15 °

max 16 ° / min 7 °

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 14°

Srijeda

01.05.

21° / 14°

Četvrtak

02.05.

17° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Rusija: Imamo novo lasersko oružje; Ukrajina: Raznijeli smo ruski oklopni voz

Izvor: EPA-EFE/VASILIY ZHLOBSKY

Svijet

Tag Gallery
Comments 0

Rusija: Imamo novo lasersko oružje; Ukrajina: Raznijeli smo ruski oklopni voz

Autor: Antena M

  • Viber

84. dan ruske invazije na Ukrajinu pratili ste iz sata u sat na Anteni M.

Pogledajte tok dešavanja:

Rusija je danas otkrila da u Ukrajini koristi novu generaciju snažnog laserskog oružja za spaljivanje dronova te da razmješta tajno oružje kako bi se suprotstavila velikoj količini zapadnog oružja koje se isporučuje toj susjednoj zemlji.

Jurij Borisov, zamjenik premijera zadužen za vojni razvoj, rekao je na konferenciji u Moskvi da je Peresvet već raspoređen i da bi mogao zaslijepiti satelite do 1500 kilometara iznad Zemlje. Dodao je da već postoje snažniji ruski sustavi od Peresveta koji mogu spržiti dronove i drugu opremu. Borisov je rekao da je juče sprovedeno testiranje oružja kojim je dron udaljen pet kilometara spržen u roku od pet sekundi.

17:20 Moskva zabranila kanadsku televiziju

Rusko ministarstvo vanjskih poslova danas je objavilo da zatvara moskovsko predstavništvo kanadske televizije CBC i povlači vize i akreditacije novinarima nakon što je Kanada zabranila rusku državnu televiziju Russia Today.

"Sa žaljenjem i dalje primjećujemo otvorene napade na ruske medije iz zemalja takozvanog kolektivnog Zapada koje sebe nazivaju civilizovanima", izjavila je novinarima Maria Zaharova, portparolka ruskog ministarstva vanjskih poslova.

17:00 Vođa separatista: Zapovjednici Azovstala se nisu predali

Vođa samoproglašene Narodne Republike Donjeck Denis Pušilin rekao je da ukrajinski zapovjednici unutar Azovstala u Mariupolju nisu među onima koji su se do sada predali.

I separatisti i rusko ministarstvo odbrane rekli su da se oko 960 branioca Azovstala predalo. Neki su odvezeni u bolnice, ali većina je autobusima odvezena u bivšu kažnjeničku koloniju u odmetnutoj regiji.

Donjecka novinska agencija citirala je Pušilina: "Trenutno nema najviših zapovjednika, oni nisu otišli. Ali ovo je za sada."

16:20 Šef policije: U Kijevskoj regiji pronađeno 1288 mrtvih civila

Oko 1288 tijela je pronađeno u Kijevskoj oblasti od početka ruske invazije, rekao je regionalni šef policije.

"Trenutno imamo tijela 1.288 ubijenih ljudi. Naglašavam, civila. Većina ih je ubijena automatskim oružjem", rekao je Andrij Niebitov, šef policije regije Kijev, javlja ukrajinski Interfax.

Dodao je da policija i dalje pronalazi nove grobnice.

14:53 Prvi ruski vojnik kojem se sudi za ratne zločine izjasnio se krivim

Ruski vojnik kojem se sudi za ratne zločine u Ukrajini izjasnio se krivim za ubistvo nenaoružanog civila.

Vadim Šišimarin (21), koji je bio komandant jedinice 32010 četvrte tenkovske Kantemirov divizije moskovskog regiona, optužen je da je ubio nenaoružanog 62-godišnjeg civila u danima nakon početka invazije i prijeti mu doživotni zatvor, prenosi BBC.

14:50 Fon der Lajen predložila novi paket pomoći za Ukrajinu

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen predložila je novu pomoć Ukrajini u iznosu do devet milijardi eura ove godine.

"Nastavićemo da budemo uz njih tokom cijelog ovog rata i kada budu obnavljali svoju zemlju", rekla je fon der Lajen pred komisijom. 

Kaže da takođe moraju razmišljati o tome šta će biti poslije rata.

14:47 Erdogan: Saveznici u NATO trebalo bi više da poštuju zabrinutost Turske

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoganizjavio je jutros kako očekuje da će saveznici u NATO razumjeti osjetljivost Turske po pitanju sigurnosti.

U govoru predstavnicima iz svoje vladajuće stranke takođe je ponovio svoj stav da švedske i finske delegacije ne moraju dolaziti u Tursku kako bi razgovarali o tim pitanjima. 

Rekao je kako Švedska ne bi trebalo da očekuje da Turska odobri njenu kandidaturu za članstvo u NATO bez povratka "terorista".

11:37 SAD: Ukrajinski borci koji su branili Mariupolj iz čeličane Azovstal su heroji

Portparol Pentagona Džon Kirbi pohvalio je ukrajinske borce koji su ostali u čeličani Azovstal braneći Mariupolj.

"Vojnici koji su tamo nastavili da pružaju otpor učinili su to hrabro i vješto i za divljenje je pomisliti koliko su dugo uspjeli izdržati, a predsjednik Zelenski ih je nazvao herojima. Mislim da se svi slažemo s tim", rekao je. 

10:38 Rusija: Predalo se gotovo 1000 ukrajinskih boraca u Azovstalu 

Gotovo 1000 ukrajinskih boraca skrivenih u čeličani Azovstal u Mariupolju sada se predalo, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane. Rusko ministarstvo kaže da su se 694 borca ukrajinske vojske i puka Azov predala u protekla 24 sata.

Dodaju da je ukupno 959 onih koji su se do sada predali, a ovo uključuje i 265 koji su napustili čeličanu u prvim evakuacijama odrađenim u ponedjeljak.

Oni koji napuštaju čeličanu odvode se na teritoriju pod ruskom kontrolom.

09:54 Zamjenica ukrajinskog ministra odbrane: U Azovstalu je još puno ljudi, operacija spašavanja čeličane nije gotova

Operacija spašavanja čeličane Azovstal biće gotova tek kada svi branitelji Mariupolja budu evakuisani na teritorije pod ukrajinskom kontrolom, izjavila je za BBC zamjenica ukrajinskog ministra odbrane Hana Maliar.

"U Azovstalu je još puno ljudi i nastavljamo pregovore kako bismo ih izvukli odatle", kaže Maliar. Ona dodaje da je to osjetljiva operacija i da svaka naredba može biti opasna za živote ljudi.

Pozivi političara u Moskvi da se neki od onih koji su odvedeni iz čeličane izvedu na suđenje za ratne zločine "najvjerovatnije su upućeni zbog domaće propagande u Rusiji", kaže Maliar.

"Pregovori su u toku i jako se nadamo pozitivnom rezultatu", kazala je, prenio je Index. 

08:57 Švedska i Finska zvanično su predale zahtjev za članstvo u NATO.

08:34 Dvije snažne eksplozije začule su se oko šest sati ujutro u Dnjepru, gradu u centralnoj Ukrajini koji je u posljednje vrijeme uglavnom pošteđen ruskih napada, piše BBC-jev dopisnik iz Ukrajine.

Valentin Rezničenko, guverner te regije, kaže da je jedan projektil oborila ukrajinska protivvazdušna odbrana. Krhotina je pala na privatni vrt, kaže, oštetivši dvije kuće i ranivši ženu.

Još jedan projektil pogodio je saobraćajnu infrastrukturu, dodaje, ne iznoseći detalje.

07:00 Zelenski: Počela operacija spašavanja ukrajinskih vojnika iz Mariupolja, radimo na tome da EU pristane na šesti paket sankcija 

U svom redovnom noćnom obraćanju ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je rekao da je započela vojno-obavještajna operacija spašavanja ukrajinskih vojnika iz Mariupolja, ali da se radi o delikatnoj situaciji i da je potrebno još vremena.

U međuvremenu, rekao je, Ukrajina održava maksimalnu diplomatsku aktivnost u drugim područjima od interesa.

"Danas sam razgovarao s direktoricom MMF-a Kristalinom Georgijevom o tome kako ubrzati pružanje finansijske pomoći Ukrajini, s obzirom na deficit državnog proračuna tokom rata, koji iznosi oko 5 milijardi dolara mjesečno. Razgovarali smo i o glavnim pravcima dalje saradnje", rekao je.

Zelenski kaže da je s visokom poljskom delegacijom razgovarao o suradnji na nivou Evropske unije. "Naglasak je bio na ubrzanju naše integracije u Evropsku uniju i očekivanoj odluci o statusu kandidata za Ukrajinu", rekao je.

Kaže i da Ukrajina radi na tome da Evropska unija pristane na šesti paket sankcija Rusiji.

"Naftni embargo mora biti dio toga, a to je u interesu ne samo naše države, nego i cijele Evrope. Zahvalan sam onim čelnicima koji su toga svjesni i pomažu u podsticanju dotične odluke", rekao je Zelenski.

06:58 Međunarodni krivični sud poslao tim koji će istražiti ratne zločine u Ukrajini

Međunarodni kazneni sud u utorak je poslao 42-člani tim u Ukrajinu kako bi istražio navodne ratne zločine nakon ruske invazije u, kako je nazvao, najvećim takvim raspoređivanjem u svojoj istoriji. 

06:47 Strahuje se za sigurnost ukrajinskih vojnika iz čeličane Azovstal

Juče je više od 250 ukrajinskih vojnika evakuisano iz čeličane Azovstal u Mariupolju. Sedmicama su se odupirali ruskim napadima u očajnim uslovima. 

Izvor: EPA-EFE; Ukrajinski vojnici tokom evakuacije iz Azovstala (17. maj 2022.)

Pet autobusa vojnika stiglo je u ruski grad Novoazovsk, gdje je Moskva rekla da će povrijeđenima pružiti ljekarsku pomoć.

Sedam autobusa stiglo je u novootvoreni zatvor u gradu Olenivka koji je pod ruskom kontrolom.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je rekao da se akcija spašavanja vojnika nastavlja.

"Nadziru se naši vojni i obavještajni zapovjednici. U to su uključeni najuticajniji međunarodni posrednici", rekao je Zelenski, prenosi Index. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR