26 °

max 32 ° / min 19 °

Četvrtak

11.08.

32° / 19°

Petak

12.08.

31° / 18°

Subota

13.08.

30° / 17°

Nedjelja

14.08.

26° / 17°

Ponedjeljak

15.08.

32° / 17°

Utorak

16.08.

34° / 20°

Srijeda

17.08.

36° / 22°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Neizvjesna finansijska budućnost: Vatikan u minusu tri miliona eura

Svijet

Comments 0

Neizvjesna finansijska budućnost: Vatikan u minusu tri miliona eura

Autor: Antena M

  • Viber

Vatikan je prošle godine zabilježio deficit od tri miliona eura, što je daleko manje od predviđenih 33 miliona eura, ali se suočava s neizvjesnom finansijskom budućnošću zbog strukturnih problema, nedovoljno finansiranog penzijskog sistema i drugih dugova, saopštila je Sveta Stolica.

Vatikan je objavio svoj konsolidovani finansijski izvještaj za 2021, dio nastojanja pape Franja da poboljša transparentnost i uvede red u finansije Svete Stolice prema međunarodnim budžetskim i računovodstvenim standardima, piše novinska agencija Associated Press.

Godišnji izvještaj napisan je prema drugačijim parametrima od prethodnih godina koji su se uglavnom fokusirali na finansije kurije, odnosno vatikanske birokratije.

"Novi parametri povećavaju broj obuhvaćenih subjekata sa 60 na 92, uključujući fondacije, bolnice i druge posjede Svete Stolice, kako bi bolje odražavali ekonomsku stvarnost Svete Stolice", rekao je velečasni Huan Antonio Guero, vatikanski ministar ekonomije.

"Ne tražimo da imamo viškove, nego održivost službe Svete Stolice. Manjak od tri miliona eura u proračunu od 1,1 milijarde eura nije puno. Praktički je uravnotežen i ne čini se kao brojka koja izaziva zabrinutost", rekao je za vatikanske medije.

Alves je kazao da postoje područja za poboljšanje, ističući da je penzijski sistem za vatikanske penzionere nedovoljno finansiran i da je dugovima opterećena katolička bolnica u Rimu koja je po prvi put stavljena u bilansu Svete Stolice.

On je dodao i da, samo da pokrije troškove, Sveta Stolica svake godine mora da proda 20-25 miliona eura aktive.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR