6 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

14° / 8°

Utorak

23.04.

10° / 9°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

10° / 6°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Smijenjen ministar odbrane Ukrajine; EU zabranila ruski dizel

Svijet

Tag Video
Comments 2

Smijenjen ministar odbrane Ukrajine; EU zabranila ruski dizel

Autor: Antena M

  • Viber

347. je dan ruske invazije na Ukrajinu je za nama. Dešavanja u toj zemlji i danas mogli ste da pratite iz sata u sat na našem portalu.

22:48 EU zabranila ruski dizel

Evropska zabrana uvoza rafiniranih naftnih proizvoda iz Rusije kao što su dizel i benzin stupila je danas na snagu.

Po podacima Eurostata, Rusija je u oktobru izvezla u EU dizela i benzina u vrijednosti većoj od 2.3 milijardi eura. Samo Njemačka kupila je više od četvrtine ukupne količine uvezenih ruskih naftnih derivata, prenosi The Brussels Times.

Embargo je dogovoren u junu u sklopu šestog paketa sankcija Rusiji zbog invazije na Ukrajinu.

21:46 Smijenjen ministar odbrane Reznikov

Oleksij Reznikov više nije ministar odbrane Ukrajine. Kako je večeras objavio AFP, zamijeniće ga dosadašnji direktor vojne obavještajne agencije Kirilo Budanov.

Večeras je ukrajinski list Pravda objavio kako je stranka ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog Sluga naroda, ujedno i najveća ukrajinska stranka, objavila da će glasati za smjenu Reznikova. Tu informaciju je na Facebooku objavila Marijana Bezuhla, zamjenica šefa odbora ukrajinskog parlamenta za nacionalnu sigurnost, odbranu i obavještajne službe. 

Iako su ranije danas ukrajinski mediji spekulirali kako bi Reznikov nakon smjene mogao postati ministar pravosuđa, odlučeno je da ministar pravosuđa Denis Maliuska ostaje na svojoj funkciji.

18:57 Zelenski: Platformom United24 prikupljeno 278 miliona dolara za pomoć Ukrajini

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski saopštio je da je 278 miliona američkih dolara prikupljeno putem Vladine platforme "United24" za prikupljanje sredstava.

Napominjući da je platforma aktivna više od devet mjeseci, Zelenski je rekao da je prikupljenim sredstvima za sada kupljeno oko 150 generatora koji su već isporučeni medicinskim ustanovama u Ukrajini.

Humanitarnu platformu "United24" pokrenuo je upravo Zelenski prošlog maja kako bi prikupio sredstva za podršku Kijevu u ratu protiv Rusije.

Ukrajinski predsjednik je rekao da će sredstva iz inicijative biti usmjerena na područja kao što su odbrana i deminiranje, humanitarna i medicinska pomoć, te obnova Ukrajine.

18:41 Objavljen snimak navodnih srpskih dobrovoljaca u Ukrajini: O ratu zavisi i Kosovo

17:00 Ukrajina: Rusi regrutuju osuđene žene kako bi učestvovale u ratu

Ruske snage regrutuju osuđenice iz kaznenih kolonija u okupiranim regijama Ukrajine kako bi pomogle u njihovim ratnim aktivnostima, navodi se u izvještaju ukrajinske vojske.

"Kako bi nadoknadio gubitke u ljudstvu, neprijatelj pokušava privući osuđene žene da učestvuju u ratu. Okupatori su unutar sedam dana regrutovali oko 50 žena iz popravne kolonije grada Snižne na privremeno okupiranom području Donjecke oblasti. Dobili smo informacije da su ih poslali na teritoriju Ruske Federacije na obuku", stoji u izvještaju, a prenosi Sky News.

15:17 U raketnom napadu na zgradu u Harkovu ranjene tri osobe

Najmanje tri osobe ranjene su u jutrošnjem raketnom napadu na stambenu zgradu u regiji Harkov na istoku Ukrajine, prenose mediji. 

13:41 ISW: Rusija priprema ofanzivu na Bahmut, nema dovoljno trupa za Zaporožje 

Rusija koncentriše trupe i vojnu opremu kako bi pokrenula snažnu ofanzivu oko Bahmuta i regije Lugansk, objavio je think-tank Institut za proučavanje rata (ISW).

Analitičari ISW-a rekli su da su pokušaji da se okruži Bahmut spriječili Rusiju da okupi trupe potrebne za napad na Zaporožje s istoka, prenio je Index. 

12:31 Britansko ministarstvo odbrane: Bahmut je sve izolovaniji

Ministarstvo odbrane Ujedinjenog Kraljevstva objavilo je svoje najnovij izvještaj o krizi u Ukrajini. Navodi se da je tokom prošle sedmice Rusija nastavila s "malim pomacima" u svom pokušaju da opkoli grad Bahmut.

Kaže da su dvije glavne ceste u grad za ukrajinske branitelje vjerovatno ugrožene direktnom vatrom, nakon ruskog napredovanja. Izvještaj takođe navodi da su Wagnerove paravojne snage ove sedmice vrlo vjerovatno zauzele podređenu rutu koja povezuje Bahmut s gradom Siversk.

11:28 Ukrajinski ministar odbrane podnosi ostavku?

Ukrajinski mediji navode da će sljedeće sedmice ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov napustiti svoju dužnost, a umjesto njega će ministarstvo vjerovatno voditi Kirilo Budanov, šef Obavještajne službe Ukrajine (DUI).

Navodno predsjednički tim trenutno razmatra gdje prebaciti Reznikova jer "niko u kancelariji predsjednika ne sumnja da on treba ostati u timu". Reznikov bi navodno mogao biti postati ministar pravosuđa. Prema Ukrajinskoj pravdi, sadašnji ministar pravosuđa Denis Maliuska mogao bi postati ambasador u nekoj evropskoj zemlji.

10:15 Šef Wagnera: Nije istina da Ukrajinci bježe iz Bahmuta, bore se za svaku kuću

Zapovjednik Wagnera, ruske plaćeničke grupe, rekao je danas da se vode žestoke borbe u sjevernim dijelovima ukrajinskoga grada Bahmuta, koji je sedmicama u fokusu ruskih snaga.

Prigožin je rekao da nisu tačni izvještaji ruskih medija da ukrajinske snage napuštaju Bahmut te da se one očito "bore do kraja". "U sjevernim četvrtima vode se žestoke borbe za svaku ulicu, svaku kuću, svako stubište", dodao je.

08:27 Zelenski oduzeo državljanstvo bivšim političarima: Čistimo zemlju od ruskog uticaja

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski oduzeo je juče državljanstvo nekolicini bivših uticajnih političara u posljednjem od koraka za "čišćenje" zemlje od proruskih uticaja.

"Danas sam potpisao relevantne dokumente kako bih preduzeo još jedan korak u zaštiti i čišćenju naše zemlje od onih koji su na strani agresora", rekao je Zelenski tokom noćnog videoobraćanja.

Zelenski im nije želio navesti imena, ali je rekao da imaju dvojno rusko državljanstvo.

07:05 Objavljen snimak ostataka pozorišta u Mariupolju

Ukrajinsko ministarstvo odbrane objavilo je snimak ostataka pozorišta u Mariupolju. 

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

crni

Pametno ! Trebali bi i mi u CG svim izdajnicima koi rade u interesu drugih drzava oduzeti pasose i zabraniti da se bave politickum . Jedino tako mozemo sprijeciti dalje urusavanje drzave .

Pile

I mi cemo morati isto, pocev od Spaica