14 °

max 14 ° / min 7 °

Petak

26.04.

14° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 14°

Srijeda

01.05.

21° / 14°

Četvrtak

02.05.

17° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Veliki zaokret: Izrael dopustio da se Ukrajini pošalje njihov protivbrodski raketni sistem

Izvor: EPA

Svijet

Comments 0

Veliki zaokret: Izrael dopustio da se Ukrajini pošalje njihov protivbrodski raketni sistem

Autor: Antena M

  • Viber

Ako je vjerovati ukrajinskom novinaru Rostislavu Demčuku, Izrael je pristao da se u Ukrajinu pošalje protivbrodski raketni sistem njihove proizvodnje pod nazivom Blue Spear (5G SSM).

Estonija je kupila veći broj tih raketnih sistema od proizvođača Israel Aerospace Industries (IAI) 2021. godine. Vlada Estonije podnijela je navodno zahtjev vladi u Jerusalimu da Kijevu pošalju jedan od svojih sistema Blue Spear, na što su dobili pozitivan odgovor, prenosi Jerusalem Post. Ako je to tačno onda je riječ o velikom zaokretu u politici izraelske vlade, koja je dosad imala vrlo neutralan stav po pitanju rata u Ukrajini.

Međutim, nedavne izjave ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova - da su Jevreji najčešće najveći antisemiti, da nacistički vođa Adolf Hitler ima jevrejske korijene i slične - naišle su na prilično negodovanje u Jerusalimu.

Blue Spear (5G SSM) jedan je od najsavremenijih raketnih sistema kopno-brod i mogao bi imati presudnu ulogu u borbama za Azovsko i Crno more. Kada je kupovala taj sistem, Estonija je odabrala konfiguraciju u kojoj će rakete biti lansirane s kamiona koji nose lansirne kontejnere dužine 7,5 metara.

Domet raketa je 290 kilometara, lete uz površinu mora i subsoničnim brzinama. Posjeduju aktivni radar za lociranje meta te napredni sistem navođenja i ciljanja. Blue Spear može djelovati danju i noću te u svim vremenskim uslovima.
 
 
 
 
 
 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR