14 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

25° / 15°

Srijeda

01.05.

22° / 13°

Četvrtak

02.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ukrajina: Razbili smo ćeliju FSB-a na istoku zemlje; u granatiranju Hersona troje povrijeđenih

Izvor: EPA/EFE

Svijet

Comments 0

Ukrajina: Razbili smo ćeliju FSB-a na istoku zemlje; u granatiranju Hersona troje povrijeđenih

Autor: Antena M

  • Viber

396. je dan ruske invazije na Ukrajinu. I danas ste na portalu Antena M pratili najvažnija dešavanja.

21: 45 SAD: Nema indikacija da Rusija namjerava da upotrijebi nuklearno oružje

SAD nijesu vidjele nikakve indikacije da Rusija namjerava da upotrijebi nuklearno ili drugo oružje za masovno uništenje u Ukrajini, izjavio je koordinator za strateške komunikacije Savjeta za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće Džon Kirbi.

"Nijesmo vidjeli nikakvo kretanje bilo kakvog taktičkog nuklearnog oružja ili bilo čega te vrste. Nijesmo vidjeli nikakve indikacije da je ruski predsjednik Vladimir Putin donio neku vrstu odluke da upotrijebi oružje za masovno uništenje, a kamoli nuklearno oružje, unutar Ukrajine", poručio je Kirbi.

21:24 Zelenski je posjetio grad Nikopolj koji se nalazi na prvoj liniji fronta

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski posjetio je danas grad Nikopolj u regiji Dnjepropetrovsk, na prvoj liniji fronta, saopštio je njegov kabinet. Nikopolj se nalazi na obali rijeke Dnjepar, preko puta Enerhodara, gdje je smještena nuklearna elektrana Zaporižja. 

19:30 Mišel: EU će značajno povećati proizvodnju municije za Ukrajinu
 
Predsjednik Evropskog saveta Šarl Mišel obećao je da će EU nastaviti da podržava Ukrajinu u ratu protiv Rusije koliko god bude potrebno, dodajući da će lideri EU "masovno povećati proizvodnju municije za slanje u ratom razorenu zemlju".

"Ponovo pojačavamo našu vojnu podršku, a prošle nedjelje smo se dogovorili da hitno isporučimo milion komada municije Ukrajini", rekao je Mišel.

18:15  Najmanje troje povrijeđenih u ruskom granatiranju Hersonske oblasti

Najmanje tri osobe povrijeđene su u današnjem granatiranju Hersonske oblasti, koje su izvele ruske trupe.

Meta je bio grad Berislav, a informaciju je potvrdio guverner Hersonske oblasti Aleksandar Prokudin.

17:18 Ukrajina: Razbili smo ćeliju FSB-a na istoku zemlje

Ukrajinska bjezbjednosna služba (SBU) tvrdi da je neutralizovala agenturnu mrežu ruske Federalne sigurnosne službe (FSB), koja je navodno pomagala u gađanju položaja u istočnoj Ukrajini.

Grupa se sastojala od osam stanovnika Donjecke i Harkovske oblasti, uključujući pomoćnika vršitelja dužnosti člana ukrajinskog parlamenta, prema SBU, prenose mediji. 

Mrežu agenata navodno su formirala dva službenika FSB-a prije početka invazije, napisao je SBU.

Nakon što je Rusija napala, agenti su navodno počeli da prikupljaju informacije o lokaciji i kretanju ukrajinskih trupa i opreme te da ih prosljeđuju natrag u Moskvu.

16:23 Predsjednik ukrajinskog parlamenta traži osnivanje posebnog suda za ruske ratne zločine

Predsjednik ukrajinskog parlamenta, Ruslan Stefančuk, iskoristio je posjetu Velikoj Britaniji kako bi pozvao na osnivanje posebnog suda za istraživanje ratnih zločina Rusije.

"Želimo upotrijebiti sve pravne mehanizme kako bismo osigurali da Rusija bude poražena na pravni način, da odgovara za sve zločine koje počini u Ukrajini", rekao je.

14:00 Ukrajinska vojska: Rusija je izgubila 171.160 vojnika od početka rata

Ukrajinske oružane snage tvrde da je Rusija izgubila 171.160 vojnika u Ukrajini od početka rata. Ovaj broj uključuje 610 žrtava koje su ruske snage navodno pretrpjele u posljednja 24 sata, prenosi Index. 

11:12 Patrušev: NATO od Ukrajine napravio veliku vojnu bazu

Sekretar Savjeta bezbjednosti Ruske federacije Nikolaj Patrušev ponovio je svoju ranije izrečenu ocjenu da su zemlje NATO-a strane u sukobu u Ukrajini.

Patrušev je za Rosiskaju gazetu ocijenio da su zemlje NATO-a od Ukrajine napravile veliki vojnu bazu.

“Šalju oružje i municiju ukrajinskim trupam i, obezbjeđuju im obavještajne podatke”, istakao je Patrušev.

Patrušev je i nekadašnji šef Federalne službe bezbjednosti (FSB).

10:00 Zelenski: Okončanje rata ove godine zadatak “civilizovanog svijeta”

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je da je okončanje rata već ove godine zajednički zadatak civilizovanog svijeta.

Zelenski je u video-obraćanju rekao da je sada veoma važno da svi koji imaju uticaj na informisanje učestvuju u informacionom radu, prenosi Unian.

Naglasio je da se to ne odnosi samo na novinare, već na “sve koji mogu da šire istinu o agresiji”, odnosno koji mogu da “podsjećaju svijet na Ukrajince i Ukrajinke koji su prošli kroz okupaciju, kroz gubitke”.

09:00 Ukrajina traži hitan sastanak Vijeća bezbjednosti UN-a

Ukrajina je zatražila da odmah bude sazvana vanredna sjednica Vijeća bezbjednosti Ujedinjenih nacija u vezi sa izjavama Rusije o razmještanju taktičkog nuklearnog oružja u Bjelorusiji, saopšteno je ukrajinskog Ministarstva vanjskih poslova.

Iz tog ministarstva su ocijenili da najnovije izjave Rusije podrivaju temelje Ugovora o neširenju nuklearnog oružja, arhitekturu nuklearnog razoružanja i sistem međunarodne bezbjednosti u cjelini, prenosi Unian.

Francuska je osudila namjeru ruskog predsjednika Vladimira Putina da rasporedi “taktičko” nuklearno oružje na teritoriji svog bjeloruskog saveznika, prenosi Al Džazira.

Pariz je pozvao Moskvu da “pokaže odgovornost koja se očekuje od države sa nuklearnim oružjem i da odustane od tog destabilizujućeg dogovora”, saopšteno je iz francuskog Ministarstva vanjskih poslova.

I NATO je kritikovao “opasnu i neodgovornu” nuklearnu retoriku Rusije, dan nakon što je Putin saopštio da će Moskva postaviti taktičko nuklearno naoružanje u Bjelorusiji.

“NATO je budan i pažljivo pratimo situaciju. Nijesmo vidjeli nikakvu promjenu ruskog stava po pitanju nuklearnog naoružanja koja bi nas navela da prilagodimo naš stav po tom pitanju”, naveo je glasnogovornik NATO-a, prenosi Reuters.

Njemačka vlada osudila je “novi pokušaj nuklearnog zastrašivanja”.

“Nećemo skretati s našeg puta zbog ovih prijetnji”, rekao je AFP-u dužnosnik ministarstva vanjskih poslova koji je htio ostati anoniman.

08:56 Uspješne ukrajinske protivofanzive neće Putina prisiliti na pregovore

Institut za proučavanje rata piše jutros da čak ni uspješan niz ukrajinskih protivofanziva možda neće biti dovoljan da prisili ruskog predsjednika Vladimira Putina da pregovara o prekidu sukoba.

ISW kaže da Putin ostaje predan sprovođenju vojne kampanje u nastojanju da "postigne potpunu pobjedu u Ukrajini".

ISW piše da su "višestruke uspješne ukrajinske protivofanzive gotovo sigurno potrebne, ali ne i dovoljne" da se Putin uvjeri da uđe u pregovore za kraj rata.

07:03 Ruske snage napale dvije zajednice u Sumskoj oblasti

Ruske trupe granatirale su naselja Esman i Bilopilja u Sumskoj oblasti 26. marta, saopštila je vojna uprava Sumske oblasti.

07:00 Generalštab: Ukrajinske snage odbile više od 60 ruskih napada

Ukrajinske snage odbile su više od 60 ruskih napada tokom prethodnog dana, saopštio je Generalštab.

Ruske snage su koncentrisane na izvođenje ofanziva na Kupijansk u Harkovskoj oblasti i Liman, Bahmut, Avdijevku i Marinku u Donjeckoj oblasti, saopštio je Generalštab u jutarnjem izvještaju.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR