15 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

25° / 15°

Srijeda

01.05.

22° / 13°

Četvrtak

02.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Sud u Strazburu odlučio da može postupati po tužbama protiv Rusije

Izvor: EPA-EFE

Svijet

Comments 0

Sud u Strazburu odlučio da može postupati po tužbama protiv Rusije

Izvor: Beta

Autor: Antena M

  • Viber

Evropski sud za ljudska prava saopštio je da može suditi po tužbama koje su protiv Rusije podnijele Holandija i Ukrajina, a zbog navodnih kršenja ljudskih prava na istoku Ukrajine 2014. godine, uključujući obaranje malezijskog putničkog aviona MH17.

Avion je letio iz Amsterdama za Kuala Lumpur kada je 17. jula 2014. oboren iznad istočne Ukrajine, dok su vođene borbe između proruskih separatista i ukrajinskih snaga, što je prethodilo aktuelnom ratu u Ukrajini. Poginulo je svih 298 putnika i članova posade.

Tužbe su podnijete prije ruske invazije na Ukrajinu 24. februara 2022. godine, a odluka najvišeg evropskog suda sa sjedištem u Strazburu je značajan napredak u nastojanjima Holandije i Ukrajine da Rusiju učine odgovornom za njene akcije u Ukrajini i mogu otvoriti vrata za naknadu štete, ocjenjuje agencija Associated Press, a prenosi Beta.

Sud je saopštio da dokazi predstavljeni na ročištu prošle godine pokazuju da su počev od 11. maja 2014. godine oblasti pod kontrolom separatističkih pobunjenika bile “pod jurisdikcijom Ruske Federacije” i da je Moskva imala “značajan utjecaj na vojnu strategiju separatista” uključujući isporuke oružja, vršenje artiljerijskih napada na zahtjev pobunjenika i pružanje političke i ekonomske podrške.

Sud je također naveo da je predstavljeno dovoljno dokaza koji su prihvatljivi u smislu tvrdnji Ukrajine o kršenju ljudskih prava i u pogledu sa tim povezanog slučaja obaranja aviona MH17 po tužbi Holandije, a jedan manji broj dokaza nije bio prihvatljiv.

Ben Emerson, advokat koji je zastupao Ukrajinu na ročištu, ocijenio je da odluka suda “pokazuje da predsjednik (Rusije Vladimir) Putin ne može izbjeći dugačku ruku međunarodnog prava”.

Holandski zvaničnici pozdravili su odluku Evropskog suda za ljudska prava.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR