6 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

14° / 8°

Utorak

23.04.

10° / 9°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

10° / 6°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Putin ponovo prijeti Zapadu; Fon der Lajen: Nove sankcije Rusiji na godišnjicu rata u Ukrajini

Izvor: EPA

Svijet

Comments 0

Putin ponovo prijeti Zapadu; Fon der Lajen: Nove sankcije Rusiji na godišnjicu rata u Ukrajini

Autor: Antena M

  • Viber
344. je dan rata u Ukrajini. I sjutra na Portalu Antene M pratimo najvažnija dešavanja u Ukrajini.
21:40 Zelenski: Ovo je borba za slobodu, suverenitet i demokratiju

Predsjednik Ukrajine, Volodimir Zelenski je rekao da se budućnost EU „piše, upravo sada, u Ukrajini“ nakon sastanka sa liderima EU, uključujući i šeficu Evropske komisije Ursulu fon der Lajen, danas u Kijevu.

“Ovo je borba za slobodu, suverenitet i demokratiju”, naveo je Zelenski na Tviteru.
20:32 Putin zaprijetio da će Rusija, ne  samo tenkovima, odgovoriti Zapadu
Ruski predsjednik Vladimir Putin uporedio je rusku invaziju na Ukrajinu s borbom protiv nacističke Njemačke i zaprijetio da Rusija ima čime odgovoriti.
U govoru povodom obilježavanja 80. godišnjice završetka bitke za Staljingrad, Putin je povodom odluke Njemačke da pošalje tenkove Leopard u Ukrajinu, ocijenio da se istorija ponavlja.

"Oni koji se nadaju da će poraziti Rusiju na bojnom polju ne shvataju, čini se, da će moderni rat s Rusijom za njih biti vrlo drugačiji. Ne šaljemo naše tenkove na njihove granice, ali imamo čime odgovoriti. I to se neće završiti korištenjem oklopnih vozila. Svi to moraju razumjeti", zaprijetio je ruski predsjednik. 
 
19.55 Fon der Lajen: Rusija mora da odgovara pred sudovima za svoje zločine

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen najavila je da će Evropska unija stvoriti koordinacioni centar u Hagu za prikupljanje dokaza o ruskim zločinima.

“Rusija mora da odgovara pred sudovima za svoje gnusne zločine“, rekla je predsjednica EK Ursula fon der Lajen.
16:13 Rusi opet gađali civilne ciljeve, ima ranjenih
Najmanje pet civila je danas ranjeno ruskim raketama koje su pogodile stambene zgrade, dječju kliniku i školu u Kramatorsku na istoku Ukrajine, po drugi put u 24 sata, saopštili su ukrajinski zvaničnici.

Regionalni guverner Pavlo Kirilenko napisao je na Telegramu da je Kramatorsk "ponovo razoren eksplozijama" i da su "Rusi izvršili još dva raketna udara".
15:08  Fon der Lajen: Nove sankcije Rusiji na godišnjicu rata u Ukrajini

Evropska unija (EU) uvešće nove sankcije Rusiji na prvu godišnjicu rata protiv Ukrajine, izjavila je u četvrtak predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

“S našim partnerima iz G7 ćemo uvesti dodatnu gornju granicu cijena ruskih naftnih derivata. Do 24. februara, tačno godinu od početka invazije, cilj nam je da uspostavimo deseti paket sankcija”, rekla je Fon der Lajen na zajedničkoj konferenciji za novinare s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim u Kijevu.

Kazala je da Rusija već plaća “tešku cijenu” za svoj rat protiv Ukrajine, jer samo trenutna granica cijena izvoza nafte Moskvu košta 160 miliona eura (176 miliona dolara), prema procjenama EU-a.

Fon der Lajen i 15 članova Evropske komisije otputovali su u četvrtak u Kijev, glavni grad Ukrajine, na razgovore s vladom uoči samita EU – Ukrajina.

Samit će se održati u petak, a njemu će prisustvovati zvaničnici EU.

“Naše prisustvo u Ukrajini danas daje vrlo jasan signal. Cijela Evropska unija je u ovome s Ukrajinom na duge staze. Zalagaćemo se za Ukrajinu kao što se zalažemo za osnovna prava i poštovanje međunarodnog prava”, rekla je Fon der Lajen.

EU je uvela devet paketa sankcija protiv Rusije.
13:15 Lavrov: Amerika je direktno uključena u eksplozije na Sjevernom toku

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao da je SAD direktno umiješan u eksplozije kojima su teško oštećeni naftovodi Sjeverni tok 1 i Sjeverni tok. Za tu tvrdnju nije iznio nikakve dokaze. Za tu sabotažu je predsjednik Vladimir Putin ranije prvenstveno okrivio Veliku Britaniju.

12:34 Dva nova raketna udara na Kramatorsk

U istočnom ukrajinskom gradu Kramatorsku odjeknule su još dvije glasne eksplozije ruskih raketa, objavio je lokalni zvaničnik. U objavi na svom Telegram kanalu, šef vojne regionalne administracije Donjecka Pavlo Kirilenko rekao je da se "područje zatreslo od eksplozija".

Nove eksplozije odjeknule su nakon što je sinoć u ruskom raketnom udaru na stambenu zgradu u Kramatorsku ubijeno troje ljudi, a 20 ih je povrijeđeno. "Rusi su lansirali još dva raketna udara, opet u centru grada, kod rezidencijalnih grada", objavio je Kirilenko. 

Objavio je kako ima ranjenih civila, dodavši kako će kasnije danas objaviti dodatne detalje.

12:06 Rusija bi mogla spriječiti zvaničnike da odlaze na godišnji u inostranstvo

Ruski zakonodavci će raspravljati o zahtjevu Jevgenija Prigožina, osnivača zloglasne plaćeničke grupe Vagner, po kojem bi se zvaničnicima zabranilo korištenje godišnjih odmora u inostranstvu tokom rata, javlja Sky News.

Prigožin, jedan od najbližih saveznika ruskog predsjednika Vladimira Putina, rekao je da je neprihvatljivo da zvaničnici i parlamentarci odlaze na godišnje odmore u zemlje koje su "neprijateljski raspoložene prema Rusiji". Lokalni mediji javljaju da je Vasilij Piskarjov, šef odbora za sigurnost i borbu protiv korupcije u donjem domu ruskog parlamenta, rekao da će zakonodavci "provjeriti treba li napraviti izmjene zakona" na tragu prijedloga šefa Vagnera.

"Ova inicijativa zasigurno zaslužuje našu pažnju", rekao je Piskarjov novinarima, a prenosi ruska režimska agencija TASS. Prigožin je zahtjev iznio u pismu Piskarjevu, kojeg je objavio Vagner.

11:45 Požar na okupiranom Krimu, najmanje sedam mrtvih u dvospratnici

Najmanje sedam ljudi poginulo je u požaru na Krimu nakon što je plamen zahvatio privremeni smještaj u kojem su smješteni građevinski radnici, rekli su danas proruski zvaničnici.

Pozivajući se na lokalna tijela vlasti, državna novinska agencija TASS rekla je da je požar koji je izbio tokom noći na četvrtak u predgrađu grada Sevastopolja rezultat kratkog spoja na električnom uređaju. Rusija je anektirala Krim od Ukrajine 2014., a Kijev je rekao da ga namjerava vratiti.

Mihail Razvožajev, guverner kojeg je postavila Rusija, rekao je da je požar izbio u dvospratnoj spavaonici u kojoj su smješteni građevinski radnici za autoput Tavrida, novu cestu koja povezuje krimske gradove Sevastopolj i Simferopolj.
11:02 Lavrov zlokobno nagovijestio rusku akciju na godišnjicu invazije

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov poslao je zlokobnu poruku o prvoj godišnjici ruske invazije na Ukrajinu, koja će biti obilježena 24. februara. Lavrov je ustvrdio da Rusija planira da zasjeni pro-ukrajinske događaje koji će na godišnjicu invazije biti organizovani u gradovima zemalja saveznica Ukrajine širom svijeta.

Ruski šef diplomatije rekao je u razgovoru za državnu televiziju da ruske diplomate "rade na nečemu što će osigurati da najavljeni događaji u New Yorku i drugdje neće biti jedini koji će zaokupiti pažnju svijeta", ali nije iznio nikakve dodatne detalje.

Njegova izjava stiže nakon što je ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov sugerisao da bi ruske snage mogle pokrenuti novu ofanzivu u Ukrajini na simbolični datum kao što je 24. februar. Lavrov je u intervjuu rekao da će Rusija "iz trenutne situacije izaći još jača i sposobnija da se odbrani".

10:09 Rijedak potez Austrije: Protjeruju četvori ruskih diplomata

Četvoro ruskih diplomata, od kojih su dvojica akreditovana pri UN-u u Beču, biće protjerana iz Austrije, objavilo je danas ministarstvo vanjskih poslova. Oni su djelovali "na način koji nije usklađen s njihovim diplomatskim statusom", kaže se u saopštenju.

"Navedene osobe pozvane su da napuste austrijsku teritoriju najkasnije do 8. februara", dodaje vlada, bez navođenja što im se konkretno stavlja na teret. Protjerivanje diplomata vrlo je rijetko u Austriji, neutralnoj zemlji koja je prije ruske invazije na Ukrajinu bila bliska Moskvi.

09:42 Lavrov: Želimo da rat završi, ali odgovorićemo na slanje zapadnog oružja

Rusija želi da se sukob u Ukrajini okonča, ali će odgovoriti na slanje zapadnog oružja Kijevu, rekao je danas ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov. Prema njegovim riječima, ruske snage će na slanje zapadnog oružja velikog dometa Ukrajini reagovati potiskivanjem ukrajinskih snaga dalje od svojih granica.

Na taj način Rusija planira stvoriti, prema Lavrovljevim riječima, "sigurnu tampon zonu". U intervjuu za rusku državnu televiziju Lavrov je rekao da bi "svi htjeli da se sukob u Ukrajini okonča, ali zapadna podrška Kijevu igra važnu ulogu u načinu na koji će se postaviti Rusija".

Podsjetimo, Rusija je pokrenula invaziju na Ukrajinu 24. februara prošle godine, a Zapad je na pokretanje rata odgovorio slanjem oružja i novca Ukrajini kako bi se mogla odbraniti. 

09:10 Vagnerov prebjeg: Želim se izviniti Ukrajincima

Jedan od bivših zapovjednika ruske plaćeničke grupe Vagner, koji je pobjegao u Norvešku, za Reuters je rekao da se želi izviniti jer je učestvovao u borbama u Ukrajini, dodavši da progovara kako bi pomogao dovesti počinitelje zločina pred lice pravde.

Anrej Medvedev, koji je prešao rusko-norvešku granicu 13. januara, kaže da je svjedočio ubijanju i zlostavljanju ruskih zatvorenika koji su se u redovima Vagnera borili protiv Ukrajinaca. Tvrdi da je granicu prešao penjući se preko ograde s bodljikavom žicom te izbjegavanjem pograničnih patrola s psima. Navodi da je čuo da su pogranični čuvari pucali dok je trčao kroz šumu i preko zamrznute rijeke koja je na granici Rusije i Norveške.

26-godišnji Medvedev sad traži azil u Norveškoj.

"Mnogi smatraju da sam gad, kriminalac i ubica. Prije svega se želim izviniti Ukrajincima. Iako ne znam kako će to biti primljeno, želim reći da mi je žao", rekao je za Reuters.

08:35 Najviši zvaničnici EU stižu u Kijev

Sjutra će se u Kijevu održati samit EU, prvo takvo okupljanje najviših zvaničnila Evropske unije od početka ruske invazije. Tim povodom danas i sjutra u Kijev će stići više od 10 visokih zvaničnika EU, među kojima predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen i predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel.

Na samitu će se raspravljati o slanju dodatnog oružja i novca Ukrajini, jačanju pristupa ukrajinskih proizvoda evropskom tržištu, pomaganju Ukrajini da pokrije potrebe za energijom, uvođenju novih sankcija Rusiji, odgovornosti ruskih čelnika za rat i mogućnosti da se evropska zona bez naplate rominga proširi i na Ukrajinu, javlja Guardian.

No, u isto vrijeme će želja Ukrajine za brz ulazak u Evropsku uniju ostati neuslišena. Naime, ne samo da EU od Ukrajine očekuje više anti-korupcijskih mjera, nego i nije voljna u svoje članstvo primiti zemlju u kojoj bukti najveći oružani sukob od Drugog svjetskog rata.

Ukrajinski premijer Denis Šmihal nedavno je rekao kako Ukrajina želi ući u EU u naredne dvije godine, ali to se po svemu sudeći neće dogoditi još najmanje pet godina, a vjerovatno i duže.

07:22 Rusija planira novu ofanzivu za 24. februara, kaže ukrajinski ministar odbrane

Ukrajinski ministar odbrane upozorio je da Rusija priprema novu ofanzivu koja bi mogla početi već 24. februara, na prvu godišnjice ruske invazije.

07:00 Rusi raketom uništili stambenu zgradu na istoku Ukrajine. Ubili najmanje troje ljudi

Ruska raketa uništila je, kasno sinoć, stambenu zgradu u gradu Kramatorsku na istoku Ukrajine. Najmanje tri osobe poginule su, a sedam ih je povrijeđeno, rekao je regionalni guverner Pavlo Kirilenko.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR