10 °

max 15 ° / min 9 °

Četvrtak

25.04.

15° / 9°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

18° / 11°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 15°

Srijeda

01.05.

23° / 16°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
U Harkovu poginule tri osobe; Putin: Mi u Ukrajini još ništa ozbiljno nijesmo pokrenuli

Svijet

Tag Gallery
Comments 0

U Harkovu poginule tri osobe; Putin: Mi u Ukrajini još ništa ozbiljno nijesmo pokrenuli

Autor: Antena M

  • Viber

134. dan ruske invazije na Ukrajinu i najvažnije događaje u vezi sa ratom mogli ste da pratite na portalu Antena M.

22:40 U Harkovu poginule tri osobe, pet ranjenih

Tri osobe su poginule, a pet ih je ranjeno nakon što su ruske snage ispalile rakete na okrug u sjeveroistočnom ukrajinskom gradu Harkovu, rekao je regionalni guverner Oleg Sinjehubov.

21:59 Putin: Zapad se slobodno može boriti s Rusijom na bojnom polju

Ruski predsjednik Vladimir Putin ustvrdio je danas da ako Zapad želi poraziti Rusiju na bojnom polju, onda "slobodno može pokušati". 

“Danas čujemo kako nas žele poraziti na bojnom polju. Šta možete reći, neka pokušaju. Puno puta smo čuli da se Zapad želi boriti protiv nas do posljednjeg Ukrajinca. Ovo je tragedija za ukrajinski narod, ali izgleda da sve ide prema ovome”, rekao je Putin u obraćanju parlamentarnim čelnicima, prenosi Index. 

"Svi bi trebalo da znaju da mi u Ukrajini još nijesmo ni počeli, ništa ozbiljno nijesmo još pokrenuli. Kažu nam da smo mi počeli rat u Donbasu, u Ukrajini. Ne, pokrenuo ga je upravo kolektivni Zapad", rekao je Putin. 

19:15 Ruski raketni napadi na Donjecku oblast se nastavljaju.

19:05 Zelenski: Džonson je pravi prijatelj Ukrajine; Zaharova: Pogodio ga je bumerang

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je da je uvjeren da se britanska politika prema Ukrajini neće u skorije vrijeme promijeniti uprkos ostavci Borisa Džonsona, ocijenivši da je britanski premijer "pravi prijatelj" njegove zemlje.

"Džonson je pravi prijatelj Ukrajine", kazao je Zelenski u intervjuu za CNN, prenijela je Hina. 

Ukrajina je puno dobila od takvog odnosa s njim, ustvrdio je misleći na vojnu podršku koju je njegova zemlja dobila od zapadnih zemalja i Džonsonovu ulogu u pokretanju vojne pomoći.  

Zelenski je izrazio nadu da će direktno razgovarati s Džonsonom kako bi saznao više detalja u vezi s njegovom ostavkom.

S druge strane, portparolka ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova ocijenila je da je "britanskog premijera pogodio bumerang koji je sam bacio", ustvrdivši da je on kovač vlastitog pada.

"Predali su ga njegovi saborci", kazala je Zaharova.

Prema njenim riječima, Džonsonov pad je simptom propadanja Zapada, koji razdire politička, ideološka i ekonomska kriza, a pouka je, kako je rekla, "ne pokušavajte uništiti Rusiju jer biste mogli slomiti zube".

18:46 Putin: Stručnjaci odlaze iz Rusije, ali mnogi će se na kraju vratiti 

Dobro je živjeti i u susjednim zemljama, ali kod kuće je bolje, rekao je danas ruski predsjednik Vladimir Putin. Naglasio je i da dio stručnjaka napušta Rusiju te da to ne čudi, ali mnogi se na kraju vraćaju, prenosi ruska državna agencija TASS.

"To što oni odlaze nije ovdje ništa neobično", rekao je Putin komentarišući primjedbu o odlasku informatičara iz zemlje.

"Neko je bio uplašen, netko je sumnjao da će se ovdje moći učinkovito raditi. Uspjeh posla sastoji se od mnogo činilaca", rekao je, prenosi Index. 

Među tim činiocima su podrška države i uslovi života, kaže.

"Dakle, neko je otišao. Ne miješamo se nikome u život. Mnogi su se vratili jer jedno je živjeti u Moskvi, Sankt-Peterburgu ili, ne znam, u Saratovu i Hanti-Mansijsku, a drugo su susjedi koje neću sad imenovati. I ondje je dobro, ali kod kuće je bolje", naglasio je Putin.

16:57 EU zbog Rusije želi pomoći Tadžikistanu u izgradnji velike hidroelektrane

EU planira biti najveći ulagač u hidroelektranu u Tadžikistanu, izjavili su zvaničnici, a nastojanja da se smanji zavisnost središnje Azije o ruskim energentima trebala bi poduprijeti Evropska investicijska banka (EIB).

15:05 Novi ruski raketni napad na Kramatorsk: "Ima žrtava, opasnost nije prošla"

Ruska raketa danas je pogodila centar Kramatorska, grada u istočnoj ukrajinskoj regiji Donjeck, objavio je gradonačelnik tog grada.

"Ima žrtava", naveo je gradonačelnik Oleksandr Hončarenko na svom Telegram kanalu.

"Spasilačke službe su na terenu, provodi se istraga", dodao je te pozvao građane da ostanu u skloništima jer "opasnost nije prošla".

14:34 Ukrajina: Rusi raketom pogodili tanker koji je mjesecima plutao u Crnom moru

Tanker koji mjesecima pluta u Crnom moru pogođen je ruskim projektilom, objavila je danas ukrajinska vojska.

Dvije rakete tipa KH-31 ispaljene su na tanker "Millenial Spirit", koji je plovio pod zastavom Moldavije te je prvi put pogođen nedugo nakon početka ruske invazije u moru kod Odese, objavilo je operativno zapovjedništvo ukrajinskih oružanih snaga. Jedna raketa pogodila je tanker, objavili su Ukrajinci.

Otad je tanker plutao Crnim morem bez posade, a u njemu je bila neutvrđena količina dizela.

"Kad je prvi put pogođen, tanker je prevozio više od 500 tona dizelskog goriva. Zbog blokade pomorskih ruta, tanker je plutao morem bez posade četiri mjeseca, poput kakve ekološke bombe", objavila je ukrajinska vojska. 

Nije jasno je li brod potonuo nakon ruskog raketnog udara. Ukrajinska vojska objavila je da je druga raketa, koja nije pogodila tanker, eksplodirala nad morem.

13:40 Turci pustili ruski brod, Ukrajinci bijesni: "U njemu je žito koje su nam ukrali"

Turska je pustila ruski brod koji je zadržala prije nekoliko dana zbog ukrajinskih optužbi da prevozi ukradeno ukrajinsko žito. Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova takav je potez nazvalo "neprihvatljivim".

Turci su, naime, ignorisali ukrajinski zahtjev za hapšenjem posade broda te je brod pušten juče, objavili su danas Ukrajinci.

Ukrajina je izrazila "duboko razočaranje" te je pozvala tursku stranu da "hitno sprovede istragu i pruži detaljne odgovore na zahtjeve ukrajinskih vlasti".

Ruski teretni brod, Žibek Žoli, prevozio je žito iz okupirane ukrajinske luke Berdjansk u tursku luku Karasu.

"Zbog ove neprihvatljive situacije, turski ambasador u Kijevu pozvan je na razgovor u ministarstvo vanjskih poslova", objavili su Ukrajinci.

13:00 Rusija: Ubili smo Ukrajince koji su podigli zastavu na Zmijskom ostrvu

Rusko ministarstvo odbrane danas je objavilo da je ubilo ukrajinske vojnike koji su podizali ukrajinsku zastavu na Zmijskom ostrvu, strateški važnom ostrvu u Crnom moru s kojeg su se nedavno povukle ruske snage.

"U noći sa 6. na 7. jul kijevski režim, opterećen ratnim porazima i velikim povlačenjem ukrajinskih snaga u Donbasu, pokušao je simbolički postaviti zastavu na Zmijsko ostrvo", objavilo je rusko ministarstvo odbrane.

"Oko 5 ujutro nekoliko ukrajinskih vojnika iskrcalo se na ostrvo i snimilo fotografije sa zastavom. Avion ruskog ratnog zrakoplovstva odmah je lansirao visoko prezicne rakete na otok, koje su uništile ukrajinsko vojno osoblje. Preživjeli su pobjegli u smjeru ostrva Primorskoje u regiji Odesa", navodi se u saopštenju ruskog ministarstva odbrane.

Ove tvrdnje Rusije nisu nezavisno provjerene, ali vlasti u Odesi su ranije objavile da su Rusi raketirali Zmijsko ostrvo.

12:40 Finski parlament usvojio zakon kojim se omogućava podizanje prepreka na granici sa Rusijom

Finski parlament je usvojio zakon kojim se omogućava podizanje prepreka na granici sa Rusijom, kao i zatvaranje 1.300 kilometara duge granice za azilante, u slučaju izuzetnih okolnosti.

Zbog straha od reakcije Rusije na želju Finske da postane članica NATO, zakon je usvojen po hitnom postupku, javlja Rojters.

Zakon omogućava vladi da donese odluku o izgradnji ograde ili sličnih barijera na granici, kao i da sve zahtjeve za dobijanje azila upućuje na jedan ili ograničen broj graničnih prelaza, kao što je aerodrom.

12:34 Rusija: Ubili smo Ukrajince koji su podigli zastavu na Zmijskom ostrvu

Rusko ministarstvo odbrane danas je objavilo da je ubilo ukrajinske vojnike koji su podizali ukrajinsku zastavu na Zmijskom ostrvu, strateški važnom ostrvu u Crnom moru s kojeg su se nedavno povukle ruske snage.

"U noći između 6. na 7. jula kijevski režim, opterećen ratnim porazima i velikim povlačenjem ukrajinskih snaga u Donbasu, pokušao je simbolički postaviti zastavu na Zmijskom ostrvu", objavilo je rusko ministarstvo odbrane.

"Oko pet ujutro nekoliko ukrajinskih vojnika iskrcalo se na ostrvo i snimilo fotografije sa zastavom. Avion ruskog ratnog vazduhoplovstva odmah je lansirao visoko prezicne rakete na ostrvo, koje su uništile ukrajinsko vojno osoblje. Preživjeli su pobjegli u smjeru ostrva Primorskoje u regiji Odesa", navodi se u saopštenju ruskog ministarstva odbrane.

Ove tvrdnje Rusije nijesu nezavisno provjerene, ali vlasti u Odesi su ranije objavile da su Rusi raketirali Zmijsko ostrvo.

10:42 Lavrov stigao na sastanak G20

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov stigao je na Bali na samit vodećih diplomata G20, na kojem će glavne teme biti ratna kriza u Ukrajini i prijetnja nadolazeće prehrambene krize.

10:38 Ukrajinska zastava podignuta na Zmijskom ostrvu

09:18 Rusi napali Zmijsko ostrvo

Ruske snage jutros su s dvije rakete pogodile Zmijsko ostrvo, strateški i simbolički važno ukrajinsko ostrvo u Crnom moru.

Portparol vojne administracije regije Odesa, Serhij Bratčuk, rekao je da su dvije ruske rakete "značajno oštetile" mol na ostrvu.

Dodao je i da su Rusi u drugom napadu uništili dva ukrajinska kombajna i 35 tona žita.

07:30 Ukrajina istražuje čak 21.000 slučajeva ratnih zločina

Ukrajina istražuje više od 21.000 ratnih zločina i zločina agresije koje je Rusija navodno počinila od početka svoje invazije.

07:00 Donbas: Deaktivirano više od 48.000 eksplozivnih naprava

General-pukovnik Mihail Mizincev, načelnik ruskog Centra za kontrolu nacionalne odbrane izjavio je danas da su od početka ruske specijalne vojne operacije ruske snage zajedno sa pripadnicima ministarstva za vanredne situacije Ruske Federacije rasčistili od eksplozivnih naprava 3.700 hektara u Narodnoj Republici Donjeck i NR Luganjsk i deaktivirali 48.694 eksplozivne naprave.

“Specijalizovani odredi ruskih oružanih snaga i pripadnici ministarstva za vanredne situacije završavaju misiju rasčišćavanja (i uklanjanja) eksplozivnih naprava na teritorijama DNR i LNR”, rekao je Mizincev, prenosi TASS.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR