10 °

max 21 ° / min 10 °

Nedjelja

05.05.

21° / 10°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

20° / 13°

Srijeda

08.05.

22° / 13°

Četvrtak

09.05.

21° / 14°

Petak

10.05.

20° / 13°

Subota

11.05.

21° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Nakon uspješne kontraofanzive, Ukrajinci na mrežama ismijavaju borbeni moral neprijatelja

Izvor: Twitter/Državna sigurnosna služba Ukrajine

Svijet

Tag VideoTag Gallery
Comments 6

Nakon uspješne kontraofanzive, Ukrajinci na mrežama ismijavaju borbeni moral neprijatelja

Autor: Antena M

  • Viber

Najvažnije vijesti 199. dana rata u Ukrajini pratili smo iz sata u sat:

23:12 Ukrajina: Nanosimo Rusima gubitke i na jugu

Ukrajinska vojska tvrdi da je ruskim snagama, osim u Harkovskoj regiji, nanijela gubitke i Hersonskoj regiji na jugu zemlje.

Glavni štab ukrajinske vojske je u operativnom izvještaju poručio da se "nastavlja oslobađanje naselja koja su privremeno zauzeli ruski okupatori u regiji Harkov i u smjeru Južnog Buha. Zbog sigurnosti naših vojnika službene informacije biće dostavljene naknadno".

Takođe se navodi da Rusi pokušavaju obnoviti saobraćaj preko jednog od nekoliko oštećenih mostova na rijeci Dnjepar, ali je most ostao pod "vatrenom kontrolom" ukrajinske artiljerije. 

22:50 Rusi panično napuštaju Ukrajinu

22:00 Ukrajinci objavili snimak: "Rusi bježe tenkom, iz njega ispadaju vojnici"

Ukrajinska vojska na društvenim mrežama objavila je snimak za koju tvrdi da prikazuje ruski tenk u bijegu pred ukrajinskim protivnapadom, iz kojeg ispadaju vojnici, a na kraju se zalijeće u - drvo.

"Prirodno je da morate bježati (brzo) kad ukrajinska vojska napada. Ali bježati ovako i gubiti se po putu da bi vas na kraju zaustavilo proukrajinsko drvo?! Kakav show! Charlie Chaplin bi vam aplaudirao", objavila je ukrajinska vojska uz snimak čija autentičnost još nije potvrđena.

20:00 Rusi raketirali Harkov

Rusi su večeras raketama gađali ukrajinski grad Harkov na sjeveroistoku zemlje ubivši najmanje jednu osobu, rekli su zvaničnici i dodali da je u napadu oštećeno više domova.

Raketa je pala na Kolodnohirsk, zapadno predgrađe Harkova, te oštetila više domova u drugom najvećem ukrajinskom gradu, rekao je gradonačelnik Igor Terekov.

Regionalni guverner Oleg Sinehubov rekao je da su rakete ispaljene iz višecijevnog bacača raketa ubile jednu osobu i ranile dvije.

Ukrajinske snage su, podsjetimo, posljednjih dana pokrenule siloviti protivnapad u Harkovskoj regiji. Oslobodili su desetine gradova i sela u munjevitoj akciji, među njima i dva strateški važna grada - Kupjansk i Izjum. 

18:50 Proruski čelnici stanovnicima okupiranih područja: Bježite u Rusiju

Čelnici okupiranih dijelova harkovske regije savjetuju stanovnicima tih područja da se evakuišu u Rusiju, objavila je ruska prorežimska novinska agencija TASS.

Vijest o poruci stanovnicima okupiranih područja stiže nakon što je rusko Ministarstvo obrane objavilo da povlači svoje snage iz ključnih gradova te regije zbog silovitog protivnapada ukrajinske vojske.

16:39 Ukrajina: Oslobodili smo Kupjansk; Bio je i uvijek će biti naš

Ukrajinske vlasti su saopštile kako su ponovo zauzele grad Kupjansk. Državna sigurnosna služba je na Twitteru objavila fotografije grupe vojnika okupljenih oko oklopnog vozila. 

15:49 Ukrajinska vojska ušla u ključan grad; Rusi priznali: Povukli smo se iz Izjuma
Proruski čelnik samoproglašene Donjecke Narodne Republike, Danil Besonov, napisao je na svom Telegram kanalu da su se ruske trupe povukle iz Izjuma i nekoliko drugih naselja u Harkovskoj oblasti, prenosi Kyiv Independent.

Na proruskim Telegram kanalima se pojavljuju informacije da ukrajinske snage kontrolišu polovinu Kupjanska. Ukrajinski izvori su za rusku područnicu BBC-ja rekli da je grad oslobođen.

BBC takođe izvještava da na proruskim kanalima piše da su ruske trupe napustile Izjum. Drugi kanali javljaju da su ukrajinske trupe već u središtu grada.

14:38 Kijev planira da od SAD pozajmi 1.5 milijardi dolara za gas
14:31 Letonski predsjednik postao prvi strani čelnik koji je prenoćio u Kijevu

Letonski predsjednik je postao prvi strani čelnik koji je prenoćio u Kijevu od početka ruske invazije na Ukrajinu.

14:00 Zauzimanje Kupjanska bi moglo ostaviti hiljade ruskih vojnika u okruženju

Ukrajinska sigurnosna služba potvrdila je da Kijev ima svoje jedinice u Kupjansku. U Hrakovu, jednom od deset ponovo osvojenih sela, Reuters je vidio spaljena vozila sa simbolom "Z" ruske invazije, te hrpe smeća i municije na položajima koje su Rusi napustili u očiglednoj žurbi. Tri tijela ležala su u bijelim vrećama za tijela u dvorištu.

Regionalni načelnik policije Volodimir Timošenko rekao je da je ukrajinska policija ušla prethodnog dana i provjerila identitete lokalnih stanovnika koji su živjeli pod ruskom okupacijom od drugog dana invazije. "Prva funkcija je pružiti pomoć koja im je potrebna. Sljedeći posao je dokumentovati zločine koje su počinili ruski osvajači na teritorijima koje su privremeno okupirali."

Zauzimanje barem dijela Kupjanska, ako bude potvrđeno, potencijalno ostavlja hiljade ruskih vojnika okruženima na bojištu i odsječenim od snabdijevanja, uključujući i Izjum, važno rusko uporište i logističko središte na sjeveroistoku.

Moskva je priznala da je njena linija fronta probijena u Harkovu, ali je rekla da šalje dodatne trupe kako bi ojačala to područje. Regionalni zvaničnici koje je postavila Rusija pozvali su civile da se evakuišu iz oba grada.

12:54 Rusi napustili Izjum?

Na proruskim Telegram kanalima se pojavljuju informacije da ukrajinske snage kontrolišu polovinu Kupjanska. Ukrajinski izvori su za rusku područnicu BBC-ja rekli da je grad oslobođen.

BBC takođe izvještava da na proruskim kanalima piše da su ruske trupe napustile Izjum. Drugi kanali javljaju da su ukrajinske trupe već u središtu grada.

12:11 Ukrajina: Ukrajinska vojska napreduje na južnom frontu

Ukrajinske snage napredovale su od nekoliko do desetak kilometara u nekim područjima, rekla je na televiziji Natalia Humeniuk, portprolka ukrajinskog južnog vojnog zapovjedništva.

11:09 Guverner: Rusi granatirali kuće, poginula žena, ranjeno 20 ljudi

Jedna žena je ubijena, a najmanje 20 civila je ranjeno u ruskom granatiranju okruga Harkova, objavio je regionalni guverner Oleg Sinegubov.

Sinegubov je na Telegramu objavio da je Rusija izvela snažne napade na grad Harkov i obližnje gradove kao osvetu za uspjeh ukrajinske kontraofanzive u regiji.

Oko jedan sat ujutro granatirana je kuća u području Novaja Vodolaz i ubijena je 62-godišnja žena.

Sinegubov je dodao da su i druge "privatne kuće i poslovne zgrade oštećene, a bilo je i brojnih požara".

10:17 Berbok u nenajavljenoj posjeti Kijevu

Šefica njemačke diplomatije Analena Berbok stigla je jutros u nenajavljenu posjetu Kijevu.

Berbok je saopštila da njeno prisustvo u Kijevu ima za cilj da pokaže da će "nastaviti da pomažu Ukrajinu koliko god bude potrebno isporukom oružja, kao i humanitarnom i finansijskom podrškom".

09:21 Ukrajinci vratili strateški važan grad

Britanska vojna obavještajna služba saopštila je u subotu da ukrajinske vojne snage ozbiljno ugrožavaju rusku kontrolu nad gradom Kupjanska, čije bi zauzimanje predstavljalo veliki udarac za Rusiju jer kroz grad prolaze rute koje su ključne za snabdijevanje ratišta u Donbasu.

Tome svjedoči i fotografija nastala u tom gradu.

08:43 Ukrajina: Rusija šalje 1.300 čečenskih vojnika u Herson

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio je da Rusija šalje 1.300 čečenskih vojnika u Hersonsku oblast. Vojnici su poslati da podrže ruske trupe u okupiranim djelovima Hersonske oblasti usred kontraofanzive Ukrajine na jugu, saopštio je danas Generalštab.

08:15 Ukrajina napreduje oštro i brzo

Ruski zvaničnik u regiji Harkov priznao je kako je linija odbrane ruskih trupa probijena i da su Ukrajinci ostvarili značajan napredak na ovom dijelu.

"Sama činjenica probijanja naše odbrane već je značajna pobjeda ukrajinskih oružanih snaga. Njihovo napredovanje bilo je veoma oštro i brzo", naveo je Vitalij Gančev.

On je takođe naveo kako su u toku žestoke borbe u blizini grada Balaklije.

"Mi ne kontrolišemo Balakliju. Pokušavamo da izbacimo ukrajinske snage, ali se vode izuzetno žestoke borbe", poručio je Gančev.

S obzirom na tešku situaciju, Ruska Federacija pribjegla je i ekstremnijim mjerama.

Naime, na područje Harkovske oblasti ruska vojska je poslala teške višecijevne bacače raketa TOS-1A koje upotrebljavaju termobaričnu municiju kalibra 220 mm.

Iako su već sada zabilježena granatiranja civilnih objekata u Harkovu, proruski zvaničnik u ovoj regiji Vitalij Gančev uputio je poruku građanima te ih je pozvao da napuste domove.

"Ne možemo u ovoj situaciji dozvoliti pogibiju civila pa toplo preporučujem napuštanje zone borbenih dejstava", rekao je Gančev.

07:07 Vojska Ukrajine oslobodila više od 30 naselja oko Harkova

Ukrajinske snage oslobodile su više od 30 naselja u oblasti Harkova, tokom kontraofanzive protiv Rusije, izjavio je 9. septembra ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

U video obraćanju, on je rekao i da snage uspješno nastavljaju operacije u nekoliko oblasti.

Kako javlja AFP, Rusija je istog dana saopštila da šalje pojačanje u oblast Harkiva u istočnoj Ukrajini.

Komentari (6)

POŠALJI KOMENTAR

pero

A kada će Putin izaći iz bunkera i posjetiti prve borbene redove sa Kadirocum,Šojgunom i Kirilom,prpaaaa Zelenski obilazi svoju vojsku,to je pravi komandant.

herceg

sve ocekivano! tek ce Ukrajinci da ih poraze i ponize! ljudi brane svoje, strasan motiv imaju,to je ogromna zemlja, ogromne potencijale imaju, i sve su jaci i jaci... Slava Ukrajini