17 °

max 17 ° / min 9 °

Četvrtak

23.03.

17° / 9°

Petak

24.03.

18° / 10°

Subota

25.03.

16° / 10°

Nedjelja

26.03.

17° / 10°

Ponedjeljak

27.03.

12° / 7°

Utorak

28.03.

10° / 3°

Srijeda

29.03.

10° / 2°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Gazprom objavio zloslutni video u kojem prijeti Evropi: Zima će biti duga

Izvor: screenshot/twitter

Svijet

Tag Video
Comments 0

Gazprom objavio zloslutni video u kojem prijeti Evropi: Zima će biti duga

Izvor: klix.ba

Autor: Ana Ašanin

  • Viber

Ruski državni energetski div Gazprom pokušao je da ismije Evropu zlokobnim videom upozoravajući na dugu zimu sa snijegom i ledom koji će zahvatiti cijeli kontinent.

Dvominutni isječak pod nazivom "Zima će biti duga" pokazuje kako će se Evropa smrzavati usred pretjerano visokih cijena energije uzrokovanih invazijom Rusije na Ukrajinu.

Na snimku se vidi kako radnik isključuje gas i igla pritiska na nuli, dok ledeni oblaci zlokobno se pojavljuju na ekranu, ispresijecani snimcima iz vazduha Brisela, Berlina, Pariza i Londona.

Video je popraćen glasom žene koja sumornim tonovima pjeva riječi tradicionalne "Zima će biti duga" litvanskog pjesnika Jurija Vizbora.

Turobni tekst između ostalog govori: "Gle, preko rijeke, tiho umire jesen... A zima će biti duga, samo sumrak i snijeg".

Treba istaći da i pored prijetnji Rusije, Evropska unija je svoja skladišta gasa do sada napunila na oko 80 posto, te vrši snažne aktivnosti u pravcu diverzifikacije energije kroz uvoz ukapljenog plina i oslanjanje na alternativne izvore.

Francuska je najavila aktiviranje svih svojih nuklearnih elektrana, a Njemačka takođe drži otvorenom opciju da ponovo pokrene tri konzervisane nuklearne elektrane.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR