8 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

14° / 8°

Utorak

23.04.

10° / 9°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

10° / 6°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ukrajinska Vrhovna Rada usvojila je nacrt zakona o zabrani simbola Z i V

Izvor: EPA-EFE

Svijet

Comments 0

Ukrajinska Vrhovna Rada usvojila je nacrt zakona o zabrani simbola Z i V

Autor: Mia Zeković

  • Viber

Ispostavilo se da su glavni simboli ruske invazije na Ukrajinu latinična slova „Z“ i „V“. Ova slova su bila na ruskoj vojnoj opremi koja je unijeta u Ukrajinu, čije značenje nije u potpunosti razjašnjeno.

 Uprkos činjenici da se oba ova slova aktivno koriste u javnom prostoru u današnjoj Rusiji, zloslutno slovo „Z” ima prednost, koje podsjeća na stilizovani simbol jedne od SS divizija  „Runski znak Volfsangel“, sličan Latinski Z.

Za skoro tri mjeseca ruske invazije na Ukrajinu, slovo „Z“ je konačno počelo da se doživljava kao „nova svastika“ i simbol fašizma, ali ruskog.

U Rusiji je upotreba slova "Z" postala široko rasprostranjena, ponekad se graniči sa direktnom psihozom. Za građane i lokalne vlasti, ovo slovo je postalo način da izraze svoju podršku Putinovoj „specijalnoj operaciji“ u Ukrajini.

Ruska propagandna mašina ubrzanim tempom pokušava da od „Z“ napravi centralni simbol borbe protiv Zapada. U stvari, imamo posla sa Z-propagandom koja u potpunosti opravdava rat u Ukrajini.

Odobrenje najvišeg zakonodavnog tijela Ukrajine – Vrhovne Rade – na nacrt zakona o zabrani simbola Z i V sa dopunama od Predsjednika Zelenskog važna je odluka koja stvara zakonodavne prepreke Z-propagandi.

Odluka Vrhovne Rade treba da podstakne svjetsku zajednicu da na zakonodavnom nivou zabrani bilo kakve pokušaje širenja „nove svastike“ i otvoreno fašističkih ideja u novoj verziji u različitim oblastima javnog života – u kulturi, umjetnosti, obrazovanju, sportu, itd. Ali, prije svega, u političkom životu.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR