11 °

max 16 ° / min 10 °

Utorak

23.04.

16° / 10°

Srijeda

24.04.

15° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Subota

27.04.

19° / 11°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Kisindžer: U Ukrajini treba ispregovarati mir u sljedeća dva mjeseca, u suprotnom prijeti novi rat

Svijet

Comments 1

Kisindžer: U Ukrajini treba ispregovarati mir u sljedeća dva mjeseca, u suprotnom prijeti novi rat

Izvor: Jutarnji.hr

Autor: Antena M

  • Viber

Bivši američki državni sekreatar, geopolitički konsultant Henri Kisindžer (99) pozvao je Zapad da prestane da pokušava da porazi ruske vojnike u Ukrajini jer bi njihov poraz mogao dugoročno destabilizovati Evropu, piše The Telegraph.

On je u ponedjeljak u sklopu Svjetskog ekonomskog foruma (WEF) u Davosu ustvrdio da trenutno raspoloženje u svijetu sugeriše da bi poraz Rusa bio fatalan za Zapad jer bi doveo do reorganizacije evropske hijerarhije moći.

Rekao je i da rat u Ukrajini ne bi smio trajati još dugo, a gotovo da je i rekao da bi Zapad Ukrajinu trebalo pritisnuti da prihvati uslove obustave vatre koji nisu u skladu s njenim trenutnim ciljevima i situacijom na terenu.

- Pregovori moraju početi tokom iduća dva mjeseca jer će se inače stvoriti tenzije preko kojih se neće moći tako lako preći. Idealno, linija razdvajanja trebala bi biti povratak na prethodno stanje stvari. Insistiranje na nastavku ratovanja nakon što prođu ta dva mjeseca ne bi dovelo do slobode Ukrajine, već do novog rata protiv same Rusije - rekao je Kisindžer.

Kisindžer je dodao da je Rusija već 400 godina dio Evrope te da je u ključnim trenucima garantovala da će se održati ravnoteža moći na Starom kontinentu.

- Evropski lideri ne bi smjeli zaboraviti na dugoročne odnose i ne bi smjeli rizikovati do te mjere da Rusija i Kina postanu trajni saveznici - rekao je iskusni političar.

- Nadam se da će Ukrajinci svoje junaštvo uskladiti s mudrošću - ustvrdio je on te rekao da Ukrajina treba biti neutralna tampon-zona, a ne granična zemlja.

Njegovi komentari dolaze u trenutku kada Zapad sve teže pronalazi zajednički jezik oko toga kako se suprotstaviti Rusiji.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

ukrajinasila

Ukrajina sa Poljskom a upravo Ukrajina će za mjesec dana imati milion vojnika pod modernim oružjem, a od toga 70 posto već iskunih vojnika u nekom novom vidu ratovanja. Ko se može i smije suprostaviti toj sili u Evropi još ako sa Poljskom? Niko! Nit Francuska nit Njmačka, bile bi pregažene.