rat završava kada jedna od strana u sukobu pobijedi", aludirajući na mogući napad atomskom bombom.

„Rusija nudi Ukrajini apsolutno prihvatljivu verziju sporazuma, to znam sigurno. I još je moguće da se Ukrajina i Rusija slože i da (ukrajinski predsjednik Vladimir) Zelenski potpiše ovaj sporazum sa (ruskim predsjednikom Vladimirom) Putinom“, istakao je bjeloruski predsjednik.

15:20 Razgovara se o sastanku Putina i Zelenskog

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba izjavio je kako pregovara s Turskom o mogućoj organizaciji sastanka između Volodimira Zelenskog i Vladimira Putina, prenosi Sky News.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Čavušoglu rekao je da bi se Zelenski i Putin mogli sastati i da bi Turska rado bila domaćin sastanku.

14:35 Putin Americi: Neće vam uspjeti pokušaj da rasparčate Rusiju

Predsjednik Rusije Vladimir Putin govoreći o napadu na Ukrajinu, zapadnim sankcijama Rusiji i planovima Kijeva i Zapada, između ostalog, poručio je da Americi i njenim saveznicima neće uspjeti pokušaj da rasparčaju Rusiju.

Kako je rekao, Rusija je više puta upozoravala.

"Očigledno nam je i da zapadni pokrovitelji jednostavno podstiču kijevske vlasti da nastave krvoproliće. Isporučuju im nove partije oružja, snabdijevaju ih obavještajnim podacima i pružaju i drugu pomoć, uključujući raspoređivanje vojnih savjetnika i plaćenika.

Kao oružje su izabrali i ekonomske, finansijske, trgovinske i druge sankcije Rusiji, koje sada, usput rečeno, pogađaju i same Evropljane i Amerikance kroz poskupljenje benzina, energenata, prehrambenih proizvoda, kroz gubitak radnih mjesta vezanih za rusko tržište. I nema potrebe da se, kako se kaže, prebacuje krivica i za sve okrivljuje naša država.

Ponavljam, danas cijela planeta mora da plaća cijenu upravo za ambicije Zapada, za pokušaje da se na svaki način sačuva svoja neuhvatljiva dominacija", kazao je Putin.

Kako je zaključio, cijela "operacija se odvija uspješno, u skladu sa unaprijed odobrenim planovima.

13:08 Šef NATO-a: Mir ne možemo uzimati zdravo za gotovo

Generalni sekretrar NATO-a Jens Stoltenberg govorio je na konferenciji u Berlinu gdje se sastao s njemačkim kancelarom Olafom Šolcom.

Stoltenberg je rekao da je "rat predsjednika Putina protiv Ukrajine srušio mir i šokirao svijet".

Odao je počast snagama Kijeva i obećao da će ih nastaviti podržavati.

Pohvalio je Njemačku, njenu vojnu i humanitarnu podršku Ukrajini. Istakao je da "NATO ima odgovornost spriječiti dalju eskalaciju ovog rata", a upozorio je članove saveza da "mir i sigurnost ne možemo uzimati zdravo za gotovo".

"Juče su ministri obrane počeli razmatrati što moramo učiniti kako bismo dugoročno ojačali našu obranu i odvraćanje. To će zahtijevati velika povećanja ulaganja u obranu", rekao je Stoltenberg.

U međuvremenu, Šolc je rekao kako je Njemačka povećala sredstva za svoje oružane snage kako bi osigurala "da je NATO sposoban ispuniti svoje dužnosti i mandat".

12:33 Sastaje se Savjet bezbjednosti

Savet bezbjednosti UN sastaće se danas na zahtjev šest zapadnih zemalja koje su tražile otvorenu sjednicu o Ukrajini, uoči glasanja o ruskom prijedlogu humanitarne rezolucije koji oštro kritikuju zbog nepominjanja ruskog rata protiv Ukrajine.

"Rusija čini ratne zločine i gađa civile. Nelegalni ruski rat protiv Ukrajine je prijetnja za sve nas", objavila je na Tviteru misija Velike Britanije pri UN, jedne od zemalja koje su zahtijevale sastanak.

12:20 Ukrajina: Dogovoreno devet koridora za evakuaciju, jedan iz Mariupolja

Devet ruta za evakuaciju koji vode iz različitih ukrajinskih gradova, uključujući opkoljeni grad na jugoistoku zemlje Mariupolj, zvanično je dogovoreno, saopštila je ukrajinska vlada. Koridori bi trebalo da omoguće bezbjedan transport humanitarne pomoći u gradove i bezbjedan izlazak za stanovnike koji žele da odu.

Posljednjih dana sve veći broj privatnih vozila napustio je Mariupolj iako nije postojao formalni koridor, prenose mediji. 

11:02 Gubici ruske vojske 

Prema podacima ukrajinskog Generalštaba, od 24. februara do danas, u ratu u Ukrajini poginulo je oko 14.000 ruskih vojnika, a uništeno je 86 aviona, 444 tenka, 1.435 oklopnih vozila, 201 top, 72 raketna sistema i 43 sistema protivvazdušne odbrane. 

09:16 Kineski ambasador: Kina nikad neće napasti Ukrajinu

Kina nikad neće napasti Ukrajinu, rekao je kineski ambasador u Ukrajini Fan Xianrong tokom sastanka s guvernerom oblasti Lavov Maksimom Kozickim.

"Pomoći ćemo, posebno ekonomski. U situaciji u kojoj se sada nalazite postupaćemo odgovorno", rekao je kineski ambasador. Dodao je kako je Kina prijateljska država ukrajinskom narodu.

KINA je podržala primjedbe svog ambasadora u Ukrajini, prenosi CNN. 

"Kina apsolutno podržava primjedbe koje je iznio ambasador", rekao je portparol ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian na redovnom brifingu za novinare. 

"Kina podržava sve napore koji doprinose ublažavanju situacije u Ukrajini i političkom rješenju. Kina je spremna učiniti svoj dio za prevladavanje humanitarne krize", dodao je.

09:01 Zelenski: Poginulo više Rusa nego u Siriji, Čečeniji i Avganistanu

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da su ruski gubici u Ukrajini viši nego u Siriji, Čečeniji i Avganistanu, prenosi BBC. Obraćajući se Rusima u Rusiji, Zelenski je rekao: "Ruske snage trpe takve gubitke u Ukrajini, kakvi nijesu bili ni u Siriji, niti u Čečeniji. Niti su sovjetske snage pretrpjele takve gubitke u Avganistanu", rekao je. 

Dok Moskva govori o oko 500 poginulih vojnika, američka obavještajna služba procjenjuje da je za vrijeme invazije na Ukrajinu poginulo više od 7.000 Rusa.

09:00 Lokalno stanovništvo objavilo je snimak iz Volnovake, nakon ruske invazije

08:52 Više od tri miliona izbjeglica do sada pobjeglo je iz Ukrajine

Prema procjenama Ujedinjenih nacija, više od tri miliona ljudi pobjeglo je iz Ukrajine od invazije Rusije 24. februara.

08:08 Veliki vojni konvoj viđen je jutros u bjeloruskom gradu Gomelu. Prema informacijama koje je objavila ukrajinska televizija Nexta, konvoj se kretao prema granici s Rusijom.

07:54 Britanci: Rusi koriste staro oružje

Ministarstvo odbrane Ujedinjenog Kraljevstva objavilo je najnoviji izvještaj o ruskoj vojsci u kojem se navodi da su ruske snage u Ukrajini morale pribjeći korišćenju starog i manje preciznog naoružanja, što će najvjerovatnije rezultirati većim brojem civilnih žrtava.

07:52 Meta uklonila lažni video Zelenskog

Rukovodilac službe za bezbjednosne protokole u Meti, kompaniji u čijem su vlasništvu Instagram i Fejsbuk, izjavio je da su primijetili i uklonili lažnu video objavu u kojoj ukrajinski predsjednik Zelenski poziva svoje vojnike na kapitulaciju. Lažni video je najvjerovatnije napravljen pomoću "dip fejk" tehnologije, što će, ako bude potvrđen, biti prvi incident takve vrste tokom rata u Ukrajini.

07:20 Primabalerina Olga Smirnova, jedna od najvećih plesnih zvijezda u Rusiji, dala je otkaz u moskovskom Boljšoj teatru nakon što je osudila rusku invaziju na Ukrajinu, piše Guardian.

06:50 Avion Lavrova se vratio za Moskvu 

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov poletio za Kinu kako bi posjetio svog važnog saveznika. No, negdje iznad Novosibirska, na otprilike pola puta do Pekinga, Lavrovljev avion se okrenuo i vratio u Moskvu, prenose mediji. 

O ovoj naprasnoj promjeni u rasporedu ruskog šefa diplomatije izvijestio je njemački Bild koji se pita jesu li Kinezi iznenadno otkazali domaćinstvo Lavrovu ili mu je Putin možda naredio da se vrati jer se u Moskvi "zapalila kuća", prenosi Jutarnji.hr. 

06:32 Jedna je osoba ubijena u jutarnjem raketnom napadu na Kijev, izvijestile su ukrajinske hitne službe.

Usljed napada je došlo do požara u stambenoj zgradi, a spasioci su pronašli ostatke projektila. Oko 30 stanara je evakuisano. Osim što je jedna osoba ubijena, još su tri povrijeđene u napadu. 

06:30 Zelenski nazvao Rusiju terorističkom državom 

U svom noćnom video-obraćanju ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski nazvao je Rusiju terorističkom državom.

"Svijet mora zvanično utvrditi da je Rusija postala teroristička država", izjavio je Zelenski te ponovio svoje već više puta izrečene zahtjeve za još žešćim sankcijama protiv Moskve, za dodatnim pošiljkama oružja za ukrajinske vojnike te za zatvaranje ukrajinskog vazdušnog prostora.

Ukrajinski vođa je u svom devetominutonom obraćanju rekao da je "stvarna zaštita" za njegovu zemlju preduslov za bilo kakav pomak u mirovnim pregovorima s Rusijom.

"Moji prioriteti u pregovorima su potpuno jasni: završetak rata, sigurnosne garancije, suverenitet, ponovno uspostavljanje teritorijalnom integriteta, stvarna zaštita za našu zemlju", rekao je Zelenski.

06:29 Amerikanci šalju 100 ubojitih dronova ukrajinskoj vojsci

Sjedinjene Američke Države će poslati 100 ubojitih bespilotnih letjelica u Ukrajinu kao dio velikog vojnog paketa pomoći, objavio je AP citirajući američkog zvaničnika "upoznatog s odlukom" Bajdenove administracije.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Prozor

...tada mu pljunite pod prozor.