11 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 6°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

15° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Putin i Erdogan dogovorili da se dio gasa plaća u rubljama

Izvor: EPA

Svijet

Comments 0

Putin i Erdogan dogovorili da se dio gasa plaća u rubljama

Autor: Antena M

  • Viber

163. je dan rata u Ukrajini, pročitajte najvažnije informacije koje su ga obilježile.

20:16 Putin i Erdogan dogovorili da se dio gasa plaća u rubljama

Predsjednik Rusije Vladimir Putin i predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan dogovorili su se danas da dio plaćanja za ruski gas bude u rubljama, javio je Interfaks, pozivajući se na zamjenika ruskog premijera Aleksandra Novaka.

Tokom četvorosatnog sastanka u crnomorskom ljetovalištu Sočiju dvojica lidera su se dogovorila i da unaprijede saradnju u oblasti transporta, poljoprivrede i građevinske industrije, prenio je TAS S.

Oni su istakli i potrebu da se obezbijedi primjena istanbulskog sporazuma o žitu, uključujući nesmetan izvoz ruskog žita, navedeno je u zajedničkom saopštenju Putina i Erdogana.

Dvojica predsjednika su naglasila i važnost očuvanja političkog jedinstva i teritorijalnog integriteta Sirije.

19:45 Rusija zabranila prodaju imovine investitorima iz „neprijateljskih zemalja“

19:31 Rusi uhapsili vodećeg stručnjaka za hipersonične projektile - zbog veleizdaje

Direktor Instituta za teorijsku i primjenjenu mehaniku Sibirskog ogranka Ruske akademije nauka i jedan od vodećih ruskih stručnjaka za razvoj hiperzvučnih raketnih sistema Aleksandar Šipljuk uhapšen je pod optužbom za veleizdaju, javila je agencija TASS, pozivajući se na izjavu naučnog direktora instituta Vasilija Fomina.

„U institutu su vođene istražne radnje. One se povezuju sa našim direktorom Aleksandrom Šipljukom, koji je uhapšen“, rekao je Fomin za TASS.

Fomin je rekao da je Šipljuk „suočen sa istim optužbama“ kao i glavni naučni saradnik instituta Anatolij Maslov, koji je ranije uhapšen. Prema Fominu, Šipljuk je odveden u moskovski pritvorski centar Lefortovo.

17:09 Prvi brod sa žitom iz Ukrajine u nedjelju stiže u Liban

Prvi brod s ukrajinskim žitom od početka ruske invazije u nedjelju će pristati u sjevernom libanskom lučkom gradu Tripoliju. 

Brod Razoni pod zastavom Sijera Leonea isplovio je iz ukrajinske luke Odese prošlog ponedjeljka noseći 26.000 tona kukuruza i sljedeći dan se zaustavio u Turskoj gdje je pregledan.

Brod bi trebao stići u Tripoli u nedjelju ujutro, objavila je libanska Nacionalna novinska agencija (NNA).

Kijev je rekao da još 16 brodova natovarenih žitom čeka isplovljavanje, od kojih su tri krenula danas.

16:43 Zelenski: Izvještaj Amnesti internešnala amnestira agresora

16:11 Putin zahvalio Erdoganu

Putin je zahvalio Erdoganu na ulozi Turske u pomoći kod organizacije isporuke žita iz Ukrajine. 

"Isporuke su već počele, želim vam zahvaliti i na tome i na činjenici da je u isto vrijeme donesena popratna odluka o nesmetanim isporukama ruske hrane i đubriva na svjetska tržišta", rekao je Putin.
 
16:07 Sastali se Putin i Erdogan

Turski predsjednik rekao je da su sastanci među delegacijama bili plodonosni te da će s Putinom još razgovarati o situaciji u Siriji i Ukrajini, javlja Reuters. 

16:05 Putin: Evropa da zahvali Turskoj na tranzitu gasa iz Rusije

Gasovod "Turski tok" radi bez prekida i evropski partneri moraju da budu zahvalni Turskoj na tome, poručio je danas ruski predsjednik Vladimir Putin na sastanku sa turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoganom u Sočiju.

15:12 Papa Franjo se sastao sa ruskim episkopom

Papa Franjo sastao se danas sa episkopom Antonijem, drugim po značaju ruskim vjerskim zvaničnikom, uoči susreta sa patrijarhom Kirilom planiranim za naredni mjesec.

Vatikan, međutim, nije objavio o čemu se konkretno razgovaralo tokom privatne audijencije.

Papa bi trebalo da prisustvuje kongresu vjerskih lidera u glavnom gradu Kazahstana Nur-Sultanu od 13. do 15. septembra, gdje bi se, kako se nada, sastao sa ruskim patrijarhom Kirilom.

15:07 Rat se ne može okončati ignorisanjem Moskve

Međunarodna zajednica ne može okončati rat u Ukrajini ignorisanjem Moskve, ocijenio je bliski saradnik turskog predsjednika Fahretin Altun.

Šef turske države Redžep Tajip Erdogan je, podsjetimo, otputovao u Soči, radi današnjeg sastanka sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, sa kojim se sastao i prije manje od tri nedjelje u Teheranu.

13:41 Ruske snage pokrenule veliku ofanzivu u Donjecku

Ruske snage pokrenule su veliku ofanzivu u regiji Donjecku na istoku Ukrajine, saopštio je ukrajinski glavni štab u izvještaju u petak ujutro.

"Neprijatelj sprovodi ofanzivnu operaciju u smjeru Bahmuta i Avdivke na području Donjecka", navodi se u izvještaju.

"Cilj pritiska je pozicioniranje ruskih snaga za napad na Soledar i Bahmut i širenje ruske kontrole zapadno od grada Donjecka", dodaje se.

Soledar i Bahmut čine dio obrambene linije istočno od velikih gradova Slovjanska i Kramatorska, u kojima je prije rata živjelo više od pola miliona ljudi.

To je posljednja regija koja je još uvijek pod kontrolom ukrajinskih snaga u široj istočnoj regiji Donbasa.

U izvještaju glavnog štaba navodi se da je napad ruskih snaga pored Bahmuta bio bez uspjeha te da se borbe nastavljaju na prilazima Avdivki, sjeverno od grada Donjecka.

Izvještaj se nije moglo nezavisno potvrditi, ali je u skladu s ranijim izvještajima o pojačanim borbama u regiji nakon kratke stanke.

12:47 Rusija protjerala 14 bugarskih diplomata

Moskva je proglasila 14 bugarskih diplomata kao personae non grata i naredila im da odu, saopštilo je u petak rusko ministarstvo vanjskih poslova.

Bugarska je ranije ovog ljeta protjerala 70 ruskih diplomata zbog zabrinutosti oko špijunaže.

11:53 Peskov: Francuska je naš neprijatelj

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je rekao da je Francuska neprijatelj Rusije.

11:50 Ukrajina: 150 ruskih vojnika ubijeno je u posljednja 24 sata

Ukrajinsko ministarstvo odbrane kaže da je dodatnih 150 ruskih vojnika ubijeno u posljednja 24 sata, čime su ukupni gubici ruskih vojnika porasli na 41.650.

Nije bilo moguće nezavisno provjeriti ovu brojku, a procjene zapadnih obavještajnih službi pokazuju da bi ruske žrtve mogle biti otprilike upola manje.

11:40 Tri broda s ukrajinskim žitaricama isplovila iz ukrajinskih luka

Tri broda s desetinama hiljada tona žitarica napustila su ukrajinske luke, prema turskom ministarstvu odbrane i novinskoj agenciji Reuters.

Dva broda krenula su iz Čornomorska, a drugi je isplovio iz obližnje Odese. Ukupno, prenosi Reuters, prevoze oko 58.000 tona kukuruza.

08:49 EU uvela sankcije Viktoru Janukoviču

Članice Evropske unije uvele su sankcije bivšem proruskom predsjedniku Ukrajine Viktoru Janukoviču, saopštilo je Evropski savjet.

Sankcije su uvedene Janukoviču i njegovom sinu Oleksandru zbog njihove navodne uloge u sigurnosnoj prijetnji Ukrajini, navedeno je u saopštenju.

Dodaje da su njih dvojica stavljeni na listu sankcionisanih kao odgovor na neopravdanu rusku vojnu agresiju na Ukrajinu, prenosi AFP.

08:45 Erdogan i Putin danas se sastaju u Sočiju

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan u petak će doći u jednodnevnu posjetu ruskom gradu Sočiju da bi se sastao s ruskim kolegom Vladimirom Putinom kako bi razgovarali o bilateralnim vezama i međunarodnim pitanjima.

Erdogan i Putin sastaće se lično drugi put u 17 dana.

06:59 Zelenski: Amnesti staje na stranu terorista

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski optužio je Amnesti internešenel da se svrstava na stranu "terorista" nakon što je ta organizacija osudila ukrajinsku vojsku zbog postavljanja oružja u civilne oblasti na taj način kršeći humanitarno pravo.

Danas smo vidjeli izvještaj Amnesti internešenela koji, nažalost, pokušava da amnestira terorističku državu i prebaci odgovornost sa agresora na žrtvu - rekao je Zelenski u video obraćanju.

''Ako neko napravi izjavu koja stavlja agresora i žrtvu u istu ravan, to se ne može tolerisati'', rekao je on, ponovivši tri puta da je "Ukrajina žrtva" i dodao da je "svako ko sumnja u to saučesnik Rusije – teroristička zemlja – i sam terorista i učesnik u ubistvima.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR