27 °

max 27 ° / min 14 °

Ponedjeljak

29.04.

27° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 12°

Srijeda

01.05.

23° / 15°

Četvrtak

02.05.

18° / 13°

Petak

03.05.

15° / 10°

Subota

04.05.

16° / 9°

Nedjelja

05.05.

18° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Opera u Lavovu otvara vrata uprkos ratu: Svjetlost Ukrajine će pobijediti tamu

Izvor: EPA - Zaštita pozorišta u Odesi

Svijet

Comments 0

Opera u Lavovu otvara vrata uprkos ratu: Svjetlost Ukrajine će pobijediti tamu

Autor: Antena M

  • Viber


U Lavovu koji se nalazi na zapadu Ukrajine, stanovnici se na razne načine bore da povrate osjećaj normalnosti, a dok napadi intenzivno traju u brojnim dijelovima zemlje, jedan od načina je i pozorište.
 
Dok publika željno čeka na svojim sjedištima, a poznata poruka da isključe telefone odjekuje dvoranom, prekida ih nešto nesvakidašnje: "Dragi gosti, naš događaj biti će suspendovan u slučaju uzbune o vazdušnom napadu. Plesači i gledatelji moraju u sklonište," poruka je prisutnima - podsjetnik da ovo ipak nije uobičajena noć u pozorištu.

Zatim, svjetla gase, orkestar počinje da svira, na pozornici se pojavljuje plesač, a publika na nekoliko sati biva odvedena od haosa stvarnosti.

Nacionalna opera u Lavovu bila je primorana da zatvori svoja vrata 24. februara kada je Rusija pokrenula ničim izazvan i nasilan napad na Ukrajinu, a ponovnu dobrodošlicu ljubiteljima pozorišta poželjela je u petak veče.

"Na ovaj ili onaj način, rat utiče na sve nas", rekao je za CNN umjetnički direktor opere Vasil Vovkun, pa dodao: "Shvatamo da svjetlo mora pobijediti tamu, da život mora pobijediti smrt, a misija pozorišta je da to potvrdi."

Grad Lavov na zapadu Ukrajine ostao je gotovo nedodirnut jer su teške borbe opustošile druge gradove u ovoj zemlji, a na hiljade civila bježeći je prošlo kroz ovaj grad prije nego što su otputovali u susjednu Poljsku.

Za one koji su tu ostali, polako uče živjeti s ratom. Kafići i restorani u centru grada ponovo rade punom parom, ulice ponovo vrve od pješačkog saobraćaja, a stanovnici su se vratili u neobavezne šetnje po parkovima.

 


"Pružanje mjesta utjehe usred bijesnog sukoba je pokretačka snaga za nastaviti dalje", kaže Vovkun.

"Uprkos činjenici da možemo prihvatiti samo 300 ljudi jer samo toliko možemo primiti u sklonište, to je i dalje velika misija - dati ljudima nešto da zaborave stvarnost u ovom teškom vremenu, jer u ratu nema dobrih vijesti, i da duhovno uskrsnu tokom rata,", nastavlja Vovkun.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR