14 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

25° / 15°

Srijeda

01.05.

22° / 13°

Četvrtak

02.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Turska još ne pušta Švedsku i Finsku u NATO

Svijet

Comments 0

Turska još ne pušta Švedsku i Finsku u NATO

Autor: Antena M

  • Viber

Zvanična Ankara je rekla da su Švedska i Finska učinile "pozitivne korake" u borbi protiv terorizma, što je bio uslov koji je postavila Turska da podupre njihov ulaz u NATO, ali kako bi trebalo učiniti više da bi zadovoljile zahtjeve Ankare, rekao je turski šef diplomatije.

"Nova vlada u Švedskoj odlučnija je nego prethodna i mi to prihvatamo sa zadovoljstvom. Oni su učinili zakonodavne promjene i sve to predstavlja pozitivne korake", rekao je ministar Mevlut Čavušoglu na konferenciji za novinare u Bukureštu, na marginama sastanka NATO-a.

Ministri vanjskih poslova Švedske, Finske i Turske sastali su se u utorak na marginama tog sastanka. No turski je ministar dodao da, bez obzira na "lijepe riječi i odlučnost" dvije nordijske zemlje, Turska još očekuje "konkretne mjere".

Turska optužuje Švedsku i Finsku za popustljivost prema Kurdskoj radničkoj stranci (PKK) i njenim saveznicima, poput Jedinica narodne zaštite (YPG), te blokira ulazak dviju nordijskih zemalja u Atlantski savez od maja.

Švedska i Finska aplicirale su za ulazak u NATO u svibnju, kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu.

Mađarska, osim Turske još jedina zemlja u NATO-u koja nije ratifikovala ulazak Švedske i Finske, rekla je da će to učiniti u prvom dijelu februara 2023., kazao je finski šef diplomacije Peka Hasvisto novinarima u srijedu u Bukureštu. Dodao je da Turska još nije odredila datum.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR