10 °

max 15 ° / min 9 °

Srijeda

24.04.

15° / 9°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

17° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 11°

Ponedjeljak

29.04.

25° / 14°

Utorak

30.04.

25° / 16°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ukrajina najavila ofanzivu na proljeće, iz Moskve odgovaraju najnovijom prijetnjom

Izvor: EPA/EFE

Svijet

Comments 0

Ukrajina najavila ofanzivu na proljeće, iz Moskve odgovaraju najnovijom prijetnjom

Autor: Antena M

  • Viber

Sjutra je 394. je dan ruske invazije na Ukrajinu. I danas ste na našem portalu pratili najvažnije informacije:

23:02 Ukrajina najavila protivofanzivu, Moskva nastavlja sa prijetnjama

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski od Evropske unije zatražio je hitnu dostavu oružja i municije. U suprotnom će, tvrdi, rat trajati godinama. Komandant ukrajinskih kopnenih snaga izjavio je da posljednja ruska ofanziva usporava i najavio veliku proljećnu protivofanzivu. Iz Moskve odgovaraju najnovijom prijetnjom: ako Ukrajinci pokušaju zauzeti Krim, Rusija će odgovoriti svim naoružanjem koje ima.

Rusi, čini se, trpe sve veće gubitke. Za svakog ubijenog Ukrajinca na terenu ubijeno je pet, šest, sedam Rusa, kaže bivši američki ministar obrane Mark Esper.

U više od godinu dana ruske agresije život je izgubilo gotovo 8 i pol hiljada civila.

17:25 Medvedev: Spremamo odgovor Ukrajincima

Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev rekao je da se Moskva priprema za ukrajinsku protivofanzivu, dok Kijev tvrdi da su ruske snage "na izdisaju".

“Oni (ukrajinska strana) se pripremaju za ofanzivu, to svi znaju. Naš glavni štab to računa i priprema vlastita rješenja”, rekao je Medvedev u petak u intervjuu ruskim medijima.

Medvedev, koji je zamjenik predsjedavajućeg Putinovog vijeća za bezbjednost, nadalje je upozorio da je Moskva spremna upotrijebiti "apsolutno svako oružje" ako Ukrajina pokuša vratiti poluostrva Krim koji je Rusija anektirala 2014.

16:14 UN optužuje Ukrajince i Ruse za strijeljanje ratnih zarobljenika

Ujedinjene nacije su optužile ukrajinske i ruske snage za strijeljanje desetine ratnih zarobljenika u ruskoj invaziji na Ukrajinu.

"Krajnje smo zabrinuti zbog strijeljanja 25 ruskih ratnih zarobljenika i civila izvan borbe" i "15 ukrajinskih ratnih zarobljenika", rekla je Matilda Bogner, zvaničnica UN-ove misije za praćenje ljudskih prava u Ukrajini.

Po riječima Bogner, UN je dokumentovao ukrajinska smaknuća Rusa, "nerijetko počinjena odmah nakon zauzimanja na ratištu". UN je upoznat s pet istraga koje vodi Kijev, a obuhvataju 22 žrtve, ali "nemamo informacija o bilo kakvu kaznenom progonu počinilaca tih zločina", dodala je.

Kad je posrijedi strijeljanje 15 ukrajinskih ratnih zarobljenika koje su počinile ruske snage "odmah nakon njihova zarobljavanja", 11 ih je počinila ruska paravojna skupina Vagner, rekla je još zvaničnica UN-a.

Ukrajina i Rusija se međusobno optužuju za loše postupanje sa zarobljenicima.

14:34 Ukrajinci tvrde da su juče ubili preko 1000 ruskih vojnika

12:34 Kijev najavljuje veliki preokret: Rusi imaju teške gubitke, nokautirali smo Wagner

Ruske snage su iscrpljene u Bahmutu i uskoro bi mogla biti pokrenuta ukrajinska kontraofanziva, rekao je jedan od najviših kijevskih generala, dajući nadu u malo vjerovatan preokret u opkoljenom gradu.

Oleksandr Sirski, zapovjednik ukrajinskih kopnenih snaga, objavio je na svom Telegram kanalu da "Rusi gube značajne snage u Bahmutu i ponestaje im energije".

12:30 Estonija protjerala ruskog diplomata zbog "podrivanja sigurnosti" i "širenja propagande"

Estonija je protjerala ruskog diplomatu koji je radio u moskovskoj ambasadi u Tallinnu, rekli su zvaničnici.

U saopštenju je estonsko ministarstvo vanjskih poslova reklo da je zaključilo da diplomata "širi propagandu" koja opravdava rusku vojnu akciju.

10:52 Najmanje sedam mrtvih u noćnom ruskom granatiranju

Najmanje sedam ljudi ubijeno je tokom noći u ruskom granatiranju u sjevernoj i istočnoj Ukrajini, rekli su regionalni zvaničnici. Službe za hitne slučajeve saopštile su da je pet civila sinoć ubijeno u Kostiantinivki u istočnoj regiji Donjecka.

Kancelarija predsjednika Volodimira Zelenskog saopštila je da je dvoje ubijeno, a sedam ranjeno nakon intenzivnog granatiranja Bilopillije u sjevernoj regiji Sumi.

10:51 Medvedev: Rusija ne planira ući u direktan sukob s NATO-om

Rusija ne planira ući u direktan sukob s NATO-om, izjavio je bivši predsjednik zemlje Dmitrij Medvedev. Govoreći danas o ratu, Medvedev je takođe ustvrdio da je Kremlj zainterovan za rješavanje ukrajinske krize razgovorima.

Međutim, upozorio je da bi svaki pokušaj Ukrajine da zauzme poluostrvo Krim - koji je Moskva anektirala 2014. - bio razlog za Rusiju da upotrijebi "apsolutno bilo koje oružje" protiv Kijeva kao odgovor.

Upitan je li opasnost od nuklearnog sukoba smanjena, ustvrdio je da je "narasla".

09:03 Medvedev: Ruska vojska može stići do Kijeva ili Lavova

Zamjenik predsjednika Vijeća za sigurnost Rusije Dmitrij Medvedev rekao je da se ništa ne može isključiti, a da, ako je potrebno, ruska vojska može stići do Kijeva ili Lavova, grada na zapadu Ukrajine.

“Ništa nije isključeno. Ako treba stići do Kijeva, onda morate da idete do Kijeva, ako treba stići do Lavova, onda morate ići do Lavova kako bi uništili ovu infekciju”, rekao je Medvedev u intervjuu ruskim medijima.

06:55 Fon der Lajen: EU će organizovati konferenciju o ruskoj otmici djece iz Ukrajine

Evropska unija organizovaće konferenciju kako bi lokalizovala djecu iz Ukrajine koju je Rusija otela te ih vratila u domovinu.

"To je užasan podsjetnik na najmračnija razdoblja naše istorije, na deportacije djece koja se ondje odvijaju. To je ratni zločin", rekla je predsjednica EK-a po završetku samita u Briselu. 

"Znamo da je 16.200 djece deportovano, vratilo ih se samo 300", rekla je.

06:00 Uskoro počinje kontraofanziva, kaže zapovjednik ukrajinskih kopnenih snaga

Glavni zapovjednik ukrajinskih kopnenih snaga Oleksandr Sirski rekao je da će njegove snage uskoro započeti kontraofanzivu nakon što su izdržale rusku brutalnu zimsku kampanju. Rekao je da ruski Wagnerovi plaćenici, koji su bili na prvoj liniji moskovskog napada na istočnu i južnu Ukrajinu, "gube znatnu snagu i ponestaje im snage".

"Vrlo brzo ćemo iskoristiti ovu priliku, kao što smo to učinili u prošlosti u blizini Kijeva, Harkova, Balaklije i Kupijanska", rekao je, nabrajajući ukrajinske kontraofanzivu prošle godine kojima su ponovno zauzeti dijelovi zemlje.


 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR