14 °

max 16 ° / min 7 °

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 14°

Srijeda

01.05.

21° / 14°

Četvrtak

02.05.

17° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Erdogan Švedskoj i Finskoj rekao koji su uslovi da Turska podrži njihov ulazak u NATO

Izvor: EPA-EFE

Svijet

Comments 0

Erdogan Švedskoj i Finskoj rekao koji su uslovi da Turska podrži njihov ulazak u NATO

Izvor: Beta

Autor: Mia Zeković

  • Viber

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan koji se protivi ulasku Švedske i Finske u NATO pozvao je danas te dvije zemlje da se ne podržavaju i ne ignorišu djelovanje kurdskih pobunjenika Radničke partije Kurdistana (PKK), koju Turska smatra terorističkom organizacijom.

Erdogan je danas odvojeno razgovarao sa finskim predsjednikom Saulijem Ninistom i švedskom premijerkom Magdalenom Anderson, saopštio je njegov kabinet.

Erdogan je pozvao Stokholm da „prekine političku i finansijsku podršku i isporuku oružja terorističkim organizacijama“.

U saopštenju se navodi da je rekao da „očekuje da Švedska preduzme konkretne i ozbiljne mjere, pokazujući da dijeli zabrinutost Turske u vezi sa terorističkom organizacijom PKK i njenim ograncima u Siriji i Iraku“.

Turska pored toga zamjera Švedskoj što je prekinula svaku prodaju oružja njoj od 2019, kao mjera odmazde zbog turske operacije na sjeveru Sirije.

Turska zamjera Švedskoj i Finskoj što ne odobravaju njene zahtjeve za izručenjem osoba koje osuđuje da su članovi „terorističkih organizacija“.

Erdogan je Ninistu rekao da ignorisanje „terorističke organizacije koja predstavlja prijetnju savezniku unutar NATO nespojivo sa duhom prijateljstva i savezništva“.

On je danas razgovarao i sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom, koji je rekao da će saslušati zabrinutost Turske po tom pitanju.

Finska i Švedska su ranije ove nedjelje zbog zabrinutosti za bezbjednost uslijed rata u Ukrajini podnijele zahtjev za članstvo u NATO.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR