26 °

max 26 ° / min 17 °

Nedjelja

19.05.

26° / 17°

Ponedjeljak

20.05.

26° / 18°

Utorak

21.05.

27° / 17°

Srijeda

22.05.

21° / 15°

Četvrtak

23.05.

22° / 14°

Petak

24.05.

23° / 15°

Subota

25.05.

21° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Šolc: Prihode od zamrznutih ruskih sredstava uložiti u vojnu pomoć Ukrajini

Svijet

Comments 1

Šolc: Prihode od zamrznutih ruskih sredstava uložiti u vojnu pomoć Ukrajini

Izvor: Tanjug/N1

Autor: Antena M

  • Viber

Njemački kancelar Olaf Šolc izjavio je juče da bi oko 90 odsto prihoda generisanih od zamrznutih ruskih sredstava trebalo da bude potrošeno na kupovinu oružja za Ukrajinu.

„Važno je da se dogovorimo da se ovaj novac može koristiti za kupovinu oružja ne samo u EU, već i širom svijeta“, rekao je Šolc novinarima nakon sastanka sa članovima vlada tri baltičke zemlje u Rigi, prenosi Rojters.

Naveo je da se Njemačka i tri baltičke države zalažu za brzo proširenje proizvodnje oružja u Evropi i dodao da je proizvodnja municije i sistema protivvazdušne odbrane već povećana.

Premijerka Litvanije Ingrida Šimonite rekla je da se evropska odbrambena industrija suočava sa finansijskim problemima i neizvjesnošću oko kapaciteta za dugoročnu proizvodnju, ali da je optimistična povodom planirane fabrike Rajnmetal u Litvaniji.

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj predložio u martu da se 90 odsto prihoda od ruskih sredstava zamrznutih u Evropi preusmjeri u fond EU iz kojeg se finansira vojna pomoć za Ukrajinu.

Oko 70 odsto svih ruskih sredstava zamrznutih na Zapadu u vrijednosti od 190 milijardi eura nalazi se u centralnom depozitarnom fondu Euroclear u Belgiji. 

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Baza

EU,Engleska i druge drzave kazu da izbori u Rusiji su pokradjeni i ne legalni. Ko da u EU,Engleskoj i u drugim drzavama Evrope nema kradje izborne volje naroda. U Evropskim drzavama narod glasa a vlada sama odluci u interesu svome i suprotno vecini.