19 °

max 27 ° / min 17 °

Utorak

21.05.

27° / 17°

Srijeda

22.05.

21° / 14°

Četvrtak

23.05.

22° / 13°

Petak

24.05.

22° / 14°

Subota

25.05.

24° / 14°

Nedjelja

26.05.

25° / 16°

Ponedjeljak

27.05.

25° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Moldavska predsjednica: Putin hoće da destabilizuje Moldaviju, planira da za to angažuje i državljane Crne Gore

Izvor: EPA-EFE/DUMITRU DORU

Svijet

Comments 1

Moldavska predsjednica: Putin hoće da destabilizuje Moldaviju, planira da za to angažuje i državljane Crne Gore

Izvor: CdM

Autor: Antena M

  • Viber

Moldavske obavještajne službe saopštile su da su otkrile destabilizujuće aktivnosti, nakon što je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski prošle nedjelje rekao da je otkrio ruski plan u vezi sa tom bivšom sovjetskom republikom.

Kremlj namjerava da destabilizuje situaciju u Moldaviji „protestom i uzimanjem talaca“, saopštila je danas moldavka predsjednica Maja Sandu, prenosi Stiri.md.

Sandu je istakla da se između ostalog došlo do saznanja da se za realizaju plana Moskve u Moldaviji planira angažovanje državljana Rusije, Bjelorusije, Srbije i Crne Gore.

“Izjave predsjednika Volodimira Zelenskog o planovima Ruske Federacije da destabilizuje Republiku Moldaviju potvrdile su naše institucije. Plan Rusije da preduzme subverzivna dejstva na teritoriji naše države nije nov, pokušaji destabilizacije postojali su i prošle jeseni, samo što nisu postigli cilj intervencijom naših bezbjednosnih institucija. Policija i SIS su od oktobra do decembra intervenisali u nekoliko slučajeva organizovanja kriminalnih elemenata i zaustavili pokušaje“, rekla je Sandu na današnjoj konferenciji za novinare.

U vezi sa dokumentima na koje se Zelenski pozivao, Maja Sandu je napomenula da oni sadrže informacije o koracima koje će Kremlj preduzeti da destabilizuje situaciju u Moldaviji.

„Na jesen je fokus bio na energetskoj krizi koja je trebalo da izazove veliko nezadovoljstvo stanovništva i izazove nasilne proteste. U planu za naredni period su akcije sa angažovanjem diverzanata sa vojnom obukom, kamufliranih u civile, koji će sprovoditi nasilne akcije, napade na pojedine državne zgrade i uzimanje talaca. Nasilnim akcijama, maskiranim takozvanim protestima opozicije, mogli bi da izazovu promjenu vlasti u državi”, upozorila je ona.

Sandu je, istovremeno, navela da dokument sadrži konkretne lokacije i akcije koje bi se odvijale.

„Plan podrazumijeva uključivanje ljudi izvan zemlje za nasilne akcije. Dokument sadrži pravila za ulazak na teritoriju Moldavije za državljane Rusije, Bjelorusije, Srbije i Crne Gore. Državne institucije rade na sprečavanju ovih izazova”, naglasila je ona.

Sandu je zatražila da državne institucije, a posebno institucije bezbjednosti i javnog reda budu maksimalno angažovane.

“Parlament Moldavije mora da usvoji, što je prije moguće, nacrte zakona koji će obavještajna služba Moldavije SIS-u i Tužilaštvu obezbijediti neophodna sredstva za efikasniju borbu protiv rizika po bezbjednost zemlje. Svi oni koji učestvuju u ovim akcijama usmjerenim protiv države Moldavije – spoljni elementi, članovi političkih partija i kriminalnih grupa – i svi koji ih štite moraju da odgovaraju”, izjavila je Sandu.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je u Savjetu Evrope izjavio da je došao u posjed tajnih dokumenata, opisujući kako Rusija želi da promijeni vlast u Moldaviji.

Kasnije je obavještajna služba Moldavije potvrdila da je otkrila destabilizujuće aktivnosti Rusije prema Moldaviji.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Sve vi cvjetalo

Ne boj se, ovi ovdasnji su aperisani...