9 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 6°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

15° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Objavljeni snimci: Rusi masovno bježe iz zemlje; Kremlj: Nije odlučeno hoćemo li zatvoriti granice

Izvor: EPA

Svijet

Tag Gallery
Comments 0

Objavljeni snimci: Rusi masovno bježe iz zemlje; Kremlj: Nije odlučeno hoćemo li zatvoriti granice

Autor: Antena M

  • Viber

215. je dan ruske invazije na Ukrajinu. 

Dešavanja smo pratili iz sata u sat: 

23:33 Objavljeni snimci: Rusi masovno bježe iz zemlje, na granici s Gruzijom kolona vozila dugačka 16 kilometara

22:48 Kremlj kaže da nije donesena odluka o tome hoće li zatvoriti granice

Haotične scene odvijaju se duž ruskih granica dok vojno sposobni muškarci pokušavaju da pobjegnu iz zemlje usred djelimične mobilizacije.

Upitan o mogućnosti zatvaranja granice, portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je:

"Ne znam ništa o tome. Trenutno o tome nijesu donesene nikakve odluke."

18:55 Ukrajinske snage istražuju navodnu masovnu grobnicu u Harkovu, rekli su lokalni zvaničnici. Strahuje se da je do 100 tijela zakopano na mjestu koje su ruske trupe nekad koristile za sklonište svojih tenkova.

Područje su ponovno zauzeli ukrajinski vojnici koji su potisnuli ruske snage natrag preko granice ranije ovog mjeseca, međutim timovi za razminiranje tek treba da pretražeti područje u potrazi za neeksplodiranim granatama.

17:45 Sjedinjene Američke Države (SAD) obezbijediće 457,5 miliona dolara nove pomoći Ukrajini namijenjene civilnom sektoru, saopštio je američki državni sekretar Entoni Blinken.

Pomoć je osmišljena da pomogne ukrajinskim agencijama za sprovođenje zakona i krivičnom pravosuđu, prenosi Rojters.

Bilken je u saopštenju naveo da je cilj da se pomogne ukrajinskim agencijama da nastave odbranu života, slobode i demokratije ukrajinskog naroda od ruske invazije na Ukrajinu.

Stejt department saopštio je ranije da je ukupna vojna pomoć administracije predsjednika Džozefa Bajdena Ukrajini premašila je 15,8 milijardi USD.

17:30 Vašington je bio u direktnom kontaktu sa Moskvom zbog prijetnji nuklearnim oružjem, kazao je državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Entoni Blinken.

>>Opširnije

15:15 Ukrajina je u nedavno oslobođenom Izjumu otkrila još dvije masovne grobnice sa stotinama tijela, objavio je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski. On je to rekao u razgovoru za CBS kasno u nedjelju, pozvavši pritom i na nove sankcije Rusiji.

"Danas sam dobio još informacija. Pronašli su još dvije masovne grobnice sa stotinama tijela. Govorimo o malom gradu Izjumu", rekao je Zelenski, prenosi Hina.

"Sankcije treba da se nastave. One će imati politički, ali i finansijski uticaj".

15:01 Mađarska treba da se pripremi za produženi rat u susjednoj Ukrajini, rekao je premijer Viktor Orban parlamentu.

13:19 Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Čavušoglu izjavio je da je ruski predsjednik Vladimir Putin rekao turskom lideru Redžepu Tajipu Erdoganu da postoji mogućnost da se vrati pregovorima sa Kijevom, ali pod novim uslovima.

Čavušoglu je naveo da je Putin to iznio u razgovorima sa turskim kolegom na marginama samita Šangajske organizacije za saradnju, koji je nedavno održan u Samarkandu, prenose RIA Novosti.

“U toku pregovora sa našim predsjednikom, Putin je iznio mogućnost povratka na pregovore sa Kijevom, ali pod novonastalim uslovima”, rekao je Čavušoglu.

12:12 Državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Entoni Blinken rekao je za televiziju CBS da je Vašington bio u direktnom kontaktu s Moskvom zbog prijetnji upotrebe nuklearnog oružja.

11:30 Zelenski: Otkrivene još dvije masovne grobnice u Izjumu 

Ukrajina je u nedavno oslobođenom Izjumu otkrila još dvije masovne grobnice sa stotinama tijela, objavio je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski. On je to rekao u razgovoru za CBS kasno u nedjelju, pozvavši pritom i na nove sankcije Rusiji. 

"Danas sam dobio još informacija. Pronašli su još dvije masovne grobnice sa stotinama tijela. Govorimo o malom gradu Izjumu", rekao je Zelenski, prenosi Hina. 

"Sankcije treba da se nastave. One će imati politički, ali i finansijski uticaj."

11:00 Blinken: Bili smo u kontaktu s Rusijom zbog prijetnje nuklearnim oružjem

Državni sekretar SAD Entoni Blinken rekao je za televiziju CBS da je Vašington bio u direktnom kontaktu s Moskvom zbog prijetnji upotrebe nuklearnog oružja.

„Da, bili smo u kontaktu. Veoma je važno da Moskva čuje od nas i zna od nas da bi posljedice bile užasne. I mi smo to vrlo jasno rekli“, rekao je Blinken u intervjuu za CBS, odgovarajući na pitanje da li su SAD bile u kontaktu sa Rusijom zbog prijetnji nuklearnim ratom.

Kako je rekao Blinken, Kremlj ima nuklearni „lanac komandovanja“, ali je i neizvjesno da li bi iko rekao ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu „ne“ ukoliko on odluči da upotrijebi nuklearno oružje.

Blinken je odbio da precizira kako će Sjedinjene Države odgovoriti u slučaju eventualne upotrebe nueklearnog oružja. Rekao je samo da administracija ima plan, prenosi N1. 

09:39 Članice EU predlažu zabranu uvoza dijamanata iz Rusije

Evropska unija mora da prestane sa uvozom dijamanata iz Rusije, zajednički je prijedlog pet članica evropskog bloka u koji je uvid imala agencija Rojters. 

EU je do sada uvela šest rundi sankcija protiv Rusije, a da bi bila uvedena zabrana uvoza dijamanta, što je do sada odbijala Belgija, neophodna je jednoglasna odluka.

Evropska komisija bi tokom sedmice trebalo da iznese zvaničan prijedlog za dodatne sankcije protiv Moskve, prenose Nezavisne novine. 

Poljska, Irska, Litvanija, Estonija i Letonija predložile su zabranu uvoza dijamanata iz Rusije, gdje je kompanija Alroza najveći svjetski proizvođač nebrušenog dragog kamenja.

09:09 Kako javlja nezavisni ruski medij MediaZona, u mjestu Ust-Ilimsk u regiji Irkutsk jedan naoružani mladić je napao vojni centar za regrutaciju, a društvenim mrežama proširio se snimak napada.

08:40 Britanac kojeg su zarobile ruske snage u Ukrajini otkrio je kako su ga pretukli, izboli i pitali ga želi li "brzu ili lijepu" smrt.

07:49 Zelenski odlikovao vojnika od 19 godina

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski odlikovao je vojnika Romana Glombu.

Kako je objavio ukrajinski parlament, Glomba ima samo 19 godina, ali je u ratu uspio da sruši šest ruskih aviona i jedan projektil protivvazdušnim sistemom Igla, zbog čega mu je Zelenski uručio odlikovanje "Heroj Ukrajine".

06:35 Japan zabrinut zbog moguće upotrebe nuklearnog oružja u Ukrajini

Japan je odlučio da zabrani izvoz robe povezane s hemijskim oružjem u Rusiju, što je dodatna sankcija Moskvi zbog invazije na Ukrajinu, dok je Tokio "duboko zabrinut" zbog moguće upotrebe nuklearnog oružja, poručio je glavni sekretar kabineta Hirokazu Matsuno. 

Japan je takođe dodao 21 rusku organizaciju, među kojima su naučne laboratorije, na popis sankcionisanih tijela, navodi se u vladinom saopštenju objavljenom nakon sastanka vlade, prenosi Index. Vlada je tada zvanično odobrila nove sankcije koje je najavio šef japanske diplomatije na sastanku ministara vanjskih poslova grupe G7 prošle sedmice. 

"Japan je duboko zabrinut zbog mogućnosti korišćenja nuklearnog oružja tokom ruske invazije na Ukrajinu", kazao je Matsuno medijima, dodajući da će Japan nastaviti da podržava Ukrajinu. 

06:30 "Posljedice za Rusiju katastrofalne ako upotrijebi nuklearno oružje"

Savjetnik Bijele kuće za nacionalnu bezbjednost Džejk Saliven upozorio je da će posljedice za Rusiju biti katastrofalne ako upotrijebi nuklearno oružje u Ukrajini.

Dodao je da će SAD uvesti dodatne ekonomske sankcije protiv Rusije ako Kremlj sprovede do kraja svoj lažni referendum.

"Ako Rusija pređe ovu granicu, Sjedinjene Države će odlučno odgovoriti", rekao je u emisiji na NBC-ju.

"Posljedice će uključivati dodatne pojačane sankcije, uključujući sankcije subjektima i firmama izvan Rusije koji podržavaju rusku ratnu mašineriju, ove lažne referendume ili napore Rusije", rekao je Saliven. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR