19 °

max 19 ° / min 13 °

Utorak

14.05.

19° / 13°

Srijeda

15.05.

20° / 12°

Četvrtak

16.05.

25° / 14°

Petak

17.05.

22° / 15°

Subota

18.05.

25° / 15°

Nedjelja

19.05.

28° / 18°

Ponedjeljak

20.05.

27° / 18°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ukrajinski ambasador: Njemački predsjednik misli da mi nismo pravi narod

Izvor: EPA

Svijet

Comments 0

Ukrajinski ambasador: Njemački predsjednik misli da mi nismo pravi narod

Autor: Antena M

  • Viber

Njemački predsjednik Frenk-Valter Štajnmajer decenijama je politički blizak Rusiji, rekao je ukrajinski ambasador u Njemačkoj Andrij Melnik. “Za Štajnmajera je odnos s Rusijom nešto fundamentalno, čak i sveto, štogod se dogodilo”, rekao je ambasador za njemačke novine Tagesspiegel.

Ruski predsjednik vjeruje da ne postoji ukrajinska nacija, jezik, kultura, pa tako ni država, kazao je Melnik. “Čini se da njemački predsjednik dijeli ideju da Ukrajinci nisu narod”, dodao je o socijaldemokratskom predsjedniku.

Njemačka i dalje ima previše interesa u Rusiji, poput zavisnosti o plinu, nafti i ugljenu, a Štajnmajer je djelimično kriv zbog odluka dok je bio ministar vanjskih poslova i vicekancelar, tvrdi Ukrajinac. “On je kroz decenije razvio paukovu mrežu kontakata u Rusiji. Mnogi ljudi koji su u vladajućoj koaliciji su isto dio nje”.

Melnik je pritom imenovao Jensa Plotnera, savjetnika za vanjsku politiku aktuelnog kancelara Olafa Šolca, kao i Andreasa Michaelisa, državnog sekretara ministarstva vanjskih poslova. Među njima ima i važnih ambasadora, što “čini razliku”, upozorio je Melnik. On je nedavno bojkotovao koncert za solidarnost s Ukrajinom koji je organizirao Štajnmajer jer ga je smatrao jasnim signalom Moskvi da njemački predsjednik ne podliježe pritiscima.

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR