9 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 6°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

15° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Borbe u Soledaru i dalje traju, Berbok u iznenadnoj posjeti Harkovu

Izvor: EPA

Svijet

Comments 0

Borbe u Soledaru i dalje traju, Berbok u iznenadnoj posjeti Harkovu

Autor: Antena M

  • Viber
Pročitajte najvažnije informacije koje su obilježile 321. dan rata u Ukrajini.
20:32 Ukrajina tvrdi da borbe u Soledaru i dalje traju
Ukrajinske snage i večeras drže svoje borbene položaje u gradu Soledaru na istoku Ukrajine i odolijevaju masovnom ruskom napadu, izjavila je Hana Malijar, zamjenica ukrajinskog ministra odbrane.

Britansko ministarstvo odbrane ranije je saopštilo da su poslije četiri dana napredovanja ruske snage verovatno uspele da zauzmu veći dio grada ocijenivši da je to rijedak uspjeh za ruske trupe poslije niza ponižavajućih povlačenja u prošloj godini, prenosi Rojters.

"Teške borbe za Soledar se nastavljaju. Neprijatelj zanemaruje svoje teške gubitke i nastavlja aktivno da napada. Naši borci hrabro odolijevaju duž linije odbrane", izjavila je zamjenica ukrajinskog ministra odbrane Hana Malijar.
19:17 Zvaničnik SAD: Ukrajinski vojnici uskoro počinju obuku na Patriotu"
Neimenovani američki zvaničnik rekao je danas da će ukrajinski vojnici početi obuku na protivvazdušnim sistemima tipa "Patriot" narednih nedjelja u bazi u SAD. Zvaničnik, koji je želio da ostane anoniman, rekao da će obuka biti u bazi Fort Sil u Oklahomi, prenio je Rojters.

Ukrajinske trupe su prethodno prošle dio obuke u SAD, uključujući i upoznavanje sa dronovima "svičblejd".
18:11 Iznenadna posjeta: Berbok u Harkovu
Njemačka je obećala da će Ukrajini obezbijediti više oružja i pomoći joj da se pridruži Evropskoj uniji tokom posjete njene ministarke spoljnih poslova Ukrajini.

"Ovaj grad je simbol apsolutnog ludila ruskog agresorskog rata u Ukrajini i beskrajne patnje sa kojom se ljudi, posebno ovdje na istoku zemlje, svakodnevno suočavaju“, rekla je Berbok.

Njemačka je prošle nedjelje obećala da će poslati borbena vozila Marder u Ukrajinu kao dio povećane vojne podrške. Iako je Berbok obećala da će poslati još oružja danas, nije navela koje. Ona je rekla i da je važno ne izgubiti iz vida mjesto Ukrajine u Evropi i njenu želju da se pridruži EU.

"Mi kao vlada želimo da damo veoma konkretne ponude Ukrajini kako bismo postigli napredak u jačanju vladavine prava, nezavisnih institucija i borbi protiv korupcije", dodala je njemačka šefica diplomatije.
18:07 Ukrajina: Razotkrili smo više od 600 ruskih špijuna od početka rata
Ukrajina je razotkrila više od 600 ruskih agenata i špijuna od početka rata, tvrdi ukrajinska bezbjednosna služba. U ažuriranju na svom Telegram kanalu Služba bezbjednosti Ukrajine, poznata kao SBU, rekla je da je više od 340 počinitelja odvedeno na sud.

Dodaje se da su špijuni sprovodili obavještajne i subverzivne aktivnosti protiv Ukrajine. "Neki neprijateljski agenti pripremali su se za fizičku likvidaciju ministra obrane i šefa glavne uprave za obaveštajne poslove, kao i poznatog ukrajinskog aktivistu", navodi se u izvještaju.

"Bivši šef južnog grada Mikolajeva takođe je razotkriven. Nudio je dobrovoljno svoju pomoć neprijatelju prosleđujući podatke o vojnim zarobljenicima Ruske Federacije ruskim specijalnim službama", dodaje ukrajinska bezbjednosna služba.
17:30 Rusija obećava jačanje vojske
Ruski ministar odbrane obećao je izgraditi “dublji” arsenal oružja, ojačati avio-tehnologiju za bolje izbjegavanje protivvazdušne odbrane i poboljšati proizvodnju bespilotnih letjelica, nakon niza poniženja na ratištu u Ukrajini.

Otkako je Moskva poslala trupe u Ukrajinu 24. februara 2022. godine, nekada moćnu vojsku bivše velesile nadmudrila je i izmanevrirala manja ukrajinska vojska, koju podržavaju SAD i njegovi evropski saveznici.

Sukob se pretvorio u žestoki rat iscrpljivanja u kojem su ubijeni i ranjeni desetine hiljada vojnika s obje strane, kao i ukrajinski civili.
16:50 EU će uvesti nove sankcije Bjelorusiji
EU će uvesti nove sankcije Bjelorusiji jer nastavlja pritisak na Rusiju da prekine rat u Ukrajini, rekla je danas predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Obraćajući se novinarima u Briselu, šefica EU je rekla: "Istupićemo s novim sankcijama Bjelorusiji, odgovarajući na ulogu Bjelorusije u ovom ruskom ratu u Ukrajini."
14:46 EU i NATO za jačanje vojne pomoći Ukrajini
Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen zauzela se, nakon potpisivanja zajedničke deklaracije o saradnji NATO-a i Evropske unije, da se Ukrajini isporuče zapadni tenkovi i sva pomoć koja joj je potrebna za odbranu.

Glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel i predsjednica Komisije Ursula fon der Lajen potpisali su u sjedištu Sjevernoatlantskog saveza treću zajedničku deklaraciju o saradnji EU-a i NATO-a, prenosi Hina.

“Podržavam svu pomoć koja je potrebna Ukrajini”, odgovorila je Fon der Lajen na pitanje podržava li da se Ukrajini dostave zapadni tenkovi, poput njemačkih Leoparda 2 i britanskih Challengera 2.
13:47 Ruski ratni brod s hipersoničnim projektilima održao vježbe u Norveškom moru
Ruski ratni brod naoružan hipersoničnim krstarećim projektilima održao je vježbe u Norveškom moru, navodi rusko ministarstvo odbrane.
Ruski predsjednik Vladimir Putin poslao je prošle sedmice fregatu u Atlantski okean, što se protumačilo kao signal Zapadu da Rusija neće popustiti oko rata u Ukrajini.
12:56 Ukrajina: Pogodili smo ruski ratni brod na rijeci Dnjepar
"Uspješno smo pogodili ruski ratni brod na rijeci Dnjepar", objavilo je na Twitteru ukrajinsko Ministarstvo odbrane.
11:14 Podoljak: Zapadno oružje riješiće nekoliko problema
Mihajlo Podoljak, savjetnik šefa kabineta Volodomira Zelenskog, napisao je da zapadno oružje omogućuje Ukrajini da riješi nekoliko problema.

"Prvo, anuliraće se "vojna reputacija" Ruske Federacije. Drugo, ubrzaće se oslobađatnje teritorija i zatvaranje fronte na idućih nekoliko decenija. Treće, lokaliziraće se sukob na okupirana područja tako da neće biti širenja rata", napisao je.
09:45 Ukrajina je objavila novu procjenu ruskih žrtava
07:26 Zelenski pohvalio ukrajinske borce koji su odbili ruske napade u Soledaru

Predsjednik Ukrajine se nakon napada na grad udaljen tek 15-ak kilometara od Bahmuta obratio tamošnjim ukrajinskim borcima. Ukrajinske trupe uspjele su odbiti raniji pokušaj zauzimanja Soledara, ali se veliki broj plaćenika iz Vagnera brzo vratio.

"Neprijatelj je doslovno gazio preko leševa vlastitih vojnika koristeći masovnu artiljeriju, MLRS sisteme i minobacače", objavila je na Telegramu Hana Maljar, zamjenica ukrajinskog ministra obrane.

Rekla je da su napadači bili iz najboljih rezervi grupe Vagner, privatne vojske koju vodi Putinov saveznik Jevgenij Prigožin. Prigožin već mjesecima pokušava zauzeti Bahmut i Soledar po cijenu mnogih života s obje strane.

07:18 Mali grad nova je meta Vagnera

Krajem decembra ruske snage (prvenstveno ČVK Vagner) započele su ofanzivu na grad Soledar u Donjeckoj oblasti. Ta ofanziva je vezana za ofanzivu prema Bahmutu, jer se radi o dva grada koja su udaljena jedan od drugoga tek 15-ak km. Soledar je znatno manji grad od Bahmuta te je brojao oko 10.000 stanovnika prije rata, dok je Bahmut brojao oko 70.000.

Odmah nakon što je Vagner grupa započela ofanzivu, imala je minimalni, ali određeni uspjeh na tom pravcu. Zgrada škole u blizini lokalnog vijeća, koju druge jedinice nisu mogle zauzeti zadnja četiri mjeseca, stavljena je pod kontrolu ruskih snaga.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR