9 °

max 13 ° / min 8 °

Četvrtak

18.04.

13° / 8°

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

15° / 7°

Nedjelja

21.04.

10° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

14° / 8°

Utorak

23.04.

21° / 7°

Srijeda

24.04.

20° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Putin: Rasporedićemo nuklearno oružje u Bjelorusiji; Zelenski: Nisam dobio mirovni prijedlog od Kine

Izvor: EPA-EFE

Svijet

Tag Gallery
Comments 0

Putin: Rasporedićemo nuklearno oružje u Bjelorusiji; Zelenski: Nisam dobio mirovni prijedlog od Kine

Autor: Antena M

  • Viber

394. je dan ruske invazije na Ukrajinu.

I danasste  pratili najvažnija dešavanja:

21:30 Poljski premijer: Uskoro novi paket evropskih sankcija Rusiji

Premijer Poljske Mateuš Moravjecki kazao je danas da očekuje da će Evropska unija usvojiti novi paket sankcija Rusiji.

On je kazao kako će se 11. runda sankcija dogoditi, uprkos tome što dio članica osjeća 'zamor' i da vjeruje da će to biti za dva mjeseca.

19:20 Putin: Nuklearno oružje biće raspoređeno u Bjelorusiji
 

Moskva i Minsk su se dogovorili da postave taktičko nuklearno oružje na teritoriji Bjelorusije, izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin u intervjuu televiziji Rusija 24.

On je, kako prenosi Blic, precizirao da će izgradnja skladišnog objekta biti završena 1. jula i najavio da će rasporediti oružje bez kršenja obaveza iz sporazuma START.

17:20 Erdogan Putinu: Sukob Rusije i Ukrajine riješiti razgovorima što prije

Ankara smatra da je važno da se sukob između Rusije i Ukrajine riješi razgovorima što prije, rekao je danas predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu tokom telefonskog razgovora, prenio je TASS.

Ankara je u više navrata dolazila na ideju da posreduje u pregovorima između Rusije i Ukrajine, a takođe je bila domaćin razgovora ruske i ukrajinske delegacije.

16:55 SAD podigao optužnicu protiv Rusa zbog špijuniranja

Američke vlasti saopštile su da je podignuta optužnica protiv ruskog državljanina Sergeja Čerkasova, koji se trenutno nalazi u pritvoru u Brazilu, zbog špijuniranja za rusku obavještajnu službu i umiješanosti u krivična djela u SAD-u u vezi sa malverzacijama sa vizama i bankovnim prevarama.

Američko ministarstvo pravde je navelo da je Čerkasov (37), ruski državljanin, koji je djelovao kao ilegalni agent ruske obavještajne službe RIS pod brazilskim pseudonimom, optužen da je počinio i prevare u vezi sa vizama, kao i bankovne i druge prevare, prenio je TASS.
 
15:45 Zelenski: Nisam dobio mirovni prijedlog od Sija

Volodimir Zelenski kaže da nije dobio prijedlog za posredovanje u miru između Ukrajine i Rusije od Kine.

Zelenski je za Japan News rekao da je diplomatskim kanalima dao "direktne poruke" da želi razgovarati s kineskim čelnikom Si Đinpingom, ali nije dobio odgovor.

“Iz Kine nisam dobio prijedlog za posredovanje. Nisam dobio prijedlog da se nađemo", rekao je.

14:26  Razgovarali Erdogan i Putin

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogfan telefonski je razgovarao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i zahvalio mu na "pozitivnom stavu" vezano uz produženje crnomorskog sporazuma o žitu, saopštilo je tursko predsjedništvo.

Dvojica čelnika razgovarala su, kako se navodi, o koracima za poboljšanje tursko-ruskih odnosa i razvoju događaja u vezi s ratom u Ukrajini, te da je Erdogan izrazio važnost okončanja sukoba između Rusije i Ukrajine kroz pregovore što je prije moguće.

12:43 Objavljene fotografije oštećenja u Kramatorsku nakon udara ruskog projektila

Gradonačelnik Kramatorska Oleksandr Hončarenko objavio je fotografije za koje navodi kako pokazuju posljedice ruskog raketnog napada na taj grad u oblasti Donjeck.

Zasad nema izvještaja o žrtvama.

12:20 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je da Oružane snage Ukrajine još ne mogu da pokrenu kontraofanzivu, koja je bila planirana za proljeće, ističući da su Kijevu potrebni municija i borbeni avioni.

"Ne možemo još da počnemo", rekao je Zelenski u intervjuu za japanski list Jomuri, prenosi Unian.

On je priznao da je situacija na istoku Ukrajine „loša“, uglavnom zbog nedostatka municije.

"Čekamo municiju od naših partnera", rekao je Zelenski. 

10:49 Britanci: Ruski napad na Bahmut uglavnom je zaustavljen

Ruski napad na Bahmut je uglavnom zaustavljen, kaže Ministarstvo obrane Velike Britanije u svom novom obavještajnom izvještaju. 

"To je vjerovatno prvenstveno rezultat ekstremnog iscrpljivanja ruskih snaga. Ukrajina je takođe pretrpjela velike gubitke tokom obrane", navode Britanci.

Ministarstvo je saopštilo da je situacija u Rusiji vjerovatno pogoršana "napetostima između ruskog Ministarstva odbrane i Vagner grupe, jer oboje daju vojnike za borbe u Bahmutu."

08:20 ISW: Moguća protivofanziva Ukrajine izaziva zabrinutost kod Rusa

Akteri u ruskom informacionom prostoru spremaju se za očekivanu ukrajinsku protivofanzivu, objavio je Institut za proučavanje rata u najnovijem izvještaju o ratu u Ukrajini.

Prema ISW-u "čini se da ruski informacioni prostor reaguje na usporavanje ruskih operacija i potencijal da Ukrajina ponovo preuzme inicijativu prati sa znatnom zabrinutošću."

08:14 Bajden: Kina još nije pružila pojačanu vojnu podršku Rusiji

Američki predsjednik Džozef Bajden rekao je da uprkos znakovima da Kina razmatra pojačanu vojnu podršku Rusiji, ta zemlja to još nije sprovela u djelo. 

"Ne znači da neće, ali još nijesu", rekao je Bajden tokom konferencije za novinare u Otavi, gdje se sastao s kanadskim premijerom. 

07:05 Sedmoro djece vraćeno s okupiranog Krima

Sedmoro djece iz Ukrajine vraćeno je porodicama nakon što su prisilno odvedena na Krim koji je pod ruskom okupacijom, javljaju iz hersonske uprave.

"Sedmoro djece iz Hersonske oblasti koji su gotovo šest mjeseci bili odvojeni od svojih porodica, konačno su stigli u svoju zemlju oslobođenu od neprijatelja", stoji u saopštenju. 

Dok je ukrajinska vojska prošle jeseni napredovala u Hersonu, lokalni ruski zvaničnici su vršili pritisak na porodice da pošalju svoju djecu na okupirani Krim, gdje su rekli da će biti sigurnija, prenosi Index. 

07:02 Rusija: Slovačka slanjem MiG-ova Ukrajini prekršila sporazum

Rusija je optužila Slovačku za kršenje sporazuma zbog slanja borbenih aviona sovjetske proizvodnje MiG-29 u Ukrajinu.

Slovačka, prema sporazumu potpisanom 1997. nije smjela poslati avione drugoj zemlji bez pristanka Rusije, poručila je savezna služba za vojno-tehničku saradnju u Moskvi, prenosi Hina. 

Ruske vlasti su rekle da je riječ o "neprijateljskom činu" i da je Bratislava prekršila međunarodne obaveze uređene ugovorom koji je objavljen na stranici ruskog Ministarstva vanjskih poslova.

Slovačko rukovodstvo, koje se suočava i s kritikama opozicije zbog slanja aviona, još nije javno reagovalo na optužbe Moskve, koje je ranije iznijela i ruska ambasada u zemlji.

Slovačka je poslala četiri letjelice Ukrajini, a dodatnih devet će poslati "tokom narednih nekoliko sedmica", reklo je Ministarstvo odbrane za njemačku agenciju dpa.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR