16 °

max 18 ° / min 13 °

Utorak

14.05.

18° / 13°

Srijeda

15.05.

18° / 13°

Četvrtak

16.05.

24° / 14°

Petak

17.05.

21° / 16°

Subota

18.05.

25° / 15°

Nedjelja

19.05.

26° / 17°

Ponedjeljak

20.05.

28° / 18°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
SAD: Putin mijenja strategiju, ovo je datum do kojeg planira pobjedu u Ukrajini

Izvor: EPA-EFE/MIKHAIL KLIMENTYEV/KREMLIN/SPUTNIK/POOL

Svijet

Comments 0

SAD: Putin mijenja strategiju, ovo je datum do kojeg planira pobjedu u Ukrajini

Izvor: Index.hr

Autor: Antena M

  • Viber

Rusija je revidirala svoju ukrajinsku ratnu strategiju kako bi se usresredila na preuzimanje kontrole nad Donbasom i drugim regijama u istočnoj Ukrajini s ciljanim datumom početkom maja, najnovije su procjene američkih obavještajnih službi.

Više od mjesec nakon rata, ruske kopnene snage nisu bile u stanju da zadrže kontrolu nad područjima na kojima su se borile, piše CNN.

Ruski predsjednik Vladimir Putin pod pritiskom je da pokaže da može izboriti pobjedu, a istočna Ukrajina je mjesto gdje će to najvjerovatnije postići, kažu američki zvaničnici. 

Prema njihovim tvrdnjama, podaci koje su presrele američke tajne službe sugerišu da je Putin fokusiran na 9. maj, ruski "Dan pobjede".

Važan datum

9. maj istaknuti je praznik u ruskom kalendaru, dan na koji zemlja obilježava nacističku predaju u Drugom svjetskom ratu golemom paradom vojnika i oružja preko Crvenog trga ispred Kremlja. Zvaničnici kažu da Putin tog dana želi proslaviti neku vrstu pobjede u svom ratu.

"Putin će imati pobjedničku paradu 9. maja bez obzira na status rata ili mirovnih pregovora", rekao je jedan evropski odbrambeni zvaničnik. 

Ipak, američki i evropski zvaničnici kažu da nikakvi rokovi koje bi Moskva mogla postaviti ne mijenjaju stvarnost i da se čini da se Rusija priprema za mogućnost produženog sukoba.

Evropski diplomata rekao je da se Putin sprema za "dugi, razvučeni rat u čečenskom stilu, jer on, u određenoj mjeri, nema drugih opcija".

Zašto baš maj?

Iza majskog roka stoji nekoliko razloga, kažu zvaničnici.

Kako zimsko smrzavanje prestaje i tlo omekšava, teškim ruskim kopnenim jedinicama biće teže manevrisati, što znači da je od vitalnog značaja da te snage što prije stignu na svoje mjesto, ocjenjuju američki obavještajci.

Borci s ruskom podrškom takođe su već godinama u toj regiji.

Regija Donbas u istočnoj Ukrajini mjesto je gdje su ruske separatističke snage preuzele kontrolu 2014. godine.

Ukrajinski zvaničnici takođe su javno ukazali na taj datum. "Uoči 9. maja, Putin je postavio za cilj pobjedničku paradu za ovaj rat", rekao je u četvrtak sekretar ukrajinskog Vijeća sigurnosti Oleksij Danilov.

SAD takođe ocjenjuju da se Putin sada sprema, prvi put, da imenuje generalnog zapovjednika rata kako bi postigao veće ruske uspjehe, izjavila su dva američka zvaničnika. 

SAD vjeruju da će Putin vjerovatno imenovati generala koji je bio u južnom dijelu Ukrajine jer je to mjesto gdje su Rusi uspjeli u svojim ciljevima.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR